Suomalaiset puolustavat asumisoikeusjärjestelmää – kolme neljästä haluaa vuokraamiselle ja omistusasumiselle välimallin
Hallituksen ajama asuntopolitiikka herättää huolta suomalaisissa, kertoo Asuntosäätiön tuore tutkimus. Asuntosäätiö selvitti myös kansalaisten kantaa siihen, millaisia asumismuotoja Suomeen tarvitaan. Asumisoikeuskoti on suosituin vaihtoehto vuokra- tai omistusasumiselle.
Yli 30 vuotta toiminut, valtakunnallinen asumisoikeusjärjestelmä on mullistusten keskellä. Hallitus on päättänyt lopettaa valtion tuen uusien asumisoikeusasuntojen rakentamiseen vuoden 2025 loppuun mennessä, mikä heikentää entisestään kohtuuhintaisten asuntojen saatavuutta etenkin kasvavilla kaupunkialueilla.
Asuntosäätiön toteuttaman väestökattavan kyselytutkimuksen mukaan lähes kolmannes (30 %) suomalaisista on huolissaan asumiseen liittyvistä päätöksistä Suomessa.
”Asumisoikeusjärjestelmää koskeva uudistuotannon lopettamispäätös on ollut hätiköity, eikä sen vaikutuksia selvitetty lainkaan etukäteen. Kansalaisilta ei myöskään ole kysytty, mitä asumismuotoja he itse kaipaavat”, Asuntosäätiön toimitusjohtaja Esa Kankainen huomauttaa.
Asumisoikeusasunnoissa asuu yli 100 000 suomalaista. Hallituksen kaavailemat asuntopoliittiset linjaukset vaikuttavat tulevaisuudessa myös niihin kansalaisiin, joille asumisoikeusasunto tarjoaisi kohtuuhintaisen vaihtoehdon.
Suomalaiset haluavat pitää kiinni asumisoikeusasunnoista
Asuntosäätiö kysyi kansalaisten näkemystä erilaisten asumismuotojen tarpeellisuudesta. Valtaosa kyselyyn vastanneista on sitä mieltä, että Suomeen tarvitaan omistusasumisen ja vuokra-asumisen väliin jokin muu asumismuoto. Mielipiteensä kertoneista peräti kolme neljästä (74 %) haluaa tulevaisuudessakin välimuodon vuokra- ja omistusasumisen rinnalle.
Suosituin välimalli on asumisoikeusasunto: sitä kannattaa 62 prosenttia niistä vastaajista, jotka pitivät välimuotoa tarpeellisena. Erityisesti asumisuransa alkutaipaleella olevat (18–24-vuotiaat sekä 35–44-vuotiaat) puolustavat aso-asuntoja – heistä peräti 70 prosenttia pitää niitä kannatettavana vaihtoehtona. Näkemyksessä ei myöskään ollut alueellisia eroja, eli asumismuoto koetaan säilyttämisen arvoiseksi kaikkialla Suomessa.
Lähes yhtä paljon kannatusta asumisoikeusasumisen kanssa saa asumisen välimalli, jossa vuokra-asunto lunastetaan omaksi tietyn ajan kuluessa (61 %). Osaomistusasuntoja kannatti kaksi viidestä, hintasäädeltyjä omistusasuntoja (26 %) ja osuuskunta-asuntoja (21 %).
”Asumisoikeusasumisella on vahva kannatus suomalaisten keskuudessa. Aso-järjestelmä on 30-vuotisen historiansa aikana osoittanut toimivuutensa myös kaupunkien työkaluna alueiden eriytymisen ehkäisemisessä. Segregaation näkökulmasta aso-uudistuotannon lopettaminen on järjetön päätös, puhumattakaan siitä, että kohtuuhintaisten asuntojen saatavuus heikkenee entisestään. Toimivaa järjestelmää voi ja pitää kehittää, ei romuttaa poukkoilevalla asuntopolitiikalla”, Esa Kankainen painottaa.
***
Asuntosäätiön vuotuisessa Kotionnellisuus-tutkimuksessa selvitetään suomalaisten onnellisuuden lähteitä ja erityisesti kodin merkitystä onnellisuuteen. Väestökattavaan tutkimukseen osallistuu tänä vuonna 2 177 vastaajaa, jotka edustavat 18–69-vuotiaita suomalaisia. Tutkimuksen tuorein tiedonkeruu toteutettiin 1.–9.8.2024.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Esa KankainenToimitusjohtaja
Asuntosäätiö
Johanna Otranenviestintä- ja henkilöstöjohtaja
Puh:020 161 2292Puh:040 747 2461johanna.otranen@asuntosaatio.fiKuvat
Asuntosäätiö on yksi suurimpia suomalaisia asuinkiinteistöjen omistajia Suomessa. Tarjoamme yli 18 000 kotia 33 paikkakunnalla; asokoteja, vuokrakoteja ja omistuskoteja. Vuosittain käynnistämme noin 400 uuden asunnon tuotannon. Liikevaihtomme oli 194,8 miljoonaa euroa vuonna 2023. Kaiken toimintamme ytimessä ovat vastuullisuus ja yleishyödyllisyys: emme tavoittele välitöntä voittoa tai taloudellista etua.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Asuntosäätiö
Asuntosäätiön Ville Kaljunen on Vuoden kesätyöntekijä 202410.10.2024 09:11:44 EEST | Tiedote
Vuoden kesätyöntekijäksi Oikotien Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa on valittu Asuntosäätiössä viime kesänä teknisenä isännöitsijänä työskennellyt Ville Kaljunen. Asuntosäätiö sijoittui neljänneksi parhaaksi kesätyönantajaksi Pienten ja keskisuurten organisaatioiden sarjassa.
Suomalaiset ovat tutkitusti kotihiiriä – olemme kotona jopa 16 tuntia päivässä8.10.2024 10:31:57 EEST | Tiedote
Asuntosäätiön Kotionnellisuus-tutkimus paljastaa, että suomalaisille jokainen päivä on kodin päivä. Lähes puolet meistä viettää mahdollisimman paljon aikaa kotona, ja kolme neljästä kuvailee itseään kotikeskeiseksi ihmiseksi. Keskimäärin suomalaiset ovat kotona peräti 16 tuntia vuorokaudessa – mieluiten ruudun ääressä tai puolison kanssa. Kodin tärkeyttä juhlistavaa vuotuista Kodin päivää vietetään lauantaina 12.10.
Asuntosäätiön maine jatkoi vahvistumistaan Luottamus ja Maine -tutkimuksessa2.10.2024 11:20:54 EEST | Tiedote
Asuntosäätiö sai mittaushistoriansa parhaan tuloksen Luottamus&Maine-tutkimuksessa. Suomalaiset arvioivat talouden Asuntosäätiön keskeiseksi vahvuudeksi. Erityisesti vastuullisuuteen ja työpaikkaan liittyvät käsitykset vahvistuivat Asuntosäätiön maineessa.
Espoon Finnooseen valmistui 91 uutta Asuntosäätiön vuokra-asuntoa29.8.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Asuntosäätiön uudet vuokrakodit ovat valmistuneet Espoon Finnooseen osoitteeseen Hannuksenkuja 17. Asukkaat muuttavat uusiin koteihinsa tällä viikolla.
Tutkimus selvitti suomalaisten kodinhuoltotaidot - nuorilla eniten opittavaa27.8.2024 10:52:20 EEST | Tiedote
Useimmat meistä osaavat kokata, imuroida ja pyyhkiä pölyt, mutta miten luonnistuvat kodin pienet, mutta tärkeät huoltotyöt? Asuntosäätiö selvitti, mitkä huoltotyöt ovat suomalaisten mielestä pakollisia osata ja kuinka hyvin ne osaamme. Tulosten mukaan asumisen alkutaipaleella olevilla nuorilla on eniten opeteltavaa – paitsi digilaitteiden asennuksessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme