VATT-päivän ennakkotiedote: Taloustieteilijät vastaavat – miten TKI-rahoitus tulisi kohdentaa?

Jaa

Suomi on päättänyt panostaa TKI:hin eli tutkimukseen, kehitykseen ja innovaatioihin myös taloudellisesti vaikeana aikana. Mikä olisi järkevin tapa käyttää kasvavat TKI-panostukset? Kysymykseen vastaavat useat taloustieteilijät Suomesta ja ulkomailta torstaina 19.9.2024 järjestettävässä VATT-päivässä.

Henkilökuva Elias Einiöstä
Suomen suunta TKI-rahoituksessa on lupaava. Rahoitus tulee kuitenkin kohdentaa oikein, jotta tuloksia syntyy”, sanoo Elias Einiö, Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) johtava tutkija ja tutkimusohjaaja. Einiö on yksi VATT-päivän puhujista. Veikko Somerpuro VATT

Suomi tavoittelee nostavansa tutkimus- ja kehittämistoiminnan rahoituksen neljään prosenttiin BKT:sta vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteen saavuttamiseksi julkista TKI-rahoitusta lisätään noin 1,7 miljardia euroa vuosina 2024–2030. Tavoite edellyttää julkisen rahoituksen kasvun lisäksi merkittävää yksityisen TKI-sektorin omien panostusten lisäämistä (nk. vipuvaikutus). Vipuvaikutusten saavuttamisessa keskeistä on rahoituksen onnistunut kohdentaminen. 

Kasvavat TKI-panostukset ovat myös vuosittaisen taloustieteellisen seminaarin VATT-päivän aihe. Tilaisuus järjestetään Helsingissä 19. Syyskuuta 2024. 

”Tarkastelemme VATT-päivässä kollegoiden kanssa Suomen TKI-politiikkaa useista näkökulmista. TKI-rahoituksen vaikuttavuutta ja kohdentamista tarkastellaan sekä empiirisesti että taloustieteellisten mallien avulla. Yksi keskeinen kysymys on, miten yritystuet tulisi kohdentaa Suomen kaltaisessa pienessä avotaloudessa? Mikä olisi tukien sopiva taso? Entä mikä on koulutuksen ja patenttioikeuksien rooli kasvun kannalta?” pohtii Elias Einiö, VATT:n johtava tutkija ja tutkimusohjaaja. 

VATT-päivän tähtivieras on tunnettu kansainvälinen taloustieteilijä ja Chicagon yliopiston taloustieteen professori Ufuk Akcigit. Hän pitää VATT-päivässä odotetun keynote-puheenvuoron kasvupolitiikasta. Akcigit on kehittänyt muun muassa merkittävän taloudellisen kasvun mallin, jonka avulla on aiemmin tarkasteltu innovaatiopolitiikan vaikutuksia Yhdysvalloissa. Einiö kollegoineen on kehittänyt mallia soveltumaan Suomen olosuhteisiin. 

“Huomioimme erityisesti Suomen kaltaisen pienen avotalouden riippuvuuden kansainvälisestä kaupasta ja ulkomaisesta teknologiasta. Mallin avulla arvioimme erilaisten yritystukien ja -verojen vaikutuksia innovaatioihin, kasvuun ja hyvinvointiin. Selvitämme myös, miten Suomen tulisi vastata ulkomailla tapahtuviin tukipolitiikan muutoksiin, kuten Yhdysvaltojen kasvaneisiin teollisuuspoliittisiin tukiin”, Einiö kuvailee. 

Ufuk Akcigitin lisäksi VATT-päivässä esiintyvät muun muassa erikoistutkija Tanja Saxell (VATT) ja professori Otto Toivanen (Aalto-yliopisto). Katso tutkimuslaitoksen sivuilta koko VATT-päivän ohjelma. Seminaaria ei striimata. VATT-päivän taustatutkimukset ja esitysmateriaalit julkaistaan VATT:n verkkosivuilla. 

TKI-aiheisia tutkimuksia 

Elias Einiö

Innovaattoreiden sosioekonomisen taustan merkitys innovaatioiden suunnalle ja kasvulle:

Elias Einiö, Josh Feng ja Xavier Jaravel (2023). Social Push and the Direction of Innovation. VATT Working Papers 160.

Kuvaus: Useimmat innovaattorit ovat hyvässä sosioekonomisessa asemassa olevia miehiä. Tämä vinouttaa teknologista kehitystä, sillä osoitamme, että innovaattorit palvelevat keskimäärin samankaltaisia kuluttajia kuin he itse ovat. Naisten panos ja hyötyminen uusista keksinnöistä jäävät miehiä vähäisemmiksi. Innovaatioiden miesvaltaisuus heikentää naisten taloudellista asemaa, koska he hyötyvät innovaatioista vähemmän kuin miehet. Tämä johtaa epätasa-arvoon hyvinvoinnissa ja hidastaa talouskasvua. (Tiedote)  

Yritystukien ja -verojen vaikutus innovaatioihin ja kasvuun: 

Elias Einiö, William Kerr, Heli Koski, Tero Kuusi ja Markku Lehmus (2024). Innovation and Reallocation in an Open Economy, unpublished manuscript. Tutkimusta ei ole vielä julkaistu.

Elias Einiö, Heli Koski, Tero Kuusi ja Markku Lehmus (2022). Publications of the Government´s analysis, assessment and research activities. Valtioneuvoston kanslia.

Kuvaus: Kehitämme Acemoglun, Akcigitin ym. (2018) kokonaistaloudellisen kasvumallin kuvaamaan Suomen kaltaista pientä avotaloutta. Malli sovitetaan Suomen innovaatiosektorin keskeisiin piirteisiin käyttämällä kotimaisia mikroaineistoja. Mallin avulla tarkastelemme yritystukien ja -verojen vaikutuksia kasvuun ja hyvinvointiin Suomessa. (Tiedote

Tanja Saxell 

Lääketeollisuuden patenttioikeudet: 

Olena Izhak, Tanja Saxell ja Tuomas Takalo (2020). Optimal Patent Policy for Pharmaceutical Industry. VATT Working Papers 131.

Kuvaus: Lääketeollisuudessa patenttisuojan laajuudella on suuri merkitys. Suomessa lääkkeille on käytössä 20 vuoden patenttiaika, johon voi tietyin edellytyksin saada enintään 5,5 vuoden pidennyksen. Tehokkaampaa olisi myöntää nykyistä lyhyempiä, mutta vahvempia patentteja. Patenttisuojan keston pidennys sen sijaan on tehoton tapa kannustaa uusien lääkkeiden kehittämiseen. Pitkä patenttisuoja kannustaa rinnakkaislääkkeiden valmistajia kiertämään alkuperäislääkkeen patenttia. (Blogi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Henkilökuva Tanja Saxellista
Erikoistutkija Tanja Saxell (VATT)
Netta Pasuri VATT
Lataa
Henkilökuva Ufuk Akcigitista
Taloustieteen professori Ufuk Akcigit (Chicagon yliopisto)
Ufuk Akcigit VATT
Lataa
Henkilökuva Elias Einiöstä
Suomen suunta TKI-rahoituksessa on lupaava. Rahoitus tulee kuitenkin kohdentaa oikein, jotta tuloksia syntyy”, sanoo Elias Einiö, Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) johtava tutkija ja tutkimusohjaaja. Einiö on yksi VATT-päivän puhujista.
Veikko Somerpuro VATT
Lataa

Linkit

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) on taloustieteellisen tutkimuksen asiantuntijayksikkö. Teemme tieteellisesti korkeatasoista tutkimusta edistääksemme tietoon pohjautuvaa talouspolitiikkaa. Tutustu työhömme tarkemmin: https://vatt.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT

Tutkimus: Listaamattomien yhtiöiden osinkoverotuksen ongelmat korjattavissa yksinkertaisin toimenpitein23.10.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Suomen listaamattomien yhtiöiden osinkoverotuksen ongelmat ovat tuoreen tutkimuksen mukaan ratkaistavissa normaalituottoastetta (8 prosenttia) alentamalla ja nostamalla osingon verollista osaa (25 prosenttia). ”Näillä muutoksilla listaamattomien yhtiöiden verotus saataisiin toimivaksi. Järjestelmän perusrakennetta ei tarvitse lähteä muuttamaan”, sanoo VATT:n johtava tutkija Seppo Kari.

VATT: Investointihyvitys ei edistä talouskasvua tai puhdasta siirtymää toivotusti14.10.2024 15:17:22 EEST | Tiedote

Hallituksen esittämän suurten ilmastoneutraaliin talouteen tähtäävien investointien verohyvityksen kustannukset voivat nousta odotettua suuremmiksi, ja sen vaikutukset talouskasvuun ja päästövähennyksiin ovat epävarmoja. Hyvitys kohdistuisi ensisijaisesti suuriin yrityksiin ja jo suunnitteilla oleviin hankkeisiin, mikä heikentäisi uusien ja pienempien yritysten kilpailuasemaa suhteessa suuriin toimijoihin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye