HUS

HUS on varautunut m-rokkotartuntoihin

Jaa

HUSissa on varauduttu tutkimaan ja hoitamaan m-rokkoon eli apinarokkoon sairastuneita potilaita. HUSin laboratoriolla on tarvittaessa valmius tutkia m-rokkonäytteitä koko maasta.

M-rokko (ent. apinarokko) on apinarokkoviruksen (MPXV) aiheuttama infektiotauti. Sen ensioireita voivat olla kuume, päänsärky, turvonneet imusolmukkeet, selkäkipu, lihaskivut ja väsymys. Tartunnan saaneelle voi kehittyä punoittavaa näppyläistä tai rakkulamaista ihomuutosta erityisesti kasvoille ja raajoihin sekä sukuelinten alueelle.
M-rokko (ent. apinarokko) on apinarokkoviruksen (MPXV) aiheuttama infektiotauti. Sen ensioireita voivat olla kuume, päänsärky, turvonneet imusolmukkeet, selkäkipu, lihaskivut ja väsymys. Tartunnan saaneelle voi kehittyä punoittavaa näppyläistä tai rakkulamaista ihomuutosta erityisesti kasvoille ja raajoihin sekä sukuelinten alueelle. HUS

Uudenmaan alueen m-rokkonäytteet tutkitaan HUSin laboratoriossa, joissa oli jo aiemmin kehitetty menettelytavat m-rokon II-kehityslinjan näytteiden analysointiin. Nyt leviävän aiempaa virustyyppiä vakavamman I-kehityslinjan viruksen tutkimiseen on myös HUSin laboratoriossa  valmius.  

HUSin laboratoriolla on tarvittaessa valmius tutkia m-rokkonäytteitä myös muualta Suomesta. Tilanteen kehittymistä seurataan HUSin laboratoriossa aktiivisesti. 

Laboratoriotutkimuksiin hakeudutaan lääkärin lähetteellä. Näytteitä tutkitaan arkipäivisin. Yksittäisen näytteen analysointi kestää yhden päivän.

Uudellamaalla asuvan henkilön, joka epäilee saaneensa m-rokkotartunnan, tulee olla aina ennen näytteenottoon ja hoitoon hakeutumista yhteydessä terveydenhuoltoon puhelimitse soittamalla virka-aikana oman hyvinvointialueensa terveysasemalle tai ympäri vuorokauden Päivystysapuun numeroon 116 117. Jos epäilee, että tartunta on saatu sukupuoliyhteydessä, on myös mahdollista olla puhelimitse yhteydessä HUSin sukupuolitautien poliklinikalle.  

M-rokko (ent. apinarokko) on apinarokkoviruksen (MPXV) aiheuttama infektiotauti. Se ei tartu herkästi ihmisestä toiseen. Rokon itämisaika on noin 6–13 vuorokautta. Sen ensioireita voivat olla kuume, päänsärky, turvonneet imusolmukkeet, selkäkipu, lihaskivut ja väsymys. Tartunnan saaneelle voi kehittyä punoittavaa näppyläistä tai rakkulamaista ihomuutosta erityisesti kasvoille ja raajoihin sekä sukuelinten alueelle. M-rokko paranee yleensä itsestään. Se voi aiheuttaa vakavan taudin erityisesti niillä, joiden puolustuskyky on muun sairauden tai lääketieteellisen hoidon vuoksi heikentynyt. M-rokkoa vastaan on olemassa rokote. Suomessa rokote annetaan m-rokolle altistuneille ja riskiryhmiin kuuluville. Uudellamaalla rokotuksista vastaavat Helsingin kaupunki ja hyvinvointialueet.

Lue lisää m-rokosta ja tartunnan riskiä lisäävistä tilanteista THL:n verkkosivulta. M-rokko (ent. apinarokko) - THL

Lisätietoja:

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme. 

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee yli 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito. 

HUS – Vaikuttavinta hoitoa 

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi

hus.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

En kost som utesluter mjölk under den tidiga barndomen minskar inte användningen av mjölkprodukter i ungdomen och sänker inte D-vitaminnivån4.10.2024 08:53:35 EEST | Pressmeddelande

Komjölksallergi är den vanligaste allergin hos spädbarn i Finland. Enligt en nyligen färdigställd undersökning återspeglas inte en kost som utesluter mjölk under den tidiga barndomen i kosten i ungdomen, om komjölken införs i kosten enligt rekommendationerna när toleransen utvecklas. Hos de flesta unga som deltog i undersökningen låg också D-vitaminnivån på målnivån.

Varhaislapsuuden maidonvälttämisruokavalio ei vähennä nuoruusiässä maitotuotteiden käyttöä tai alenna D-vitamiinitasoa4.10.2024 08:53:35 EEST | Tiedote

Lehmänmaitoallergia on tavallisin allergia imeväisikäisillä Suomessa. Vasta valmistuneen tutkimuksen mukaan varhaislapsuuden lehmänmaidon välttämisruokavalio ei heijastu ruokavalioon nuoruusiässä, jos lehmänmaito otetaan suositusten mukaan ruokavalioon sietokyvyn kehittyessä. Suurimmalla osalla tutkimukseen osallistuneista nuorista myös D-vitamiinitaso oli tavoitetasolla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye