Oravivuoren maailmanperintökohteeseen suunnitellaan virallista ulkoilureittiä

Jaa

Puitteet ulkoiluun Korpilahden Oravivuoren maanmittausnähtävyydellä paranevat lähivuosina, jos Jyväskylän kaupunki ja alueen maanomistajat niin sopivat. Maanmittauslaitos on kutsunut koolle 8.9. Jyväskylän kaupungin ja paikalliset maanomistajat harvinaiseen prosessiin, jossa on mahdollista virallistaa polut ja pysäköintialue Oravivuorella sijaitsevalle Unescon maailmanperintökohteelle, Struven kolmiomittausketjun mittauspisteelle.

Kaksi ihmistä seisoo Oravivuoren mittauspisteen näköalatornissa metsän keskellä.
Maanmittauslaitoksen Ilkka Laakso ja Jyväskylän kaupungin Tiina Mäkinen Struven ketjun Oravivuoren mittauspisteellä. Ulla Mikkanen, Maanmittauslaitos Maanmittauslaitos

Korpilahdella sijaitsee tieteen ja tekniikan historian taidonnäyte 1800-luvulta. Lukuisat historiasta kiinnostuneet kulkevat maapallon mittanauhaksi kutsutun Struven mittausketjun näköalapaikalle Oravivuorelle tallattuja kävelypolkuja pitkin. Nyt Jyväskylän kaupunki haluaisi virallistaa kyseiset polut siten, että ne merkittäisiin pysyvästi ja yksiselitteisesti Maanmittauslaitoksen ylläpitämään kiinteistörekisteriin. 
 
Polkujen, pysäköintialueen ja mahdollisen huussin alueilla maata omistavat yksityiset maanomistajat. Heidät on henkilökohtaisesti kutsuttu niin sanotun ulkoilureittitoimituksen aloituskokoukseen Korpilahdelle keskiviikkona 18.9., missä asioista päätetään. 

– Maanmittauslaitos huolehtii prosessin aikana, että Jyväskylän kaupunki maksaa maanomistajille korvausta, jos maanomistajille aiheutuu menetyksiä, kertoo tuotantopäällikkö Ilkka Laakso Maanmittauslaitoksesta. Laakso toimii asiassa Maanmittauslaitoksen edustajana toimitusinsinöörin roolissa. 

– Maanmittauslaitoksellekin tällainen ulkoilureittitoimitus on harvinainen. Usein virkistysalueet sijaitsevat kaupungin mailla ja metsissä, kun taas tässä keskustellaan yksityisten maanomistajien kanssa, Laakso kertoo. 

Mikä on Struven kolmiomittausketju? 

Struven kolmiomittausketju on yksi Suomen seitsemästä Unescon maailmanperintökohteesta. Se on noin 2800 kilometriä pitkä kolmiomittausketju, jonka avulla selvitettiin maapallon muoto ja koko 1800-luvulla. Sen vajaa 300 mittauspistettä sijoittuvat 10 nykyisen valtion alueelle. Suomessa Struven kolmiomittausketjun vaalimisesta vastaa Maanmittauslaitos. 

– Selkeä ja virallinen reitti luo vahvempaa pohjaa kestävälle kulttuurimatkailulle eikä luonto kulu hallitsemattomasti, kun kulkureitti on selkeästi merkitty, kertoo Struven ketjusta vastaava maailmanperintökoordinaattori Ulla Mikkanen Maanmittauslaitoksesta. 
 
– Oravivuorelta saamme kokemuksia, joita voimme ehdottaa hyödynnettäväksi myöhemmin myös muilla vastaavilla mittauspisteellä, jotka sijaitsevat niin ikään yksityisomistuksessa olevalla maalla. Ulkoilureittitoimitus on osa vastuullista Unescon maailmanperintökohteen suojelua ja ilmentää myös yhtä maailmanperintökohteeksi valitsemisen kriteeriä, yhteistyötä, Mikkanen iloitsee.

Lisätietoja

Kokous 18.9. klo 9.00 Korpilahdella Alkio-opistolla on julkinen. Neuvottelutiloissa pidettävän kokouksen jälkeen Maanmittauslaitoksen toimitusinsinööri siirtyy maastokatselmointiin, jonne median edustajat ovat myös tervetulleita, jos se sopii osallistuville maanomistajille. Ajomatka Alkio-opistolta Oravivuoren kolmiomittaustornille (Vanhanpääntie 65, 41800 Jyväskylä) on noin puoli tuntia. 

Ulkoilureittitoimituksesta Maanmittauslaitoksessa 

Tuotantopäällikkö Ilkka Laakso, 040 861 5022 

Struven kolmiomittausketjusta 

Maailmanperintökoordinaattori Ulla Mikkanen, 040 801 1261 
 
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kaksi ihmistä seisoo Oravivuoren mittauspisteen näköalatornissa metsän keskellä.
Maanmittauslaitoksen Ilkka Laakso ja Jyväskylän kaupungin Tiina Mäkinen Struven ketjun Oravivuoren mittauspisteellä.
Ulla Mikkanen, Maanmittauslaitos Maanmittauslaitos
Lataa

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.

Maanmittauslaitos.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos

Häirintä pilasi ilmakuvaukset Kaakkois-Suomessa, uhkana miljoonien eurojen seuraukset – Maanmittauslaitoksella ratkaisuja GNSS-häiriöihin varautumiseen2.10.2024 01:00:00 EEST | Tiedote

Satelliittipaikannuksen tahallinen häirintä aiheutti merkittävää haittaa Maanmittauslaitoksen vuotuisilla ilmakuvaus- ja laserkeilauslennoilla. Maanmittauslaitoksen tuottamat ilmakuva- ja laserkeilausaineistot ovat kriittisen tärkeitä useille yhteiskunnan toiminnoille, kuten Puolustusvoimille ja Ruokavirastolle. Maanmittauslaitos on kehittänyt uutta osaamista, jolla voisi havaita myös ilmassa ja merellä tapahtuvan häirinnän.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye