Mielenterveyspooli vei mielenterveyden säästövinkit budjettiriiheen – Näin hallitus löytää kestäviä säästöjä
Säästövinkeillä Mielenterveyspooli muistuttaa hallitusta siitä, että kestäviä säästöjä saadaan aikaan vain löytämällä ratkaisuja mielenterveyskriisiin.
Mielenterveyden säästövinkit vastaanotti pääministerin valtiosihteeri Risto Artjoki.
”Hallitus ottaa mielenterveyden vakavasti. Vaikeasta taloustilanteesta huolimatta toteutetaan lasten ja nuorten terapiatakuu”, Artjoki totesi.
Mielenterveyspoolin mukaan nyt valmisteltava lasten ja nuorten terapiatakuu ei riitä, vaan sen tulee kattaa kaikki alle 29-vuotiaat. Hallitusohjelma myös sisältää monia mielenterveyttä heikentäviä linjauksia.
Mielenterveyteen on välttämätöntä panostaa kaikilla elämänalueilla, koska heikentyneen mielenterveyden kustannukset ovat kasvaneet huomattavasti kymmenessä vuodessa. Kelan mukaan mielenterveydestä johtuvien sairauspoissaolojen vuoksi Suomessa menetettiin vuonna 2023 arviolta 5,8 miljoonaa työpäivää tai 26 000 henkilötyövuotta, jotka maksavat noin miljardin vuodessa. OECD:n mukaan heikentyneen mielenterveyden kokonaiskustannukset ovat vähintään 11 miljardia euroa vuodessa.
Hyvä mielenterveyspolitiikka on investointi, joka maksaa itsensä takaisin. Nostamalla ihmisten hyvinvointi päätösten ytimeen voidaan mielenterveyskriisi selättää ja saada jopa miljardin euron säästöt, kun sairauspoissaolojen, työkyvyttömyyseläkkeiden sekä erikoissairaanhoidon ja sosiaalipalveluiden tarve vähenee. Nämä säästöt eivät toteudu leikkaamalla, vaan oikein kohdennetuilla resursseilla.
Mielenterveyden kuusi säästövinkkiä hallitukselle
- Rahoitetaan kansallisen mielenterveysstrategian ja itsemurhien ehkäisyohjelman toimeenpanoa
- Käynnistetään ohjelma lasten ja nuorten mielenterveyden edistämiseksi
- Käynnistetään koko väestölle suunnatun terapiatakuun valmistelu
- Turvataan järjestöjen tekemä mielenterveystyö
- Muutetaan sosiaaliturva mielenterveyttä tukevaksi
- Arvioidaan valtion budjetin vaikutukset mielenterveyteen ja köyhyyteen
Rahoitetaan kansallista mielenterveysstrategiaa ja itsemurhien ehkäisyohjelmaa
Kansallinen mielenterveysstrategia ja itsemurhien ehkäisyohjelma sisältävät hyvät raamit mielenterveyspolitiikalle vuoteen 2030 asti. Systemaattinen ja pitkäjänteinen mielenterveyspolitiikka edellyttää rahoitusta näiden toimeenpanolle.
Käynnistetään ohjelma lasten ja nuorten mielenterveyden edistämiseksi
Nuorten ja nuorten aikuisten mielenterveys on heikentynyt, ja nuorten itsemurhat ovat huolestuttavalla tasolla. Hallituksen lasten ja nuorten mielenterveyskriisiin suuntaamat resurssit ovat pistemäisiä ja jäävät nuorten elinoloja heikentävien leikkausten jalkoihin. Lasten ja nuorten mielenterveys on asetettava etusijalle. Hallitusohjelmaan sisältyvän ohjelman valmistelu lasten ja nuorten mielenterveysongelmien ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi tulee aloittaa välittömästi yhteiskunnan eri toimijoiden yhteistyönä.
Käynnistetään koko väestölle suunnatun terapiatakuun valmistelu
Mielenterveyshoidon valtakunnallinen tilanne on vaikea. Perustason palveluissa on tarjolla vain vähän mielenterveyshoitoa. Hallitusohjelmaan sisältyvän lasten ja nuorten terapiatakuun voimaantuloa on lykätty säästösyistä – tämä tulee nyt toteuttaa välittömästi yhdenvertaisena, sujuvana ja tarpeeseen perustuvana palvelupolkuna. Koko väestölle suunnatun terapiatakuun valmistelu tulee käynnistää pikimmiten. Tämä tarkoittaa kaikkien pääsyä tarpeenmukaiseen ja vaikuttavaan mielenterveyden hoitoon.
Turvataan järjestöjen tekemä mielenterveystyö
Kolmas sektori paikkaa julkisten palveluiden aukkoja. Kansalaisjärjestöt tekevät hartiavoimin työtä mielenterveyden edistämiseksi ja mielenterveysongelmien ennaltaehkäisemiseksi, muun muassa kriisituen, vertais- ja kokemusasiantuntijatoiminnan muodossa. Leikkaukset kansalaisjärjestöiltä heikentävät ihmisten mahdollisuutta saada tukea ja heikentävät mielenterveystyötä Suomessa. Nämä tulee arvioida uudestaan.
Hallituksen kehysriihipäätös rajata lahjoitusten verovähennysoikeus mielenterveystyötä tekevien järjestöjen ulkopuolelle on epätarkoituksenmukainen ja eriarvoinen. Lahjoitusten verovähennysoikeus tulee laajentaa kaikkiin sosiaali- ja terveysjärjestöihin.
Muutetaan sosiaaliturva mielenterveyttä tukevaksi
Köyhyys on riski mielenterveydelle. Hallitusohjelma sisältää lukuisia sosiaaliturvaa heikentäviä muutoksia, jotka lisäävät mielenterveysongelmia. Heikennykset vaikuttavat suurelta osin samoihin, haavoittuvassa asemassa oleviin ihmisiin. Niillä saatavat säästöt ovat pieniä, ja pidemmällä tähtäimellä ne aiheuttavat kustannuksia muualla yhteiskunnassa. Sosiaaliturva tulee uudistaa perus- ja ihmisoikeuslähtöisesti mielenterveyttä ja osallisuutta tukevaksi.
Arvioidaan valtion budjetin vaikutukset mielenterveyteen ja köyhyyteen
Hallitusohjelman ja kehysriihen päätöksillä leikataan köyhiltä, sairailta ja heitä auttavilta järjestöiltä. Muutokset heikentävät mielenterveyttä, lisäävät eriarvoisuutta ja huonontavat entisestään heikoimmassa asemassa olevien toimeentuloa ja palveluihin pääsyä. Budjetin mielenterveys- ja köyhyysvaikutukset ja näistä seuraavat välittömät ja välilliset seuraukset taloudelle tulee arvioida. Mielenterveysvaikutusten arvioinnilla saadaan tietoa päätösten vaikutuksista ihmisiin sekä niiden todellisista kustannusvaikutuksista.
Tietoja julkaisijasta
Mielenterveyspooli on 34 mielenterveystoimijan vaikuttamisverkosto paremman mielenterveyden ja mielenterveyspolitiikan puolesta. Verkostoon kuuluu mielenterveysjärjestöjä, muita kansalaisjärjestöjä, ammattiliittoja ja viranomaisia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Mielenterveyspooli
Mielenterveyspooli ja Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto: Rajut leikkaukset järjestöiltä heikentävät palveluita, ennaltaehkäisyä ja demokratiaa17.6.2024 04:00:00 EEST | Tiedote
Hallitus on hylkäämässä ihmiset, joilla on päihde- tai mielenterveysongelma. Jopa kolmanneksen leikkaukset kansalaisjärjestöiltä vaarantavat matalan kynnyksen tuen päihde- ja mielenterveysongelmiin. Samalla kasvavat kustannukset ja paine julkisen sektorin palveluissa.
Världshälsoorganisationen WHO stöder EU-ländernas politik när det gäller psykisk hälsa23.5.2024 10:25:32 EEST | Tiedote
Vid diskussionsmötet om den framtida mentalvårdspolitiken i Finland den 16 maj 2024 främjades genomförandet av Europeiska kommissionens initiativ om psykisk hälsa. I mötet deltog representanter för social- och hälsovårdsministeriet, Institutet för hälsa och välfärd, finländska föreningar för psykisk hälsa och WHO:s regionkontor för Europa.
Maailman terveysjärjestö WHO tukee EU-maiden mielenterveyspolitiikkaa23.5.2024 10:25:32 EEST | Tiedote
EU-komission mielenterveysaloitteen toimeenpanoa edistettiin 16.5.2024 ”Mielenterveyspolitiikka Suomessa – Tie eteenpäin” -keskustelutilaisuudessa, jossa olivat edustettuina sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, suomalaisia mielenterveysjärjestöjä ja WHO:n Euroopan aluetoimisto.
Mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta: Terapiatakuulla on taattava lapsille ja nuorille yhdenvertainen mielenterveyden hoito kaikkialla Suomessa16.5.2024 14:49:34 EEST | Tiedote
Eduskunnan Mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta pitää erittäin tärkeänä, että lapsille ja nuorille turvataan koko Suomessa yhdenvertainen pääsy tarpeenmukaiseen ja vaikuttavaan psykososiaaliseen hoitoon.
Mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta: Jokaiselle nuorelle turvattava riittävä mielenterveyden tuki28.2.2024 05:00:00 EET | Tiedote
Nuorten mielenterveydessä on tapahtunut huolestuttavaa kehitystä. Yhä useampi nuori oireilee psyykkisesti tai kokee kuormitusta. Mielenterveyden diagnoosien määrä on kasvanut.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme