Kaivattu kirja Niilo Hyttisestä kattaa kainuulaistaiteilijan elämän ja uran
Puolangalla syntynyt kuvataiteilija Niilo Hyttinen (1940–2010) on yksi Kainuun tunnetuimmista kuvataiteilijoista. Hyttisen tuotantoon on tallentunut suomalaisen elämäntavan murros jälkiseurauksineen, ja hänen teoksensa ovat inhimillisen näkökulmansa myötä yhä hätkähdyttävän ajankohtaisia.
Niilo Hyttisen taiteen peruselementit ovat rehellisyys, kokeilevuus ja moraalinen kantaaottavuus sekä säkenöivä huumori. Kainuulaislähtöinen Hyttinen kuuluu Suomen poptaiteen varhaisiin pioneereihin. Hän oli suomalaisen miehisyyden kuvaaja ja satiirikko, joka piti heikoimpien puolta. Niilo Hyttinen ei koskaan sortunut patetiaan tai tosikkouteen, ja hänen teostensa päähenkilö oli aina ihminen. Hyttinen muistetaan myös kehitysaluemuotokuvistaan, joista hän sai valtionpalkinnon vuonna 1970.
Kajaanin taidemuseo sai Hyttisen perikunnalta vuonna 2022 arvokkaan lahjoituksen, joka täydentää sekä museon kokoelmaa että kokonaiskuvaa taiteilijasta. Tämä kokoelman teoksista kertova kirja avaa uusia näkökulmia Niilo Hyttisen elämään ja tuotantoon. Se luo lisävaloa siihen, millainen ihminen oli kuusilapsisen pienviljelijäperheen kuopus, josta kasvoi maailmankansalainen ja taiteilija, joka törmäytti tuotannossaan kainuulaisia aiheita klassisen taiteen kaanoniin. Artikkeleissa kerrotaan myös taiteilijan lapsuudenperheen humaanien arvojen merkityksestä hänen tuotannolleen ja kuvataan taiteilijaperheen arkea niin Nalkinkylän ateljeetalossa kuin Rooman-, Lontoon- tai Firenzen-matkoilla.
Niilo Hyttinen – Ihmisen kuvaaja
Kirjoittajat: Pirjo Immonen, Arttu Hyttinen, Helena Hyttinen, Laura Hyttinen, Ulla Härkönen ja Laura Nissinen
Parvs ja Kajaanin taidemuseo, 2024, 80 sivua.
Kirjaan liittyvä näyttely on avoinna Kajaanin taidemuseossa 12.9.–24.11.2024. Tiedotustilaisuus järjestetään museolla keskiviikkona 11.9.2024 klo 10 (Linnankatu 14, Kajaani), ja kaikille avoimet näyttelyn avajaiset ovat museolla samana iltana klo 18–20.
Arvostelukappaleet ja kuva-aineisto medialle: Hanna Karppanen, kustantaja, Kustannusosakeyhtiö Parvs, hanna.karpanen@parvs.fi
Lisäteidot näyttelystä: Pirjo Immonen, museonjohtaja, Kajaanin taidemuseo, pirjo.immonen@kajaani.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna KarppanenkustantajaKustannusosakeyhtiö Parvs
Puh:+358 40 684 9188hanna.karppanen@parvs.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kustannusosakeyhtiö Parvs on taidekirjoihin ja arkkitehtuurijulkaisuihin erikoistunut helsinkiläinen kustantamo, joka on perustettu vuonna 2006.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Parvs
Kiitoskirjeitä-kirja on nykytaiteilijalta toiselle polveileva viestiketju4.9.2024 12:41:53 EEST | Tiedote
Kiitoskirjeitä on Serlachiuksen samannimiseen näyttelyyn liittyvä poikkeuksellinen näyttelykatalogi, jossa nykytaiteilijat nostavat esiin heihin voimakkaasti vaikuttaneita taideteoksia ja kiittävät niiden tekijöitä. Näistä kiitosviesteistä ja teoksista syntyy taiteilijalta toiselle kulkeva polveileva ketju, joka synnyttää teosten ja tekijöiden välille uusia kytkentöjä ja yllättäviä assosiaatioita.
Riiko Sakkisen uutuuskirja on taiteellinen tutkimus Fuengirolan suomalaisvähemmistöstä12.6.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Los moimoi de Fuengirola -kirja liittyy näyttely- ja tutkimusprojektiin, jossa taiteilija Riiko Sakkinen (s. 1976) käsittelee suomalaista identiteettiä. Espanjan Aurinkorannikolla Fuengirolassa asuu noin 30 000 suomalaisen yhteisö, jonka jäsenet eivät välitä opiskella paikallista kieltä tai tapoja. He elävät omaa, puolieristäytynyttä elämäänsä ja viettävät kotoisasti aikaa suomalaisissa baareissa ja tukeutuvat omiin suomalaisiin kauppoihinsa, palveluihinsa ja instituutioihinsa. Fuengirolan hallinto onkin nimennyt kuntansa ”Suomen eteläisimmäksi kaupungiksi”.
Vuoden paras taidekirja on Maria Matinmikon teos "Valohämy – taide, maisema ja maailmanloppu"10.6.2024 17:55:28 EEST | Tiedote
Iittalan XXVII Valtakunnalliset Taidekirjapäivät palkitsivat Maria Matinmikon ”Valohämy – taide, maisema ja maailmanloppu” -kirjan vuoden 2023 parhaana taidekirjana. Kirjan ovat kustantaneet yhdessä Parvs ja Siltala. Lisäksi Parvs-kustantamon julkaisema ”Helsinki graffiti” -kirja sai kilpailussa Vuoden paras taidekirja -kunniamaininnan.
Jarmo Mäkilän uutuuskirja on autofiktiivinen muistelma taiteilijan lapsuudesta6.6.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Raumalaissyntyinen Jarmo Mäkilä (s. 1952) lukeutuu maamme merkittävimpiin kuvataiteilijoihin. Mäkilä on suunnannäyttäjä ja oman tiensä kulkija, ja hänen taiteensa on ollut laajasti esillä myös muualla maailmassa. Rauman taidemuseon näyttelynavajaisissa 7. kesäkuuta julkaistavassa kirjassa Mäkilä avaa taiteensa lähtökohtia autofiktiivisen kirjoittamisen keinoin. Näissä teksteissä ja niihin liitetyissä maalauksissaan hän palaa lapsuutensa maisemiin sodanjälkeisen Suomen uudelleenrakentamisen aikaan.
Lääkärimuotokuvien historiaa – HUSin taidekokoelman aarteet5.6.2024 12:18:56 EEST | Tiedote
Taidekirjasta Seinälle nostetut – Lääkärimuotokuvia Hippokrateesta HUSin kokoelmiin (Parvs 2020) on nyt ilmestynyt englanninkielinen ja ruotsinkielinen versio. Upplyft på väggen – Läkarporträtt från Hippokrates till HNS samlingar ja Carers on the Pedestal – Medical Portaiture from Hippokrates to the HUS Collection esittelevät lääkäreiden ja ylihoitajien muotokuvia Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin sekä Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan taidekokoelmista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme