Yrittäjät: Paikallisen sopimisen esitys on historiallinen uudistus
Hallitus antoi tänään esityksensä paikallisen sopimisen uudeksi lainsäädännöksi. – Kyseessä on historiallinen uudistus, jota on yritetty usean hallituskauden aikana. Erinomaista, että tämä hallitus vie sen vihdoin eteenpäin. Sääntelyyn tarvitaan kuitenkin eduskunnassa vielä muutoksia, jotta sopiminen mahdollistuu myös yhdessä koko henkilöstön kanssa, johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo.
– Olemme tyytyväisiä siihen, että järjestäytymättömiä yrityksiä koskevat sopimisen kiellot vihdoin poistetaan. Luottamusmiehelle ei myöskään luoda sääntelyyn monopolia, vaikkakin luottamusmies voidaan jatkossa valita myös järjestäytymättömään yritykseen, Makkula toteaa.
Hallituksen esityksen mukaan työehtosopimuksen mahdollistamista joustoista ei kuitenkaan säännöllisen työajan järjestelyjä lukuun ottamatta olisi mahdollisuutta sopia henkilöstön kanssa yhdessä, vaan sopiminen edellyttäisi aina edustajaa.
– Valtaosa työnantajayrityksistä on pieniä, muutaman hengen yrityksiä. Näissä sopiminen yhdessä ilman edustajaa on kaikkein luontevin tapa. Esitämme sääntelyä muutettavaksi eduskunnassa vielä niin, että sopiminen yhdessä henkilöstön kanssa on mahdollista, Makkula jatkaa.
Työolobarometrin tietoja pitäisi hyödyntää
Paikallinen sopiminen edellyttää luottamusta, tiedonkulun avoimuutta ja tasapuolista kohtelua. Nämä toteutuvat erittäin hyvin pienillä työpaikoilla, ilmenee työ- ja elinkeinoministeriön Työolobarometrista.
– Työolobarometrin tietoja pitäisi hyödyntää, kun eduskunta pohtii paikallista sopimista koskevan lainsäädännön lopullista sisältöä. Barometrin tietojenkaan valossa ei ole estettä sille, etteikö sopimista voitaisi mahdollistaa myös henkilöstön kanssa yhdessä, Makkula sanoo.
Suomen Yrittäjät laatii työ- ja elinkeinoministeriön Työolobarometrin aineistosta vuosittain raportin, jossa vertaillaan yksityisen sektorin työntekijöiden vastauksia yrityksen koon mukaan. Työolobarometri on tarkka kuvaus siitä, miten työntekijät kokevat suomalaisen työelämän.
– Luottamus, tiedonkulun avoimuus ja tasapuolinen kohtelu ovat vuodesta toiseen parhaalla tasolla pienissä yrityksissä, raportin koonnut Suomen Yrittäjien asiantuntija Albert Mäkelä jatkaa.
– Valitettavasti Työolobarometrin tietoja ei tällä hetkellä riittävästi hyödynnetä sääntelyvaihtoehtojen pohtimisessa, Mäkelä toteaa.
Yhä harvempi työntekijä kuuluu liittoon
Suomen Yrittäjien tänään julkaisemassa Yrittäjä – hyvä työnantaja -raportissa käsitellään työnantajan ja työntekijöiden välistä suhdetta, työoloja, työkykyä ja hyvinvointia. Erityisesti työnantajan ja työntekijän välisiä suhteita kuvaavissa kysymyksissä pienet yritykset saavat parhaat arviot.
Työolobarometri vahvistaa myös, että yhä harvempi työntekijä on ammattiliiton jäsen. Pienissä yrityksissä on vähiten ammattiliitoon kuuluvia työntekijöitä. Edellisen vuoden kyselyyn verrattuna työntekijöiden järjestäytymisaste on laskenut eniten keskisuurissa ja suurissa yrityksissä.
Työntekijöiden vastauksista käy ilmi myös, että ristiriitojen ratkaisu onnistuu erityisen hyvin pienillä työpaikoilla. Pienet yritykset ja niiden työntekijät eivät tyypillisesti ole järjestäytyneitä, eli työnantaja- ja ammattiliittojen jäseniä.
Hallituksen pitää toteuttaa koko ohjelmansa
Heikosta taloustilanteesta huolimatta työntekijöiden luottamus työpaikan pysyvyyteen on hyvä. Se on jopa parantunut edellisen vuoden kyselystä. Työntekijät ovat hyvin luottavaisia myös siihen, että uutta työtä löytyy tarvittaessa.
– Vaikka monella yrityksellä on takana vaikeita aikoja, eikä tulevaisuudesta ole takeita, työntekijöistä halutaan pitää kiinni, Mäkelä sanoo.
Monta toimialaa vaivaa pula ammattitaitoisesta työvoimasta. Hallituksen kaavaileman työperäisen maahanmuuton kiristykset voivat myös pahentaa osaajapulaa.
– Nyt ei ole oikea aika luoda kasvun esteitä. Työmarkkinoiden jäykkyyksiä on purettava ja palkkaamisen kynnystä alennettava, jotta yritykset voivat luoda uutta työtä. Hallituksen pitää toteuttaa tinkimättömästi kaikki hallitusohjelman työmarkkinauudistukset, hän jatkaa.
Työolobarometriin voi tutustua tästä.
Näin kysyttiin
- Työ- ja elinkeinoministeriö seuraa vuosittain Työolobarometrillä suomalaisen työelämän laatua ja kehittymistä. Barometri perustuu palkansaajien vastauksiin.
- Tuoreimman barometrin tulokset perustuvat vuoden 2023 syksyllä toteutettuun kyselyyn, jossa vastaajia oli 1 391 yksityiseltä sektorilta.
- Kyselyhaastattelut tehtiin Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen yhteydessä. Työolobarometrin kohdeväestöön kuuluvat kaikki vähintään 10 tuntia viikossa työskennelleet 18–64-vuotiaat palkansaajat.
- Tulokset voidaan yleistää koskemaan kaikkia palkansaajia.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Janne Makkulatyömarkkinajohtaja
Puh:040 581 2472janne.makkula@yrittajat.fiAlbert Mäkeläasiantuntija
Puh:040 7760 560albert.makela@yrittajat.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Yrittäjägallup: Etätöiden koetaan lisänneen tuottavuutta, vaikka ideointi on vähentynyt19.9.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Etätöiden suosio ei ole hiipunut, Lähes puolessa pk-yrityksistä (47 prosenttia) on tehty etätöitä viimeisen vuoden aikana, kertoo tuore Yrittäjägallup. Osuus oli sama syyskuussa 2022.
Yrittäjägallup: Joka viidennellä pk-yrityksellä vaikeuksia löytää työvoimaa14.9.2024 05:00:00 EEST | Tiedote
Pk-yritysten työvoimapula on pysynyt ennallaan, kertoo tuore Yrittäjägallup. – Osaavan työvoiman löytyminen on edelleen merkittävä ongelma pk-yrityksille, vaikka työttömyys on hieman lisääntynyt, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.
Mediakutsu: Tervetuloa Valtakunnallisille yrittäjäpäiville ja Suomen Yrittäjien liittokokoukseen12.9.2024 13:11:50 EEST | Kutsu
Millaiset ovat yrittäjien tunnelmat? Mitkä yritykset palkitaan? Mitä huippupuhujilla on yrittäjille kerrottavana?
Hidastuva inflaatio ja laskevat korot nostavat pk-yritysten suhdanneodotuksia11.9.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Pk-yritysten suhdanneodotukset ovat nousseet selvästi viime keväästä. Tähän ovat vaikuttaneet madaltunut inflaatio ja laskuun kääntynyt korkotaso. Erityisesti 20–49 henkilöä työllistävät pk-yritykset yllättivät positiivisesti. Myös rakennusalan pk-yritysten tilanne on vähitellen helpottamassa, kertoo keskiviikkona julkaistu Pk-yritysbarometri.
Yrittäjägallup: Yrittäjien tyytyväisyys hallitukseen laskenut selvästi7.9.2024 06:00:00 EEST | Tiedote
Yrittäjien tyytyväisyys hallitusta kohtaan on selvästi laskenut kesän aikana, kertoo tuore Yrittäjägallup. Tyytyväisiä on kuitenkin vielä hieman enemmän kuin tyytymättömiä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme