Suomen ensimmäiseksi musiikkiteatterin professoriksi J. Martina Roos
Uusi musiikkiteatterin professuuri vahvistaa alan koulutusta Suomessa. Tehtävän mahdollistaa Waldemar von Frenckellin säätiöltä saatu viisivuotinen rahoitus.
Musiikkiteatterin professoriksi Taideyliopistoon on valittu näyttämöilmaisun lehtori J. Martina Roos. Tehtävä on Suomessa ainutlaatuinen, sillä musiikkiteatterin alalla ei ole koskaan aiemmin ollut omaa professuuria.
Tehtävän perustamisen tavoitteena on auttaa ratkaisemaan alan osaajapulaa ja monipuolistaa musiikkiteatterin ammattilaisten osaamista.
”Professuuri edistää kotimaisen musiikkiteatterin kehittämistä, mikä on ollut jo pitkään tavoitteenamme. Musiikkiteatterin esiintyjistä ja tekijöistä on Suomessa pula, joten koulutuksen vahvistaminen on myös vastaus kentän tarpeeseen”, sanoo Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén.
Viisivuotinen musiikkiteatterin professuuri sijoittuu Taideyliopiston Teatterikorkeakouluun. Uuden professuurin mahdollistaa Waldemar von Frenckellin säätiöltä saatu viisivuotinen rahoitus.
J. Martina Roos on monipuolinen taiteilija, joka on toiminut niin näyttelijänä, laulajana, ohjaajana kuin opettajana. Roosin valinnassa painoivat erityisesti hänen laaja kokemuksensa sekä valmius kehittää musiikkiteatteria taiteenalana.
”Roosilla on erittäin monipuolinen kokemus musiikkiteatterista ja musikaalista. Hänellä on myös laajat ammatilliset verkostot sekä kotimaassa että kansainvälisesti, sekä vahva pedagoginen näkemys, joten hän on oikea henkilö luotsaamaan kehittyvää taiteenalaa”, Teatterikorkeakoulun dekaani Otso Huopaniemi perustelee.
J. Martina Roos ottaa tehtävän vastaan innolla ja kuvailee sitä ”järjettömän kiehtovaksi haasteeksi”.
”Musiikkiteatteri taiteenlajina vaatii monen taidon syvällistä osaamista. Monimuotoisuus ja kokeilevuus ovat välttämättömiä edellytyksiä tälle osaamiselle, kuten myös opetuksen tinkimätön ammattimaisuus. Kun kokemus yhdistetään taiteelliseen intohimoon, saadaan yhdessä aikaan asioita, joista emme osanneet edes uneksia”, Roos sanoo.
Maisteriohjelman perustamista selvitetään
Taideyliopistossa selvitetään parhaillaan Pacius-säätiön tuella Teatterikorkeakoulun ja Sibelius-Akatemian yhteisen musiikkiteatterin maisteriohjelman käynnistämisen edellytyksiä. Selvityshanke on loppusuoralla ja päätös maisteriohjelman perustamisesta tehdään vuoden 2024 loppuun mennessä.
Yksi musiikkiteatterin professorin tehtävistä on osallistua maisteriohjelman suunnittelemiseen ja toteuttamiseen, mikäli se perustetaan.
Tähän saakka musiikkiteatteriopintoja on tarjottu suosittuna sivuainekokonaisuutena, johon on osallistunut niin Sibelius-Akatemian kuin Teatterikorkeakoulun opiskelijoita.
J. Martina Roosin nimitti tehtävään Taideyliopiston rehtori Teatterikorkeakoulun dekaanin esityksestä. Hän siirtyy tehtävään Taideyliopiston Sibelius-Akatemian laulumusiikin aineryhmän lehtorin tehtävästä ja aloittaa tehtävässään mahdollisimman pian.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna-Elina MatilainenViestintäpäällikkö
Puh:040 860 9515anna-elina.matilainen@uniarts.fiKuvat
Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto
Toivo Kuulan lauluista ensimmäinen kattava yleisesittely2.10.2024 14:42:00 EEST | Tiedote
Säveltäjä Toivo Kuulan (1883–1918) yksinlauluista tehdyssä kirjassa "Sylkytys sydänalassa" esitellään Kuulan 22 yksinlaulua ja 12 kansanlaulusovitusta.
J. Martina Roos blir Finlands första professor i musikteater1.10.2024 14:46:16 EEST | Pressmeddelande
Den nya professuren i musikteater stärker utbildningen inom branschen i Finland. Professuren kan inrättas tack vare femårig finansiering från Waldemar von Frenckells stiftelse.
Sofia Haapamäki, Jakob Höglund ja Maija Kauhanen ovat Taideyliopiston Vuoden alumnit 202412.9.2024 17:25:50 EEST | Tiedote
Vuoden alumnien valinta on vuosittain jaettava tunnustus Taideyliopiston kasvateille, jotka ovat toiminnallaan vahvistaneet taiteen ja taiteilijakoulutuksen ainutlaatuista arvoa ja merkitystä. Vuoden 2024 alumnit ovat nuoria tekijöitä, jotka erottautuvat näkemällä toisin ja löytämällä uusia taiteen tekemisen tapoja ja yhteyksiä.
Kokeilevia ja leikkisiä teoksia Kandinäyttelyssä10.9.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Kandinäyttely 2024 kokoaa yhteen 24:n Kuvataideakatemian opiskelijan teokset, jotka valtaavat Mylly-rakennuksen ensimmäisen kerroksen 13.9.–6.10. Näyttelyssä nähdään kokeilevia, leikkisiä ja uskaliaita teoksia maalauksen, taidegrafiikan, kuvanveiston ja tila-aikataiteiden opetusalueilta.
Ville Aslak Raasakka nostaa sävellyksillään esille erilaisia ympäristötuhoja9.9.2024 13:11:00 EEST | Tiedote
Kivihiilivoimaloiden, öljynporauslauttojen ja metsähakkuiden äänimaisemat muuttuvat musiikiksi SibaRecordsin uudella julkaisulla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme