Pienten lasten RS-virusinfektioiden ehkäisy on alkamassa
Suomessa on loka-marraskuussa alkamassa RS-virusta vastaan kehitetyn uudenlaisen vasta-aineen eli nirsevimabin antaminen alle 3 kuukauden ikäisille vauvoille ja vakavan RSV-infektion riskiryhmiin kuuluville alle 1-vuotiaille lapsille. Sen tavoitteena on ehkäistä suurin osa RS-viruksen aiheuttamista imeväisikäisten vakavista sairastumisista ja sairaalahoidoista.
RS-virus (respiratory syncytial virus, RSV) on maailmanlaajuisesti yleisin sairaalahoitoon johtavien hengitystieinfektioiden aiheuttaja pienillä lapsilla. Suomessa sairaalahoitoon joutuu RSV-infektion vuoksi vuosittain noin 1000 alle yksivuotiasta lasta. Vakavan RSV-taudin ja siitä johtuvan sairaalahoidon riski on suurimmillaan alle 3 kuukauden ikäisillä lapsilla, joista noin 15 % joutuu sairaalahoitonsa aikana tehohoitoon.
Nirsevimabi ehkäisee tehokkaasti RSV-infektioita
RSV-infektion ehkäisemiseksi on viime vuosina kehitetty pitkävaikutteinen vasta-aine nirsevimabi, joka annetaan yhtenä pistoksena lihakseen. Se voidaan antaa jo vastasyntyneelle, ja se antaa lapselle hyvän suojan vakavaa RSV-infektiota vastaan koko talven epidemiakauden ajaksi. Valmiste on hyvin turvallinen, ja se ollut käytössä talven 2023–2024 aikana useissa maissa, joissa se on estänyt 80–90 % RSV:n aiheuttamista sairaalahoidoista.
Vastasyntyneille vasta-aine annetaan synnytyssairaalassa
Suomessa nirsevimabia tarjotaan talvikaudella 2024–2025 kaikille RSV-epidemian aikana syntyville lapsille sekä niille, jotka ovat epidemian alkaessa alle 3 kuukauden ikäisiä. Tämän lisäksi nirsevimabia tarjotaan tiettyihin vakavan RSV-infektion riskiryhmiin kuuluville alle 1-vuotiaille lapsille.
HUSissa vastasyntyneet saavat valmisteen kotiinlähtötarkastuksen yhteydessä synnytyssairaalassa.
Uudellamaalla Helsinki ja hyvinvointialueet valmistelevat nirsevimabin antamista niille alle kolmen kuukauden ikäisille vauvoille, jotka eivät ole saaneet sitä synnytyssairaalassa sekä riskiryhmiin kuuluville alle 1-vuotiaille lapsille.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
toimialajohtaja Jari Petäjä, p. 050 428 6630, jari.petaja@hus.fi
osastonylilääkäri, lasten infektiolääkäri Tea Nieminen, p. 050 428 7406, tea.nieminen@hus.fi
HUS Lasten ja nuorten sairaudet
Tietoa HUSista
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
HUS-sammanslutningens styrelse behandlade HUS verksamhet och ekonomi7.10.2024 12:38:04 EEST | Pressmeddelande
HUS-sammanslutningens styrelse behandlade verksamheten och ekonomin för januari–augusti samt samarbetsavtalet för Södra Finlands samarbetsområde.
HUSin yhtymähallitus käsitteli HUSin toimintaa ja taloutta7.10.2024 12:38:04 EEST | Tiedote
HUSin yhtymähallitus käsitteli tammi−elokuun toimintaa ja taloutta sekä Etelä-Suomen yhteistyöalueen yhteistyösopimusta.
En kost som utesluter mjölk under den tidiga barndomen minskar inte användningen av mjölkprodukter i ungdomen och sänker inte D-vitaminnivån4.10.2024 08:53:35 EEST | Pressmeddelande
Komjölksallergi är den vanligaste allergin hos spädbarn i Finland. Enligt en nyligen färdigställd undersökning återspeglas inte en kost som utesluter mjölk under den tidiga barndomen i kosten i ungdomen, om komjölken införs i kosten enligt rekommendationerna när toleransen utvecklas. Hos de flesta unga som deltog i undersökningen låg också D-vitaminnivån på målnivån.
Varhaislapsuuden maidonvälttämisruokavalio ei vähennä nuoruusiässä maitotuotteiden käyttöä tai alenna D-vitamiinitasoa4.10.2024 08:53:35 EEST | Tiedote
Lehmänmaitoallergia on tavallisin allergia imeväisikäisillä Suomessa. Vasta valmistuneen tutkimuksen mukaan varhaislapsuuden lehmänmaidon välttämisruokavalio ei heijastu ruokavalioon nuoruusiässä, jos lehmänmaito otetaan suositusten mukaan ruokavalioon sietokyvyn kehittyessä. Suurimmalla osalla tutkimukseen osallistuneista nuorista myös D-vitamiinitaso oli tavoitetasolla.
HUS-sammanslutningens styrelse sammanträder den 7 oktober3.10.2024 15:15:38 EEST | Pressmeddelande
HUS-sammanslutningens styrelse sammanträder för att behandla bland annat verksamhet och ekonomi i januari–augusti.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme