Timo Miettisen tietokirja Demokratian aika esittää uuden tulkinnan modernin kansanvallan kriisistä
Demokratia on kriisissä. Yhtäällä sitä haastavat populistiset liikkeet ja autoritaariset hallinnot. Toisaalla demokratiaa vaivaa näköalattomuus ja vaihtoehtojen puute. Palkittu tietokirjailija, FT ja dosentti Timo Miettinen tarjoaa kirjassaan Demokratian aika tuoreen tulkinnan siitä, mistä nykyisen demokratian haasteet juontavat juurensa. Kirja ilmestyy ja on arvosteluvapaa perjantaina 4.10.
Demokratia käy puolustustaistelua usealla rintamalla. Globaalisti sitä haastavat autoritaariset hallinnot ja kaipuu vahvojen johtajien aikaan. Populismin nousun myötä demokratia näyttää menettäneen teränsä: se ei enää näyttäydy maailmaa muuttavana voimana, ja perinteiseltä politiikalta puuttuvat keinot sen elävöittämiseksi. Timo Miettinen pureutuu demokratian haasteisiin uudessa tietokirjassaan Demokratian aika, joka ilmestyy ja on arvosteluvapaa perjantaina 4.10.
Demokratian ytimessä on avoimuus tulevaisuudelle
Demokratia on keskeinen käsite nykypäivän politiikassa, mutta sen historia jää usein hämärän peittoon. Demokratian historia on totuttu liittämään tapahtumiin ja instituutioihin, kuten vallankumouksiin, parlamentteihin ja äänioikeuden laajentamiseen. Demokratian aika haastaa tämän käsityksen. Se esittää demokratian ajallisena ideana, jonka ytimessä on ajatus historian avoimuudesta: maailma on ihmisten tekemä ja muokattavissa.
Nykyään tätä avoimuutta haastavat muun muassa populistinen nostalgia ja ajatus historian päättymisestä liberaaliin demokratiaan. Autoritaariset hallinnot käyttävät menneisyyttä oikeuttaakseen oman uhriasemansa.
”Kirjoitin tämän kirjan, sillä halusin ymmärtää paremmin omaa poliittista kulttuuriamme, ennen kaikkea kokemusta ajan katoamisesta: demokratia ei näytä enää yhdistyvän kykyyn muuttaa maailmaa ja kuvitella uusia, parempia tulevaisuuksia. Sen ovat korvanneet populistinen nostalgia, liberalismin historiattomuus sekä autoritaarisille hallinnoille tyypillinen tapa käyttää historiaa uhriaseman rakentamiseen”, Miettinen sanoo.
Historia inhimillisen toiminnan ja kamppailun kenttänä
Kirjan keskiössä on poliittisen ajattelun muutos 1500-luvulta lähtien, jolloin historiasta tuli inhimillisen toiminnan ja poliittisen kamppailun alue. Nykyajan "kulttuurisodat" ovat jatkumoa historiallisille kiistoille, joissa demokratia määritteli itseään suhteessa ajan ja historian luonteeseen.
"Kirjassa esitän, miten moderni demokratia on muotoutunut suhteessa eri käsityksiin historian kulusta ja tulevaisuudesta. Kriisit, kumoukset ja usko edistykseen ovat aina olleet demokratian ytimessä", Miettinen sanoo.
Miltä näyttää demokratian tulevaisuus?
Demokratian aika kysyy, mitä demokratiaan olennaisesti kuuluva usko tulevaisuuden avoimuuteen vaatii tänä päivänä. Tarvitaanko toivoa ja uskoa edistykseen, vai pikemminkin kykyä historian muistamiseen?
Miettisen mukaan demokratian ytimessä on historiaa koskeva ymmärrys, johon kuuluu kyky tunnistaa ja vaalia menneisyyteen kuuluvaa ainutkertaisuutta. Kirja esittää kysymyksen, voiko tuo ainutkertaisuus toimia edelleen poliittisen uudistumisen lähteenä.
"Demokratia tarvitsee luottamusta ja oikeudenmukaisuutta, mutta myös aikaa. Historiaa koskevalla ymmärryksellä on ollut keskeinen asema demokratian muotoutumisessa. Keskeinen kysymys tänään on, pystymmekö hyödyntämään tuota historiaa myös uusien tulevaisuuksien kuvittelemiseen."
Kirja julkaistaan myös e- ja äänikirjana Timo Miettisen itsensä lukemana.
Lisätiedot, arvostelukappaleet ja haastattelupyynnöt: silja.massa@teos.fi, +358 40 708 1323
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Silja MassaTeos-kustantamo
Puh:+358 40 708 1323silja.massa@teos.fihttps://www.teos.fi/Kuvat
Linkit
Vuonna 2003 perustettu Teos julkaisee laadukasta suomenkielistä kirjallisuutta romaaneista tietokirjoihin ja runoista lastenkirjoihin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Teos-kustantamo
Miia Toivion runoteos Hukka nukka tukka tutkii vaikeiden kokemusten tapaa hajota sanattomuuteen12.9.2024 10:53:14 EEST | Tiedote
Hukka nukka tukka sai kimmokkeensa Punahilkka-sadusta. Toivio kirjoitti sadun elementtien pohjalta vapaasti kuvitellen ja uusia yhteyksiä löytäen. Kirja ilmestyy ja on arvosteluvapaa tänään torstaina 12.9.
Tanskalaiskirjailijan bestseller-romaani yrittää vastata kysymykseen, onko kapitalismissa mahdollista rakastaa11.9.2024 09:20:34 EEST | Tiedote
Palkitun Asta Olivia Nordenhofin Paholaisenkirjassa ääneen pääsee yhteiskunnan marginaalissa elävä prostituoituna työskentelevä mielenterveyspotilas. Kirja ilmestyy ja on arvosteluvapaa tänään keskiviikkona 11.9.
Plautus on vanhojen vitsien juhlaa6.9.2024 14:54:11 EEST | Tiedote
Plautus oli antiikin Rooman suosituin näytelmäkirjailija ja hänen näytelmänsä ovat edelleen länsimaisen komiikan perusteoksia. Valikoima Plautuksen komedioita ilmestyy nyt ensimmäistä kertaa suomeksi Arto Kivimäen ja Sami Janssonin kääntäminä. Plautus on arvosteluvapaa maanantaina 9.9.
Tiina Taipale kirjoitti esikoisromaanin synteettisistä kumppaneista, jollainen meillä kaikilla saattaa tulevaisuudessa olla4.9.2024 10:20:35 EEST | Tiedote
Tiina Taipaleen romaani Nukketeatteri on arvosteluvapaa 5.9. Kirja sijoittuu tulevaisuuteen, jossa ihmistenkaltaiset seuralaisrobotit ovat osalle ihmisistä jo arkipäivää. Kirja herättää kysymyksiä omistamisesta, tasa-arvosta ja sukupuolirooleista.
Teoksen Baabel-klassikkosarja täydentyy sveitsiläisen Robert Walserin romaanilla Jakob von Gunten3.9.2024 13:41:15 EEST | Tiedote
Franz Kafkankin arvostama Jakob von Gunten (1909) on romaani salaperäisestä palvelijakoulusta, tottelemisesta ja kapinoinnista. Kirja on heti arvosteluvapaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme