Sukupuolten väliset palkkaerot pitkälti kiinni koulutustasosta
Korkea koulutus pienentää sukupuolten välisiä palkkaeroja. Alemmilla koulutusasteilla naisten mediaaniansio vaihteli viime vuonna 75–81 prosentin välillä suhteessa miesten ansioihin, mutta ylemmillä koulutusasteilla ero pieneni selvästi.
Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen tuoreesta yksityisen sektorin kuukausipalkat 2023 -tilastojulkistuksesta.
”Ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneilla naisten mediaaniansio oli 16 prosenttia pienempi kuin miehillä, ja tutkijakoulutuksen saaneilla eroa oli enää kymmenen prosenttia”, Tilastokeskuksen yliaktuaari Harri Nummila kertoo.
Koulutuksen tasoa mitataan koulutusasteluokituksella. Viime vuonna yli 90 prosenttia palkansaajista oli suorittanut vähintään toisen asteen koulutuksen, ja vähintään ylempi korkeakoulututkinto oli vajaalla neljänneksellä yksityisen sektorin kuukausipalkkaisista palkansaajista.
”Koulutusasteittaisessa vertailussa on otettava huomioon, että eri aloilla ansiotaso vaihtelee, vaikka vaadittava koulutusaste olisi sama. Miesvaltaisilla aloilla ansiotaso on keskimäärin korkeampi kuin naisvaltaisilla aloilla”, Nummila täsmentää.
Pelkästään ikäryhmiä tarkastellessa miesten ja naisten väliset ansiotason erot näyttäisivät repeävän varsinkin 55 ikävuoden jälkeen lähes kaikilla koulutustasoilla ja erityisesti eniten tienaavassa kymmenyksessä.
Osa näistä eroista selittyy alavalinnoilla, mutta yksityisellä sektorilla sukupuolittaiset erot eri koulutusasteiden osuuksissa myös kasvavat mentäessä vanhempiin ikäluokkiin.
”Esimerkiksi 50–54-vuotiaissa miehistä 47 prosentilla oli vähintään alempi korkeakoulututkinto ja naisista 42 prosentilla. 55–59-vuotiaissa miehistä 40 prosentilla oli vähintään alempi korkeakoulututkinto mutta naisista vain 30 prosentilla. Tämä vaikuttaa ikäluokittaiseen miesten ja naisten palkkaeroon”, Nummila havainnollistaa.
”Lisäksi suhteellisiin eroihin voi vaikuttaa se, että miehiä alkaa poistua työelämästä naisia aikaisemmin alemmilla koulutustasoilla, mutta tämän todentaminen vaatisi palkkadatan vertaamista koko väestöpohjaan.”
Eikä huomiotta kannata jättää myöskään sitä, että ansioiden hajonta on suurempaa vaativimmissa ammattiluokissa.
"Kun esimerkiksi palvelu- ja myyntityössä vähiten tienaavan kymmenyksen ja eniten tienaavan kymmenyksen ero oli noin 67 prosentin luokkaa, vastaava ero oli asiantuntija- ja erityisasiantuntija-ammateissa kaksinkertainen ja johtajilla jopa kaksi ja puoli -kertainen."
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Harri NummilaYliaktuaari
Puh:0295 513 235harri.nummila@stat.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI
Vaihde 029 551 1000
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus
Kotitalouksien sähkönkulutus on laskussa – lisälämmönlähteillä aiempaa suurempi merkitys pientalojen lämmityksessä2.9.2024 09:54:29 EEST | Tiedote
Kotitalouksien suoraan käyttämän sähkön määrä pienentyi merkittävästi vuosina 2017–2023. Samaan aikaan uusien lämmönlähteiden merkitys näyttää kasvaneen.
Suomen BKT hienoisessa kasvussa toisella neljänneksellä30.8.2024 08:02:17 EEST | Tiedote
Suomen kausitasoitettu bruttokansantuote kasvoi huhti-kesäkuussa 0,3 % edellisestä vuosineljänneksestä. Työpäiväkorjattu BKT jäi kuitenkin 1,2 % vuodentakaista alemmalle tasolle, kertovat Tilastokeskuksen kansantalouden tilinpidon tiedot.
Henkirikosten määrä kasvoi alkuvuonna – joka kolmas teko yleisellä paikalla29.8.2024 08:00:46 EEST | Tiedote
Henkirikosten määrä kasvoi tammi-kesäkuussa selvästi vuodentakaisesta. Viranomaisten tietoon tuli ensimmäisellä vuosipuoliskolla kaikkiaan 48 henkirikosta. Tämä oli 21 enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.
Lentomatkailun kasvu jatkuu – Lapin kentillä jo enemmän matkustajia kuin ennen pandemiaa22.8.2024 08:01:23 EEST | Tiedote
Lentoliikenteen matkustajamäärät ovat jatkaneet kasvuaan kuluvana vuonna. Tammikuun ja heinäkuun välisenä aikana Suomen lentokenttien kautta kulki reilut 11 miljoonaa matkustajaa, mikä on noin viisi prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Kasvua on tullut erityisesti ulkomaanlennoista.
Työttömyys jatkoi nousuaan heinäkuussa – myös työllisiä vuodentakaista enemmän20.8.2024 08:02:39 EEST | Tiedote
15–74-vuotiaiden työttömyysaste oli heinäkuussa 7,9 %, kun se vuotta aiemmin oli 6,9 %. Tämä selviää Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen tiedoista. Työttömiä oli 229 000, eli 34 000 enemmän kuin vuosi sitten.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme