DNA Oyj

Vanhempien mukaan lähes puolet lapsista haluaa rajoittaa puhelimella viettämäänsä aikaa

Jaa

Lasten halu rajoittaa omaa puhelimen käyttöään on kasvanut viime vuodesta, selviää DNA:n teettämästä Koululaistutkimuksesta. Tämän vuoden Koululaistutkimuksen mukaan jopa 45 prosenttia sekä 5–12-vuotiaista että 13–16-vuotiaista lapsista ja nuorista haluaa itse rajoittaa puhelimella viettämäänsä aikaa, arvioivat lasten vanhemmat. Suurin osa vanhemmista arvioi, että 5–12-vuotiaille lapsille sopiva päivittäinen puhelimen käyttöaika olisi maksimissaan 1–2 tuntia päivässä. Todellisuudessa puhelinta käytetään enemmän.

Vanhempien mukaan lähes puolet lapsista haluaa rajoittaa puhelimella viettämäänsä aikaa
Vanhempien mukaan lähes puolet lapsista haluaa rajoittaa puhelimella viettämäänsä aikaa

DNA:n vuosittaisessa Koululaistutkimuksessa vanhemmat arvioivat 5–16-vuotiaiden lastensa puhelimen käyttöä. Puolet 5–12-vuotiaiden lasten vanhemmista arvioi, että alakouluikäiselle sopiva aika puhelimen parissa olisi enintään 1–2 tuntia arkipäivisin. 16 % pitää puolestaan alle tuntia sopivana aikana puhelimella, ja 2-4 tuntia on sopiva lähes neljänneksen mielestä.

“Vanhempien arvioimat todelliset puhelimen käyttöajat ovat kuitenkin sopivaksi koettua aikaa pidempiä. Koululaistutkimuksen mukaan 5–12-vuotiaista lapsista 37 prosenttia käyttää puhelinta yhdestä kahteen tuntia arkipäivässä, vaikka jopa puolet vanhemmista arvioi maksimissaan 1–2 tunnin käyttöajan sopivaksi. 40 prosenttia alakouluikäisistä käyttää puhelinta puolestaan 2–4 tuntia päivittäin, vaikka ainoastaan neljännes vanhemmista arvioi tämän sopivaksi puhelimen käyttöajaksi”, sanoo DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko.

45 prosenttia kaikista lapsista ja nuorista haluaa kuitenkin itse rajoittaa puhelimella viettämäänsä aikaa. 5–12-vuotiaiden ikäryhmässä rajoittajien määrä on 8 prosenttiyksikköä suurempi kuin viime vuonna, ja 13–16-vuotiaiden ikäryhmässä määrä on kasvanut 9 prosenttiyksiköllä.

”On hienoa, että lapset ja nuoret ovat aiempaa aktiivisemmin itse tahtoneet rajoittaa puhelimella viettämäänsä aikaa. Aikuisen tehtävänä on tällöin kannustaa ja tukea lasta tässä tavoitteessa. Samalla aikuisten olisi hyvä tarkastella lastensa ruutuaikaa laajemminkin, sillä se saattaa olla paljon suurempi, kuin puhelimen parissa vietetty aika. Kokonaisuutena ruutuaika sisältää myös television, tietokoneen, tabletin ja muiden älylaitteiden sekä pelikonsoleiden äärellä vietetyn ajan”, kertoo Aavikko. 

Nuorista noin joka kymmenes käyttää puhelinta yli kuusi tuntia arkipäivisin

Vanhempien lasten ikäryhmässä sopivana puhelimen käyttöaikana pidetään alle neljää tuntia päivässä. Vanhempien arvion mukaan 13–16-vuotiaista 45 prosenttia viettää arkipäivisin puhelimen äärellä 2–4 tuntia, mikä on 15 prosenttiyksikköä enemmän kuin viime vuonna. Noin viidesosa (23 %) käyttää puhelinta 4–6 tuntia päivässä, ja 12 prosenttia jopa yli kuusi tuntia päivässä.

Vanhempien mielestä yksi lapsen puhelimen käytön riskeistä onkin se, että puhelimella vietetään liikaa aikaa. Noin kolmannes lasten ja nuorten vanhemmista on kohdannut tämän haasteen lapsensa puhelimen käytössä. Muista älypuhelimiin liittyvistä negatiivisista ilmiöistä 5–12-vuotiaiden lasten vanhempia huolettaa eniten puhelimen katoaminen sekä päihteisiin, seksiin tai väkivaltaan liittyvät haitalliset sisällöt tai kontaktit. 13–16-vuotiaiden lasten vanhemmat ovat puolestaan huolissaan puhelimen käytön kielteisistä vaikutuksista lapsensa unen laatuun ja terveyteen.

Lapset käyttävät puhelinta aktiivisesti muun muassa koulu- ja opiskelutehtäviin, harrastuksiin sekä videoiden ja kuvien editointiin. Lisäksi he hyödyntävät sosiaalisen median sovelluksia yhteydenpitoon kavereidensa kanssa.

”Lapset ja nuoret ovat suurimmaksi osaksi fiksuja puhelimen käyttäjiä, ja vanhemman oma esimerkki sekä koko perheen yhteiset älylaitteiden käytön pelisäännöt ovat tässä keskeisessä roolissa. Suurin osa perheistä viettääkin säännöllisesti yhteistä älylaitteetonta aikaa. Näin toimitaan 70 prosentissa 5–12-vuotiaiden lasten perheistä, ja myös yli puolet nuorten perheistä kertoo viettävänsä toistuvasti aikaa perheenä ilman älylaitteita”, toteaa Aavikko.

DNA:n yhdessä Nepa Insightin kanssa tekemä Koululaistutkimus selvittää kouluikäisten lasten ja nuorten puhelimen käyttöön ja hankintaan liittyviä tekijöitä. Tutkimus on toteutettu jo yli kymmenen vuoden ajan. DNA:n vuoden 2024 Koululaistutkimukseen vastasi online-paneelissa noin tuhat 5–16-vuotiaan lapsen vanhempaa. DNA:n Koululaistutkimukseen voi tutustua täällä.

Lisätietoja medialle:

DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi

Toimitusjohtaja Sami Aavikko, DNA Kauppa Oy, puh. 044 044 3069, sami.aavikko@dna.fi

DNA Kauppa on Suomen laajin matkapuhelimia ja muita mobiilipäätelaitteita sekä matkaviestinliittymiä myyvä ketju, johon kuuluu noin 60 myymälää. DNA Kaupan valikoimissa ovat myös tv- ja laajakaistapalvelut sekä niihin liittyvät päätelaitteet. Ketju on osa DNA-konsernia, jonka liikevaihto vuonna 2023 oli 1 067 miljoonaa euroa. DNA:lla on noin 3,7 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, X:ssä @DNA_fi ja Facebookissa.

Avainsanat

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Tehtävämme yhteiskunnassa on yhdistää tärkeimmät. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat jo vuosien ajan olleet mobiilidatan käyttömäärissä maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,7 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2023 liikevaihtomme oli 1 067 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1 700 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi - http://www.dna.fi, X:ssä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj

DNA:n ja Telian 5G-verkon laajennustyöt jatkuvat entistä laajemmalla alueella Pohjois-Pohjanmaalla, Lapissa, Keski-Suomessa ja Pohjois-Savossa – samalla sammuu 3G-verkko4.9.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Nivalan, Haapajärven, Haapaveden, Reisjärven, Kärsämäen, Kuusamon, Kemijärven, Sallan, Pyhäjärven, Pihtiputaan, Kinnulan, Lestijärven, Viitasaaren, Pielaveden, Keiteleen, Kuopion ja Maaningan asukkaat pääsevät pian nauttimaan entistä kattavammista yhteyksistä. DNA:n ja Telian yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko Oy (SYV) jatkaa nopean 5G-verkon laajentamista elo-syyskuussa. Samalla myös alueen 4G-yhteydet paranevat.

DNA:n elokuun 2024 myydyimmät puhelimet ja älykellot – suosikkipuhelin teki paluun kärkisijalle2.9.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Samsung Galaxy A55 5G teki elokuussa näyttävän paluun kuluttajien myyntilistan kärkeen. Apple nappasi puolestaan iPhone 15-sarjallaan seuraavat listasijoitukset kuluttajien myyntilistalta, ja sarja jatkoi suosiotaan myös yritysasiakkaiden listan kärjessä. Kouluikään tulleiden lasten yhteydenpitotarpeiden päivitys näkyi selkeästi elokuun myydyimpien älykellojen listalla, ja Xploran lasten kellopuhelimet pitivätkin paikkansa elokuun myydyimpinä tuotteina.

DNA:n ja Telian 5G-verkon laajennustyöt jatkuvat entistä laajemmalla alueella Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla21.8.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Sallan, Pelkosenniemen, Savukosken, Rovaniemen ja Kemijärven, Ylivieskan, Oulaisten ja Toholammin sekä Kannuksen ja Sievin asukkaat pääsevät pian nauttimaan entistä kattavammista yhteyksistä. DNA:n ja Telian yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko Oy (SYV) jatkaa nopean 5G-verkon laajentamista elo-syyskuussa. Samalla myös alueen 4G-yhteydet paranevat.

Corporate customer services for DNA’s copper-based network in Eurajoki and parts of Uusimaa will be terminated in spring 202520.8.2024 08:45:00 EEST | Press release

Copper-based network technology has served telecommunications for over 160 years, but today, its significance is very limited. DNA first announced the replacement of its copper-based networks with more modern cable, fibre optics and mobile solutions in 2021, and work to decommission the old network began the following year. DNA’s remaining copper-based voice communication services will be terminated by the end of 2024 across Finland. The phased decommissioning of copper-based broadband and voice communication services for corporate customers continues, and these services will be terminated in Eurajoki and parts of Uusimaa on 31 March 2025.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye