Hämeen ELY-keskusHämeen ELY-keskus

Hämeen ensimmäinen Helmi-keskittymä kannustaa kunnostamaan elinympäristöjä

Jaa

Hämeen ensimmäinen Helmi-keskittymä sijaitsee Päijät-Hämeessä. Alueelle etsitään nyt kohteita luonnonhoitoon ja ennallistamiseen.

Vesijärven Teräväisten maisemaa.
Vesijärven Teräväisten maisemaa. Kuva: Hannu Sillanpää.

Helmi-ohjelma turvaa luonnon monimuotoisuutta

Ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön yhteisen Helmi-ohjelman tavoitteena on turvata elinympäristöjen monimuotoisuutta ja parantaa heikentyneiden elinympäristöjen tilaa. Helmi-keskittymät puolestaan ovat alueita, joille valtakunnallisia luonnonhoitotoimia erityisesti kohdennetaan. Tavoitteena on perustaa 30–50 Helmi-keskittymää, jotka ovat monimuotoisuuden kannalta tärkeitä elinympäristöjen keskittymiä.

Hämeen ensimmäinen Helmi-keskittymä sijaitsee Päijät-Hämeessä Hollolan, Lahden, Asikkalan ja Orimattilan kuntien alueella, ja on nimeltään “Jääkaudelta Helmikaudelle, Luhdanjoelta Vesijärven helmaan”, lyhyemmin Helmikauden keskittymä. Keskittymäalueeseen kuuluu esimerkiksi Salpausselän eteläpuoleisista lähteistä alkunsa saava Luhdanjoen jokilaakso, sekä Vesijärven länsipuolelle sijoittuvia alueita Lahdesta Asikkalaan.

null
Luhdanjoen Vähäluhta. Kuva: Esa Lammi.

Helmi-keskittymillä tehtäviä kunnostus- ja hoitotoimia suunnitellaan alueen toimijoiden yhteistyönä, jolloin tehokkuus ja vaikuttavuus lisääntyvät. Helmikauden keskittymän alueella suunnittelutyö on pääsemässä alkuun.

– Alueen luonnon erityisyys on tunnistettu, kun olemme Helmi-ohjelmassa mukana keskittymäalueena. Toivomme tämän innostavan alueen toimijoita ja maanomistajia mukaan toteuttamaan erilaisia luonnon monimuotoisuutta turvaavia toimenpiteitä, iloitsee luonnonvarayksikön päällikkö Elina Mäkäläinen Hämeen ELY-keskuksesta.

Potentiaalisia kohteita haetaan nyt

Ensimmäisiä Helmikauden keskittymän kohteita hoidetaan jo tänä vuonna muun muassa Hollolan kunnan ja Päijänteen luonnonperintösäätiön mailla. Jatkossa painopiste on kuitenkin vahvasti yksityisissä maanomistajissa, joille mukaan lähteminen pyritään tekemään mahdollisimman helpoksi.

Maanomistajan kanssa neuvotellaan heidän omistamiensa alueiden kunnostusmahdollisuuksista ja -vaihtoehdoista, esimerkiksi lähteiden ennallistamisesta, lintuvesien kunnostamisesta, suo-ojien täytöstä, lehtojen hoidosta tai vaikkapa alueen palauttamisesta perinnebiotooppiniityksi. Maanomistajille Helmi-ohjelman toimenpiteet ovat vapaaehtoisia ja kulut katetaan julkisella rahoituksella, mikäli kohde valikoituu osaksi ELY-keskuksen Helmi-ohjelmaa tai muuta elinympäristöhanketta.

Tervetuloa infotilaisuuteen kuulemaan lisää!

Helmikauden keskittymä järjestää infotilaisuuden Hollolan kirjastolla ja maastoretken ennallistetulle Hakalaukunsuolle maanantaina 23.9.2024 klo 16–19. Mukaan ovat tervetulleita kaikki luonnon monimuotoisuudesta kiinnostuneet, etenkin maanomistajat!

Kirjastolla järjestettävään tilaisuuteen on vapaa pääsy, mutta maastoon tulijoita pyydetään ilmoittautumaan etukäteen yhteiskuljetusta varten. Ilmoittautuminen on tehtävä torstaihin 19.9.2024 mennessä verkkolomakkeella https://forms.gle/JEb4wEH9ZjYzZb8U8 tai ympäristösuunnittelija Heini Karviselle: heini.karvinen(at)ely-keskus.fi,  puh.  0295 025 063.

 

Helmi-ohjelma pyrkii vahvistamaan Suomen luonnon monimuotoisuutta ja parantamaan heikentyneiden elinympäristöjen tilaa. Suurin syy luontotyyppien ja lajien uhanalaisuuteen on elinympäristöjen väheneminen ja laadullinen heikkeneminen. Luonnon köyhtymisen pysäyttäminen edellyttää nopeita ja kattavia toimia. Helmi-ohjelma tekee konkreettisia suojelu- ja hoitotöitä luonnon monimuotoisuuden hyväksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anna Isotalo, luonnonsuojeluasiantuntija, Hämeen ELY-keskus, 0295 036 239, anna.isotalo@ely-keskus.fi

Heini Karvinen, ympäristösuunnittelija, Hämeen ELY-keskus, 0295 025 063, heini.karvinen@ely-keskus.fi

Kuvat

Vesijärven Teräväisten maisemaa.
Vesijärven Teräväisten maisemaa.
Kuva: Hannu Sillanpää.
Lataa
Luhdanjoen Vähäluhta.
Luhdanjoen Vähäluhta.
Kuva: Esa Lammi.
Lataa

Linkit

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Kuvituskuva.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Viimeinen mahdollisuus yrityksille hakea investointitukia korotetuilla tukitasoilla pohjoisessa Päijät-Hämeessä – Hartola, Heinola, Padasjoki ja Sysmä poistetaan II-tukialueesta kuun lopussa19.9.2024 09:17:25 EEST | Tiedote

Hartola, Heinola, Padasjoki ja Sysmä ovat kuuluneet tukialueeseen, jolla sijaitsevat yritykset ovat voineet saada korotettua tukea investoinneilleen. Alueen yritykset ehtivät hakea korkeampia tukia enää hetken, sillä lokakuun alusta tapahtuvan muutoksen myötä Päijät-Hämeen neljä kuntaa poistetaan korotettujen investointitukien piiristä. Tukea saa EU:n maaseuturahoituksesta jatkossakin, mutta matalammalla prosentilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye