Kaipaako talosi kunnostusta? Hae rakennusperinnön hoitoavustusta
Hämeen ELY-keskus jakaa vuosittain avustuksia rakennusperinnön hoitoon. Avustuksilla tuetaan rakennusten säilyttävää kunnostamista ja esimerkiksi perinteisten työtapojen käyttöä. Avustusten hakuaika on lokakuun puolesta välistä marraskuun loppuun.
Avustusta myönnetään erityyppisille ja -ikäisille rakennuksille
Rakennusperinnön hoitoavustusta myönnetään erityyppisille ja -ikäisille rakennuksille. Rakennuksen ei tarvitse olla suojeltu tai sijaita arvokkaaksi määritellyllä alueella. Avustettavien kohteiden valinnassa otetaan huomioon kulttuurihistorialliset arvot, kuten muun muassa rakennuksen alkuperäisyys ja/tai kerroksellisuus, mutta myös suunnitellut kunnostustoimenpiteet, kunnostustöiden vaikutus rakennuksen säilymiseen tai laajemmin ympäristöön, sekä korjaushankkeen toimiminen kannustavana esimerkkinä. Kulttuurihistoriallista arvoa voi olla arkisemmalla ja pienemmälläkin kohteella, jonka korjaaminen auttaa säilyttämään alueelle ominaista kylä- ja kaupunkikuvaa.
Sopivia kunnostuskohteita ovat esimerkiksi vesikaton, rungon ja ulkoseinien, perustusten, ikkunoiden ja ovien tai tulisijojen kunnostaminen. Avustusta voi hakea myös rakennuksen pihapiirin ympäristön kunnostamiseen, kuten maanpinnan muotoiluun sadevesien johtamiseksi pois rakennuksen vierustoilta, tai pihan rakenteiden, kuten kiviaidan kunnostamiseen, sekä kuntokartoituksen ja korjaussuunnitelman tekemiseen.
Korjataan vanhaa säilyttäen
Säilyttävässä korjaamisessa käytetään materiaaleja säästäen ja korjataan vain se, mikä vaatii korjausta. Toisin sanoen, ei korjata kunnossa olevaa tai uusita korjattavissa olevaa. Rakennusten kunnostaminen on ympäristöteko, mikä edistää ilmasto- ja kiertotaloustavoitteiden saavuttamista sekä säilyttää eri-ikäistä paikallista rakennuskulttuuria.
Avustusta voivat hakea rakennusten yksityiset omistajat, rakennusperinnön hoitoa edistävät yhteisöt kuten asunto-osakeyhtiöt, maatalousyhtymät, yhdistykset kunnat ja kuntayhtymät. Vuonna 2024 Hämeen ELY-keskus jakoi avustusta yhteensä 268 000 euroa. Avustusta sai 23 kohdetta Kanta-Hämeessä ja 27 kohdetta Päijät-Hämeessä. Myönnetyt avustukset olivat suuruudeltaan 500–40 000 euroa. Avustuskohteita asuinrakennusten lisäksi olivat piha- ja talousrakennukset sekä uuteen käyttöön otetut entiset huoltamo-, mylly-, ja tehdasrakennukset. Kanta- ja Päijät-Hämeessä toteutettaviin hankkeisiin avustusta haetaan Hämeen ELY-keskuksesta.
Avustushaun infotilaisuus järjestetään syyskuussa
Hämeen ELY-keskus järjestää infotilaisuuden rakennusperinnön hoitoavustuksen mahdollisuuksista 26.9.2024 klo 17.30–19. Tervetuloa kuulolle! Infotilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Tilaisuus järjestetään verkossa Teamsilla.
Tutustu infotilaisuuden tarkempaan ohjelmaan ELY-keskuksen verkkosivuilla (ely-keskus.fi). Tapahtumasivulta löydät myös Teams-linkin tilaisuuteen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hämeen ELY-keskus
Hannele Kuitunen, alueidenkäytön asiantuntija, p. 0295 025 021
Ritva Ruponen, ympäristösuunnittelija, p. 0295 025 148
sähköposti etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
Korjausneuvontaa antavat alueelliset vastuumuseot
Kanta-Häme: Hämeenlinnan kaupunginmuseo: Anne Räsänen, restaurointiasiantuntija, p. 050 434 9618, anne.rasanen(at)hameenlinna.fi
Päijät-Häme: Lahden museot: Tuula Pöyhiä, korjausrakentamisen asiantuntija, p. 044 482 6372, tuula.poyhia(at)lahti.fi
Tiedotus
Hämeen ELY-keskuksen viestintä, tiedotus.hame@ely-keskus.fi
Kuvat
Linkit
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus
Hämeenlinnan tunneli suljetaan liikenteeltä 15.–17.10. yöaikaan klo 22.00–05.00 pesua varten9.10.2024 09:11:00 EEST | Tiedote
Valtatie 3:lla sijaitsevan Hämeenlinnan tunneli suljetaan tunneliputki kerrallaan pesua varten.
Hämeenlinnan tunneli suljetaan liikenteeltä 9.10.2024 klo 10.00–14.30 pelastusharjoitusta varten2.10.2024 09:51:00 EEST | Tiedote
Valtatie 3:lla sijaitsevan Hämeenlinnan tunnelin P-tunneliputki, eli ajoreitti pohjoiseen, suljetaan 9.10.2024 kello 10–14.30.
Jokimaantie (mt 13849) Janakkalassa suljettu päällystystöiden vuoksi 25.9.–11.10.202425.9.2024 16:32:50 EEST | Tiedote
Jokimaantie Janakkalassa suljetaan Jokimaantien ja Löyttymäentien liittymästä Jokimaantien ja Turkhaudantien liittymään Kiertotie kulkee Jokimaantien ja Löyttymäentien kautta.
Palveluissa olevien työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi elokuussa24.9.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Hämeen ELY-keskusalueella oli elokuun lopussa 18 675 työtöntä työnhakijaa, mikä on 10 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömien määrä väheni heinäkuusta 8 prosenttia. Työttömyysjaksoja alkoi elokuussa 2 676 kappaletta.
Viimeinen mahdollisuus yrityksille hakea investointitukia korotetuilla tukitasoilla pohjoisessa Päijät-Hämeessä – Hartola, Heinola, Padasjoki ja Sysmä poistetaan II-tukialueesta kuun lopussa19.9.2024 09:17:25 EEST | Tiedote
Hartola, Heinola, Padasjoki ja Sysmä ovat kuuluneet tukialueeseen, jolla sijaitsevat yritykset ovat voineet saada korotettua tukea investoinneilleen. Alueen yritykset ehtivät hakea korkeampia tukia enää hetken, sillä lokakuun alusta tapahtuvan muutoksen myötä Päijät-Hämeen neljä kuntaa poistetaan korotettujen investointitukien piiristä. Tukea saa EU:n maaseuturahoituksesta jatkossakin, mutta matalammalla prosentilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme