Ulkoilmassa hieman radioaktiivista cesiumia
Ulkoilmasta eri puolilla Suomea kerätyissä näytteissä on syyskuussa ollut hieman tavallista enemmän radioaktiivista cesiumia. Pitoisuudet ovat kuitenkin niin pieniä, että niistä ei ole haittaa ihmisille tai ympäristölle.
Tavanomaista hieman suurempia cesium-137-pitoisuuksia on havaittu kaikilla Säteilyturvakeskuksen (STUK) kahdeksalla keräysasemalla. Eteläisimmät asemat ovat Helsingissä ja Kotkassa, pohjoisin on Ivalossa. Saman suuntaisia cesium-havaintoja on tehty muuallakin Euroopassa. Missään ei ole kerrottu, että pitoisuudet olisivat haitallisen suuria. Norjan säteilyturvallisuusviranomainen DSA tiedotti omista havainnoistaan eilen 17.9. (DSA har målt svært låge nivå av radioaktivt cesium på Svanhovd og Viksjøfjell - DSA).
Radioaktiivista cesiumia havaitaan yleisesti Suomen ulkoilmassa, sillä vuonna 1986 tapahtuneesta Tshernobylin ydinvoimalaitosonnettomuudesta peräisin olevaa laskeumaa on yhä maaperässä.
Nyt havaitut tavanomaista suuremmat pitoisuudet voivat olla peräisin maastopaloista Ukrainassa. Palot ovat nostaneet radioaktiivisia aineita ilmaan, ja alueen ilmaa on kulkeutunut palojen aikaan myös Suomeen.
STUK valvoo ulkoilman radioaktiivisten aineiden pitoisuuksia kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa. Lisää tietoa ulkoilman radioaktiivisten aineiden valvonnasta sekä ulkoilman radioaktiivisten aineiden mittaustuloksista löytyy STUKin internetsivuilta.
STUK myös mittaa säteilytilannetta 260 automaattisella mittausasemalla ja asemien mittaustulokset ovat nähtävissä reaaliaikaisesti STUKin nettisivuilla. Kuudentoista mittausaseman mittaustulokset voi nähdä myös YLEn tekstitelevision sivulla 867.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mediapalvelu
Puh:010 850 4761Linkit
Lyhyesti STUKista
Säteilyturvakeskus (STUK) on säteily- ja ydinturvallisuutta valvova viranomainen. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. STUKissa oli vuoden 2023 alussa yhteensä 320 työntekijää.
Strålsäkerhetscentralen (STUK) är en myndighet som övervakar strål- och kärnsäkerheten. Vårt uppdrag är att skydda människorna, samhället, miljön och de framtida generationerna för strålningens skadliga konsekvenser. I början av 2023 hade STUK sammanlagt 320 anställda.
Radiation and Nuclear Safety Authority (STUK) supervises radiation and nuclear safety in Finland. Our mission is to protect people, society, the environment and future generations from the detrimental effects of radiation. At the beginning of 2023 STUK had 320 employees.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)
Strålsäkerhetscentralen uppmätt små mängder radioaktiva ämnen i luftpartikelprover från Imatra30.9.2024 08:59:24 EEST | Pressmeddelande
I ett luftpartikelprov som samlades in i Imatra har små mängder av radioaktivt skandium (Sc-46) och cesium (Cs-137) uppmätts. Halterna är obetydliga och utgör ingen strålningsrisk för människor eller miljö.
Säteilyturvakeskus havaitsi vähäisiä määriä radioaktiivisia aineita Imatran ilman hiukkasnäytteissä30.9.2024 08:59:24 EEST | Tiedote
Imatralla kerätyssä pintailman hiukkasnäytteessä on havaittu vähäisiä pitoisuuksia radioaktiivista scandiumia (Sc-46) ja cesiumia (Cs-137). Pitoisuudet ovat merkityksettömän pieniä, eivätkä aiheuta säteilyvaaraa ihmisille tai ympäristölle.
STUK påminde arbetsplatser i Lahtis att utföra radonmätningar26.9.2024 11:33:45 EEST | Pressmeddelande
Arbetsgivaren ansvarar för radonsäkerheten på arbetsplatsen, liksom för andra arbetssäkerhetsfrågor. Strålsäkerhetscentralens nyligen avslutade övervakningsprojekt i Lahtis avslöjade att de lagstadgade radonutredningarna dock lätt förblir ogjorda utan handledning och påminnelser från myndigheten.
STUK muistutti lahtelaisia työpaikkoja radonmittauksista26.9.2024 11:33:45 EEST | Tiedote
Työpaikan radonturvallisuus on työnantajan vastuulla kuten muutkin työturvallisuusasiat. Vastikään päättynyt Säteilyturvakeskuksen valvontahanke Lahdessa paljasti, että ilman viranomaisen ohjausta ja patistelua lakisääteiset radonselvitykset jäävät kuitenkin helposti tekemättä.
Posiva går framåt, Strålsäkerhetcentralen bevakar19.9.2024 09:07:42 EEST | Pressmeddelande
Posiva, som ansvarar för slutförvaringen av använt kärnbränsle, inledde i slutet av augusti en flera månader lång provdrift för att testa driften av inkapslings- och slutförvaringsanläggningen utan använt kärnbränsle. Provdriften kommer också att ge tillsynsmyndigheten möjlighet att testa och utveckla sina egna tillsynsmetoder.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme