Opas taloyhtiöille vaikeutuviin sääolosuhteisiin ja sään ääri-ilmiöihin varautumiseksi
Kiinteistöliitto julkaisi tänään oppaan vaikeutuviin sääolosuhteisiin ja sään ääri-ilmiöihin varautumiseksi taloyhtiöissä. Oppaan tarkoitus on helpottaa varautumista ilmastonmuutoksesta johtuviin sääilmiöihin ja muutoksiin toimintaympäristössä. Opas on suunnattu ennen muuta taloyhtiöiden hallituksille, isännöitsijöille ja osakkaille. Kuitenkin sen sisältöihin tutustuminen on hyödyllistä kaikille kiinteistönomistajille, jotka pohtivat, millaisia kysymyksiä ilmastonmuutoksen myötä on ratkottava.
"Taloyhtiöiden on syytä huomioida ilmastonmuutos päätöksenteossaan, sillä sääolosuhteet vaikuttavat monella tapaa rakennuksiin ja niiden käyttäjiin. Ensiksi on tietenkin tärkeää hillitä ilmastonmuutosta, jotta pahimmilta haitoilta vältytään. Kuitenkaan täysin jalat kuivina ei enää selvitä, oli kyse sitten tulvivista kellareista tai hohkavista huoneistoista. Siksi myös varautumista tarvitaan ja siihen tämä opas pureutuu", painottaa Kiinteistöliiton yhteiskuntasuhdepäällikkö Janne Salakka.
Ilmastonmuutoksen seurauksena sääolosuhteet vaikeutuvat ja sään ääri-ilmiöt lisääntyvät. Yleisimpiä vaikutuksia ovat pitkittyneet ja kovat hellejaksot, erilaisten tulvien yleistyminen ja kosteuden lisääntyminen. Monet vaikutuksista näkyvät jo nyt, minkä lisäksi ne tulevat yleistymään ja voimistumaan ilmastonmuutoksen edetessä. Rakennusten ylläpidon ja arvon säilymisen sekä asumisen turvallisuuden ja asumismukavuuden näkökulmasta kiinteistön omistajan on syytä tunnistaa olennaiset riskit ja varautua niihin ennakoiden ja suunnitelmallisesti.
"Rakennusten ja niiden osien elinkaaret ovat pitkiä. Tänään kunnostetun julkisivun pitää kestää rasitusta myös 2040-luvulla ja sen jälkeen. Ympäröivien olosuhteiden muuttuessa pitää miettiä, miltä osin nykyinen kunnossapidon ja huollon taso riittää ja missä on tarvetta parannuksille. Oppaan tarkoitus on auttaa pohtimaan, mitä kaikkea varautuminen voi tarkoittaa ja miten taloyhtiössä päästään siinä liikkeelle", jatkaa Salakka.
Kiinteistöliiton jäsenistöön kuuluu yli 33 000 taloyhtiötä, joissa asuu kaksi miljoonaa suomalaista. Opas on toteutettu yhdessä Suomen ympäristökeskuksen ja vakuutusmeklari Howden Finlandin kanssa. Opas on kaikkien vapaasti luettavissa Kiinteistöliiton verkkosivuilla.
Yhteyshenkilöt
Janne Salakkayhteiskuntasuhdepäällikkö
Puh:040 5233964janne.salakka@kiinteistoliitto.fiTietoja julkaisijasta
Vuonna 1907 perustetun Kiinteistöliiton muodostavat 23 alueellista yhdistystä ja valtakunnallinen toimialajärjestö, Suomen Vuokranantajat ry. Kiinteistöliittoon kuuluu noin 30 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä.
Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja, kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio ja alan johtava vaikuttaja. Jäsenillä on käytössään alan tuorein tieto ja kiinteistöalaan erikoistuneiden asiantuntijoiden palvelut. Lue lisää Kiinteistöliiton valtakunnallisista ja alueellisista palveluista www.kiinteistoliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto
Rakennusten omistajilla vuosi aikaa huolehtia palovaroitinasiat kuntoon27.11.2024 08:01:00 EET | Tiedote
Taloyhtiöillä ja muilla rakennusten omistajilla on runsas vuosi aikaa huolehtia palovaroittimia koskevat asiat kuntoon, sillä tämän vuoden alussa voimaan tulleen pelastuslain siirtymäaika päättyy vuoden 2025 lopussa. Sen jälkeen rakennuksen omistaja vastaa siitä, että kaikissa asunnoissa on toimivat palovaroittimet.
Taloyhtiö on vastuussa myös jalkakäytävän liukkaudentorjunnasta20.11.2024 13:59:40 EET | Tiedote
Sää on muuttunut eteläistä Suomea myöten talviseksi, ja Kiinteistöliiton lakineuvontaan tulee jokatalviseen tapaan kysymyksiä koskien taloyhtiöiden talvikunnossapitoon liittyviä vastuita.
Puolueeton hankesuunnittelu avainasemassa taloyhtiöiden lämmitysremonteissa6.11.2024 09:01:00 EET | Tiedote
Jopa kolmasosa taloyhtiöiden lämmitystavan muutoksista tehdään kokonaan ilman hankesuunnittelua, ja vain noin puolet taloyhtiöistä käyttää erillistä energia- tai talotekniikka-alan asiantuntijaa hankesuunnitelman tekemiseen. Tiedot selviävät VTT:n tekemästä tutkimuksesta, jonka tilaajina olivat Kiinteistöliitto, Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi ja Kiinteistöliitto Uusimaa sekä joukko kiinteistö- ja energia-alan toimijoita.
Taloyhtiöiden korjaaminen kasvun kynnyksellä5.11.2024 09:01:00 EET | Tiedote
Taloyhtiöiden korjausrakentamisen laskusuhdanne näyttää tulleen käännepisteeseen, josta korjausrakentaminen voi ponnistaa uuteen nousuun. Kiinteistöliiton syksyn Korjausrakentamisbarometrin mukaan korjausrakentamista kasvattaneiden ja supistaneiden osuus oli syys-lokakuussa yhtä suuri, noin 29 prosenttia. Barometrin tulosten mukaan korjaamisen kasvuvirettä on eniten pk-seudulla sekä Pohjois-Suomessa ja Länsi-Suomessa.
Taloyhtiön toiminnantarkastajan palkkio yleensä 100 – 200 euroa31.10.2024 09:03:00 EET | Tiedote
Suurin osa taloyhtiöistä maksaa toiminnantarkastajalleen 100 – 200 euron palkkion, selviää Kiinteistöliiton jäsentaloyhtiöilleen tekemästä kyselystä. Toiminnantarkastajista hiukan yli puolet saa tehtävästä palkkion, ja loput toimivat talkooperiaatteella.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme