Innostus sijoittamista kohtaan kasvaa: Jo yli kolmanneksella väestöstä rahastosijoituksia tai osakkeita
Sijoitusrahastojen ja pörssiosakkeiden omistaminen on yleistynyt viimeksi kuluneen kymmenen vuoden aikana. Kun vuonna 2013 omistajia oli noin neljännes asuntoväestöstä, vuoden 2023 lopussa heitä oli jo yli kolmannes eli liki kaksi miljoonaa henkilöä.
Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen kotitalouksien varallisuus -tilastosta.
”Vuoden 2023 lopussa noin 29 prosenttia asuntoväestöön kuuluneista omisti sijoitusrahastoja. Vastaava osuus vuonna 2013 oli yli kymmenen prosenttiyksikköä pienempi eli 17 %”, sanoo Tilastokeskuksen erikoistutkija Veli-Matti Törmälehto.
Pörssiosakkeita omistavien osuus on puolestaan kasvanut vuoden 2019 jälkeen, erityisesti vuonna 2020 käyttöönotetun osakesäästötilin myötä. Vuonna 2023 pörssiosakkeita omisti reilut 16 % asuntoväestöstä. Vastaava osuus vuonna 2019 oli vajaa t 13 %.
”Miesten ja naisten sijoituskäyttäytymisessä on eroja. Sijoitusrahastoja molemmat omistavat lähes yhtä usein. Sen sijaan pörssiosakkeita miehet omistavat naisia useammin. Miehillä on myös yleisemmin suuria omistuksia”, Törmälehto kertoo.
Lisäksi sijoituskäyttäytymisestä kertoo esimerkiksi osakesäästötilin suosio: miehet varsinkin nuoremmissa ikäluokissa ovat ottaneet osakesäästötilin omakseen.
”Osakesäästötilillä oli arvoa kahdeksalla prosentilla 16–24-vuotiaista miehistä ja kolmella prosentilla saman ikäryhmän naisista vuoden 2023 lopussa”, täsmentää Törmälehto.
”Sijoitusvaihtoehtojen lisääntymisen ohella osakemarkkinoiden yleinen tilanne vaikuttaa sijoittamisen suosioon. Myös säästämisen ja sijoittamisen kasvaneella näkyvyydellä uutisissa ja sosiaalisessa mediassa voi olla vaikutusta siihen, että kiinnostus sijoittamiseen on noussut. Syy-seuraussuhteiden selvittäminen on kuitenkin tutkimuksen alaa”, kiteyttää Törmälehto.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Veli-Matti TörmälehtoErikoistutkijaTilastokeskus
Puh:029 551 3680veli-matti.tormalehto@stat.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI
Vaihde 029 551 1000
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus
Ulkomaalaistaustaisten erityisasiantuntijoiden palkkataso ohitti suomalaiset – kaikkien palkansaajien joukossa ero on yhä toiseen suuntaan4.11.2024 09:19:32 EET | Tiedote
Ulkomaalaistaustaisten erityisasiantuntijoiden palkkataso on viime vuosina ohittanut suomalaistaustaisten tason. Johtajien kohdalla näin on ollut jo aiemmin. Kokonaisuutena ulkomaalaistaustaiset tienaavat silti keskimäärin noin 15 % matalampia tuntipalkkoja kuin suomalaistaustaiset.
Vanhojen asuntojen hinnanlasku hidastui heinä-syyskuussa, asuntokauppa piristyi29.10.2024 08:01:31 EET | Tiedote
Vanhojen osakeasuntojen hintojen lasku hidastui edelleen heinä-syyskuussa. Hinnat laskivat vuoden kolmannella neljänneksellä koko maassa 2,3 % edellisestä vuodesta. Syyskuussa lasku vuodentakaisesta oli 1,2 %. Myös pääkaupunkiseudulla hintojen lasku tasaantui.
Pohjoismaihin matkailtiin kesällä jo enemmän kuin Etelä-Eurooppaan25.10.2024 08:00:43 EEST | Tiedote
Suomalaiset matkailivat menneenä kesänä Etelä-Euroopan sijaan mieluummin naapurimaihin. Etenkin Ruotsi ja Viro vetivät puoleensa matkailijoita, ja myös Norjan-matkailu kiinnosti edelliskesää enemmän. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen suomalaisten matkailu -tilaston kesäkauden kokoavasta julkaisusta.
Vain harvassa kunnassa syntyy enemmän asukkaita kuin kuolee 2040-luvulla24.10.2024 08:03:34 EEST | Tiedote
Tilastoissa havaitulla syntyvyyden tasolla Suomessa olisi vuonna 2035 enää 18 kuntaa, joissa syntyneitä on enemmän kuin kuolleita. Tilastokeskuksen torstaina julkaistun väestöennusteen mukaan tällaisia kuntia olisi jäljellä 13 vuonna 2045. Viime vuonna niitä oli 31, mikä sekin tarkoittaa vain noin joka kymmenettä Suomen kunnista.
Nykyinen maahanmuutto ylläpitää väkiluvun kasvua – ei estä huoltosuhteen heikkenemistä24.10.2024 08:01:04 EEST | Tiedote
Nykyisellä maahanmuuton tasolla Suomen väkiluku pysyisi kasvu-uralla vuoteen 2070 asti, mutta alle 15-vuotiaiden määrä laskisi. Työikäisen väestön määrä alkaisi laskea 2050-luvulla. Matalalla syntyvyydellä on kauaskantoisia vaikutuksia, kun synnyttävät ikäluokat alkaisivat pienentyä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme