Rehtori Sari Lindblom: ”Yliopistossa rakennetaan sitä, mitä olemme kansakuntana nyt ja tulevaisuudessa”
Lukuvuoden avajaispuheessaan rehtori Sari Lindblom nosti esiin muun muassa tieteen ja tutkimuksen merkityksen ratkaisujen etsijänä yhteiskunnallisissa muutoksissa, yliopiston merkityksen identiteetin rakentajana sekä korkeakoulutuksen saavutettavuuden.
Rehtori Lindblom puhui 2.9. yliopiston lukuvuoden avajaisissa, miten viime vuosina nähdyt maailmanlaajuiset yhteiskunnalliset murrokset vaikuttavat myös yliopistoissa ja tieteen kentällä.
– Kun yhteiskunta ympärillämme muuttuu, yliopistolla on aktiivinen rooli keskustelijana ja ratkaisuiden etsijänä tieteen ja tutkimuksen kautta.
Helsingin yliopisto on kouluttanut lähes 385 vuotta suomalaisia asiantuntijoita yhteiskuntaa varten.
– Olemme edistäneet suomalaisen identiteetin rakentamista ja tasa-arvoa, hyvinvointiyhteiskuntaa, talouselämän ja teknologian kehitystä sekä Suomen kansainvälistä vuorovaikutusta ja suhteita globaaleihin yhteisöihin, Lindblom sanoi.
Yksi merkittävimpiä kehityskulkuja Suomessa viimeisten vuosikymmenien aikana on ollut kansainvälisyyden merkityksen kasvu. Se vaikuttaa myös kansallisen identiteetin rakentumiseen.
– Yliopisto on keskeinen paikka, jossa määrittelemme identiteettiämme uudestaan muuttuvassa maailmassa. Meillä kohtaavat eri kulttuurit, kansallisuudet ja sukupolvet. Käymme yhteiskunnallisesti näkyvää kriittistä keskustelua, teemme tieteellistä tutkimusta ja vaikutamme yhteiskuntaan avaamalla mahdollisuuksia uudenlaiselle ymmärrykselle. Me rakennamme nyt sitä, mitä olemme kansakuntana tässä ajassa ja tulevaisuudessa, Sari Lindblom kiteytti.
Tiede ja oppiminen kuuluvat kaikille
Rehtori Lindblom muistutti, että yliopisto on myös yhteiskunnan palveluksessa.
– Tämä tarkoittaa mahdollisuutta tehdä työtä sellaisen yhteiskunnan eteen, jonka me näemme tavoittelemisen arvoiseksi. Kun koulutamme laajasti ajattelevia eri alojen osaajia, edistämme myös tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.
Helsingin yliopiston strategian yksi kärki on, että tiede ja oppiminen kuuluvat kaikille.
– Teemme siksi valintoja sen saavuttamiseksi, että yhä useampi voi suorittaa korkeakoulututkinnon. Tulevina vuosikymmeninä Suomi tarvitsee korkeaa osaamista yhä enemmän, rehtori sanoi.
Lindblom korosti, että koulutustason nostaminen vaatii sekä pitkäjänteistä panostusta valtiolta että uusiutumiskykyä yliopistoilta.
– Nykyisessä hallitusohjelmassa on sitouduttu nostamaan väestön koulutustasoa. Yliopistolla on rohkeita tekijöitä ja monipuolista osaamista, jotta tutkittu tieto voi siirtyä käytäntöön yhä vaikuttavammin. Meidän on varmistettava, että koulutuksemme on relevanttia ja pystymme vastaamaan yhteiskunnan tarpeisiin.
***
Rehtori Sari Lindblomin puhe lukuvuoden avajaisissa 2.9.2024
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiSaija AaltoViestinnän asiantuntija
Puh:050 3199 227saija.aalto@helsinki.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Näkyminen on yhä keskeisempi vallankäytön muoto politiikan areenoilla11.9.2024 09:55:48 EEST | Tiedote
Lisääntyvä visuaalisuus ja sen myötä syntyvät poliittisen toiminnan käytännöt muuttavat julkista keskustelua ja demokratiaa monin tavoin.
Uusi luontohaaste lapsille, nuorille ja opettajille: havaitse sata lajia lukuvuoden aikana9.9.2024 07:10:00 EEST | Tiedote
Syyskuussa käynnistyvä lasten ja nuorten 100 lajia -haaste kutsuu mukaan/innostaa havainnoimaan luontoa. Haasteeseen voi osallistua kuka vain, ja sitä voidaan hyödyntää myös opetuksessa ja harrastustoiminnassa.
1,5 miljoonan euron ERC-rahoitus kahdeksalle tutkijalle Helsingin yliopistossa5.9.2024 13:03:04 EEST | Tiedote
Arvostetun ERC Starting Grant -rahoituksen saaneet tutkivat muun muassa avaruussäätä ja vankien terveystilastojen manipulointia. Helsingin yliopiston tutkijat ovat menestyneet kilpaillun ERC-rahoituksen saamisessa hyvin.
Energiatehokkaampia muuntajia atomi kerrallaan4.9.2024 14:00:00 EEST | Tiedote
Sähköistyvän maailman hiilijalanjäljestä iso osa syntyy sähkölaitteiden hävikistä. Helsingin yliopiston tutkijat kehittävät uusia materiaaleja, joiden avulla hävikki pienenee minimiin.
Anestesia säätelee aivo-selkäydinnesteen virtausta hiilidioksidia tehokkaammin4.9.2024 07:55:00 EEST | Tiedote
Yleisesti käytetyillä anestesia- ja kipulääkkeillä on merkittäviä vaikutuksia aivo-selkäydinnesteen virtaukseen ja määrään sekä aivojen puhdistumiseen glymfaattisen järjestelmän kautta. Tutkimustulokset saattavat vaikuttaa neurokirurgisen anestesiologian käytäntöihin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme