Uutta tietoa huonoennusteisen rintasyövän hoitoon
Tuore tutkimus auttaa kehittämään uusia hoitokeinoja MYC-positiiviseen rintasyöpään, jonka ennuste on usein heikko ja johon ei ole tällä hetkellä olemassa tehokkaita hoitoja. FM Johanna Anttila väittelee Roosa nauha -päivänä 4.10.
Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä, ja noin puolessa tapauksista havaitaan MYC-proteiinin yli-ilmentymistä. MYC:n yli-ilmentyminen kiihdyttää syöpäsolujen kasvua ja tekee niistä aggressiivisia. Käytössä ei tällä hetkellä ole syöpähoitoja, joiden vaikutus kohdentuisi suoraan MYC:n vaikutuksiin.
Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Johanna Anttila löysi tutkimuksessaan MYC-positiivisille syöpäsoluille elintärkeitä aineenvaihduntareittejä. Näiden reittien ymmärtäminen voi auttaa kehittämään uusia, täsmällisempiä hoitomuotoja, jotka pystyvät tehokkaammin pysäyttämään syövän etenemisen.
– Havaitsimme, että lääkkeet, joiden vaikutus kohdentuu näihin MYC:n ohjaamiin solutoimintoihin, estävät tehokkaasti MYC-positiivisen rintasyövän kasvua useissa erilaisissa rintasyöpämalleissa, hän kertoo.
Tutkimuksessa selvisi myös, että MYC:n vaikutukset mitokondrioiden toimintaan, ohjelmoituun solukuolemaan sekä immuunijärjestelmän välttämiseen ovat avainasemassa syöpäsolujen selviytymisessä.
– Esimerkiksi mitokondrionaaliseen aineenvaihduntaan kohdentuvat lääkehoidot näyttävät olevan tehokkaita MYC-positiivisten rintasyöpäsolujen täsmähoidossa.
FM Johanna Anttilan väitöstilaisuus pidetään syöpätutkimuksen tärkeyttä esiin nostavana Roosa nauha -päivänä perjantaina 4. lokakuuta.
Lue lisää tutkimuksesta
Yhteystiedot:
Johanna Anttila
p. 0400 951 991
johanna.m.anttila@helsinki.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiKuvat
Linkit
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kun raiskaustuomio muuttuu hovioikeudessa, taustalla voi olla tuomarin päinvastainen oletus siitä, miten maailma toimii10.12.2024 08:30:00 EET | Tiedote
Uusi seksuaalirikoslaki tukkii laissa olleita aukkoja, mutta todistusaineiston arviointi on yhtä hankalaa kuin ennenkin.
Uusi tieto auttaa valjastamaan immuunijärjestelmän munasarjasyöpää vastaan10.12.2024 07:45:00 EET | Tiedote
Tutkimus osoitti, miten solunsalpaajat voivat muokata syöpäkasvainta ja herkistää sen uusille hoidoille. Tutkimustulokset auttavat hyödyntämään yleisen ja tappavan munasarjasyövän heikkouksia ja kohdentamaan hoitoja yksilöllisesti oikeille potilaille ja oikeassa hoidon vaiheessa.
Kolibakteerien alatyyppi altistaa paksusuolisyövälle länsimaissa5.12.2024 11:37:17 EET | Tiedote
Tuore tutkimus paljastaa merkittävän yhteyden kolibakteerien ja paksusuoli- sekä virtsatiesyöpien välillä. Tulokset viittaavat siihen, että maantieteelliset erot näiden syöpien esiintyvyydessä johtuvat ainakin osin bakteerikantojen koostumuksen vaihteluista globaalin pohjoisen ja globaalin etelän välillä.
Tutkimus: Luonnonsuojelu nostaa asuinkiinteistöjen arvoa Natura-alueiden lähellä.5.12.2024 08:58:44 EET | Tiedote
Helsingin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan Natura 2000 -suojelu näkyy kiinteistöjen myyntihinnoissa. Suojelu laski maapohjan arvoa, mutta virkistysmahdollisuuksien parantuminen puolestaan nosti asuinkiinteistöjen arvoa. Tutkijat korostavat tulonjakovaikutusten huomioimista osana ympäristöpolitiikan suunnittelua.
Sademetsien tuottamat höyryt kiihdyttävät uusien hiukkasten muodostumista tropiikin yllä5.12.2024 08:52:10 EET | Tiedote
Tutkijat havaitsivat, että kasvillisuudesta vapautuva orgaaninen yhdiste isopreeni vaikuttaa merkittävästi uusien pienhiukkasten muodostumiseen alailmakehän eli troposfäärin yläosissa. Arvostetussa Nature-tiedelehdessä julkaistut löydökset parantavat ymmärrystä ilmakehän toiminnasta ja voivat auttaa ilmastomallien tarkentamisessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme