Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry

Tietämättömyys voi pilata ruoka-allergisen päivän

Jaa

Ruoanlaitossa täytyy olla tarkkana, jos valmistaa ruokaa allergiselle. Mikäli ruoan joukkoon eksyy vahingossa allergeenejä, voi juhlaillallisella tai ravintolassa syömisellä olla ikävät seuraukset, muistuttaa Allergia-, iho- ja astmaliitto Ruoka-allergiapäivänä.

Kuva: Leipälauta, jossa on kananmunia kulhossa, maitoa lasissa, pähkinöitä kulhossa ja vehnäjauhopaketti.
Tyypillisiä ruoka-allergian aiheuttajia aikuisilla ovat pähkinät, kalat ja äyriäiset. Varhaislapsuudessa allergisia oireita aiheuttavat kananmuna, maito ja vehnä. Satu Karmavalo, STUDIO KOO photo Allergia-, iho- ja astmaliitto

Moni ei tule ajatelleeksi, että allergeenejä eli allergiaa aiheuttavia aineita voi löytyä yllättävistäkin paikoista. Esimerkiksi kalaa voi olla Ceasar-kastikkeessa tai valkoviinien kirkastusaineissa ja kananmunaa voi löytyä pastasta tai pikeeristä eli keksien koristeluaineesta. 

Allergiselle ruokaa valmistettaessa tulee aina varmistaa, että raaka-aineiden ainesosaluetteloissa ei ole allergiselle sopimattomia aineita. Allergia-, iho- ja astmaliitto toivoo, että kahviloissa ja ravintoloissa olisi saatavilla tieto ruoka-annosten kaikista ainesosista. Tällöin jokainen asiakas voi itse tarkistaa, mitä annokset sisältävät.

Ruoka-allerginen voi saada väärän ruoan syömisestä ikäviä oireita, jotka pilaavat hänen päivän tai parikin. Tyypillisiä oireita ovat suolisto-oireet, iho-oireet, kutina ja turvotus. Pahimmassa tapauksessa hän voi saada anafylaksian eli henkeä uhkaavan yliherkkyysreaktion.

– Allerginen voi joutua juoksemaan loppupäivän vessassa tai hänellä on seuraavat kolme päivää ikävää ihottumaa. Hän voi joutua myös sairaalaan, jos hän saa anafylaktisen kohtauksen, havainnollistaa Allergia-, iho- ja astmaliiton verkkoasiantuntija Anu Sauliala.

EU:n elintarviketietoasetuksessa on määritelty 14 yleisintä allergeeniä, jotka on ilmoitettava elintarvikkeiden pakkauksissa. Myös ruokaa tarjoilevissa paikoissa tulee tiedottaa asiakkaita, jos ruoat sisältävät näitä allergeenejä. 

Ongelmia syntyy erityisesti, jos allerginen on herkistynyt ainesosille, jotka eivät kuulu yleisimpien allergiaa aiheuttavien aineiden joukkoon. Tällöin on hankalampi selvittää, sopiiko ruoka hänelle. 

– Se, että oman allergian aiheuttajaa ei tarvitse kertoa ravintoloiden ja kahviloiden ruoka-annoksissa, voi hankaloittaa allergisen elämää tosi paljon. Tällöin allergisen täytyy olla erityisen tarkka, mutta myös niiden, jotka tekevät hänelle ruokaa, toteaa liiton allergia-, iho- ja astma-asiantuntija Katariina Ijäs.

Ruoka-allergiat ovat lisääntyneet

Ruoka-allergiat ovat yllättävän yleisiä. Suomalaisista lapsista ruoka-allergiaa esiintyy 5–8 prosentilla ja aikuisista 2–5 prosenttia saa ruoka-aineista allergiaoireita.  Ruoka-allergioiden on raportoitu lisääntyneen maailmassa. Erityisesti pähkinäallergiat ovat tutkimusten mukaan yleistyneet.

Allerginen reaktio voi syntyä mistä vain ruoasta, jonka sisältämälle ainesosalle allerginen on herkistynyt. Tyypillisiä ruoka-allergian aiheuttajia aikuisilla ovat pähkinät, kalat ja äyriäiset. Lapsilla allergisia oireita aiheuttavat eniten kananmuna, maito ja vehnä. Riski saada anafylaksia on 0,4 prosentilla väestöstä.

Ruoka-allergiapäivää vietetään 13.10. Sen järjestävät Allergia-, iho- ja astmaliitto ja sen jäsenyhdistykset. Tänä vuonna teemana on ruoka-allergiat ja ravintolassa käyminen. Liitto on tuottanut julisteen keittiö- ja ravintolahenkilökunnille muistuttamaan yleisimmistä allergeeneistä. Juliste on ilmainen ja tulostettavissa liiton nettisivuilta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Allergia-, iho- ja astma-asiantuntija, Katariina Ijäs, puh. 040 188 1540, katariina.ijas@allergia.fi

Ruoka-allergisten kokemusasiantuntijoiden haastattelupyynnöt: Verkkoasiantuntija Anu Sauliala, puh. 044 514 7957, anu.sauliala@allergia.fi

Kuvat

Puulaudalla maitoa lasissa, kananmunia kulhossa, pähkinöitä kulhossa ja vehnäjauhopussi.
Tyypillisiä ruoka-allergian aiheuttajia aikuisilla ovat pähkinät, kalat ja äyriäiset. Varhaislapsuudessa allergisia oireita aiheuttavat kananmuna, maito ja vehnä.
Satu Karmavalo, STUDIO KOO photo Allergia-, iho- ja astmaliitto
Lataa
Puulaudalla maitoa lasissa, kananmunia kulhossa, pähkinöitä kulhossa ja vehnäjauhopussi.
Tyypillisiä ruoka-allergian aiheuttajia aikuisilla ovat pähkinät, kalat ja äyriäiset. Varhaislapsuudessa allergisia oireita aiheuttavat kananmuna, maito ja vehnä.
Satu Karmavalo, STUDIO KOO photo Allergia-, iho- ja astmaliitto
Lataa

Linkit

Allergia-, iho- ja astmaliitto parantaa allergiaa, ihosairauksia ja astmaa sairastavien sekä palovamman kokeneiden elämänlaatua.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry

Järjestöt kannustavat kuntia ylläpitämään ja kehittämään soveltavan liikunnan edellytyksiä ja palveluja28.11.2024 12:01:00 EET | Tiedote

Kunnat ovat keskeisiä soveltavan liikunnan palveluiden järjestäjiä Suomessa. Kansanterveys-, potilas- ja vammaisjärjestöt haluavat kannustaa kuntia vahvistamaan soveltavan liikunnan asemaa, sillä sen merkitys toimintarajoitteisille, vammaisille sekä pitkäaikaissairaille henkilöille on suuri. Järjestöt ovat huolissaan kuntien soveltavan liikunnan tilasta ja tulevaisuudesta Valtion liikuntaneuvoston (2024) Soveltavan liikunnan tilanne kunnissa -selvityksen perusteella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye