Viikkokatsaus 7.–11.10.2024
Hei! Tässä tiedoksesi meillä Suomen ympäristökeskuksessa tällä viikolla ilmestyviä tiedotteita, uutisia, kampanjoita, blogeja ja uutiskirjeitä. Mukana myös tulevia tapahtumia ja webinaareja.
Jakelemme viikkokatsauksen maanantaisin STT:n kautta. Koosteet löytyvät myös STT-uutishuoneesta, josta voit tilata kaikki Suomen ympäristökeskuksen tiedotteet.
Ratkaisuja-blogi ma 7.10.: Heidi Pirtonen: Jätetiedon havainnollisempi esittäminen voi edistää kiertotaloutta. Valtakunnallisen jätesuunnitelman (Valtsu) indikaattorit on päivitetty ymparisto.fi:ssä. Lisätiedot: erikoissuunnittelija Heidi Pirtonen, puh. 029 525 1029 ja viestintäasiantuntija Leena Rantajärvi, puh. 029 525 1543
Uutinen (pvm. avoin): Itämeren tilaa on mitattu reittilaivoilla jo 30 vuotta.
Itämeren tilaa automaattisesti seuraava Alg@line-mittausverkosto täyttää kolmenkymmentä vuotta. Suomen ympäristökeskuksen koordinoima Alg@line-verkosto yhdistää kaupallisen meriliikenteen ja reaaliaikaiset tieteelliset havainnot. Silja Serenade - ja Finnmaid-alusten mittauslaitteet keräävät tärkeää seurantatietoa meriliikenteen, suojelun ja tutkimuksen tarpeisiin. Lisätiedot: ryhmäpäällikkö Jukka Seppälä, 029 525 1631 ja viestintäasiantuntija Katri Haatainen, puh. 029 525 1377, sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@syke.fi
Sosiaalisessa mediassa:
- Valtakunnallisen jätesuunnitelman (Valtsu) indikaattorit on päivitetty ymparisto.fi:ssä
- Onko vastuullisia pelipaitoja? FINIX-hanke mukana seurapaitojen kiertotaloutta koskevassa Instagram-kampanjassa #lisäaika
- Kosteikkoviljelystä kasvua maaseudulle? HiiliVie-podcastin 2. jakso
- Syke mukana Jyväskylän yliopiston yrityspäivässä to 10.10.
- Syken pääjohtaja Leif Schulman kertoo ESG Dayn avauspuheenvuorossa to 10.10., miten organisaatiot voivat torjua luontokatoa
Uusi podcast esittelee kestäviä konsteja maa- ja metsätalouteen
Kestäviä konsteja maa- ja metsätalouteen – hiili- ja vesistöviisaat ratkaisut nyt podcastin muodossa (HiiliVie). Miten maanviljelijät ja metsänomistajat voivat tehdä hyviä vesistötekoja, parantaa tuottavuutta ja hillitä ilmastopäästöjä? Kestäviä konsteja maa- ja metsätalouteen -podcastista kuulet tuoretta tietoa siitä, miten vähennät pellon tai metsän vesistökuormitusta ja hiilipäästöjä. Usein samat konstit kohentavat maaperän kuntoa, parantavat satoa ja tukevat luonnon monimuotoisuutta. Sarjassa haastatellaan ilmasto- ja vesistöviisaita ratkaisuja tehneitä maaviljelijöitä sekä aiheisiin perehtyneitä asiantuntijoita.
Kuuntele podcast Spotifyssä.
Juttuvinkki:
Uudelleenkäyttö voi olla avain kuluttamisen ja ympäristöongelmien ratkomiseen – Syken tuleva tutkimushankkeen toimintasuosituksia -julkaisu esittää muutoksia tapaan, jolla suhtaudumme arjen kuluttamiseen. Muovijäte ja kertakäyttötuotteet rasittavat ympäristöä, mutta siirtyminen uudelleenkäyttöön voi merkittävästi vähentää luonnonvarojen kulutusta, jätettä ja päästöjä. Syke julkaisee lokakuussa suosituksia, jotka edistävät kestävien ja uudelleenkäytettävien muovipakkausten ja tuotteiden yleistymistä ja kuluttajien asennemuutosta: uutta ei tarvitse aina ostaa, ja uudelleenkäytettävät ratkaisut voivat tulla osaksi arkea.
Haastateltavia sykeläisiä: erikoissuunnittelija Hanna Salmenperä, Suomen ympäristökeskus, p. 029 525 1605 (ei tavoitettavissa 15.–16.10.) ja yritysten välisten kuljetuspakkausten uudelleenkäytöstä erikoistutkija Sari Kauppi, Suomen ympäristökeskus, puh. 029 525 1268. Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@syke.fi .
Muutokset mahdollisia.
Ystävällisin terveisin
Suomen ympäristökeskuksen viestinnän ja markkinoinnin väki
Ps. Mikäli et halua näitä viestejä enää jatkossa, laitathan meiliä viestintäpäällikkö Aino Laineelle (etunimi.sukunimi@syke.fi).
Yhteyshenkilöt
Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa
Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.
Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.
Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa.
Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki
0295 251 000
https://www.syke.fi/fi-FI
On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Syke on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus
Kysely: suomalaisilta vahva tuki puhtaalle energiasiirtymälle10.12.2024 06:00:00 EET | Tiedote
Suomalaiset tukevat puhdasta energiasiirtymää, kertovat Suomen ympäristökeskuksen kyselytutkimukset. Tuuli- ja aurinkoenergiaan suhtaudutaan myönteisesti ja enemmistö vastanneista kannattaa myös ydinvoiman lisäämistä. Vesivoima ja puunkäyttö energiantuotannossa jakavat mielipiteitä. Hiili- ja turvevoiman perään kansalaiset eivät juurikaan haikaile.
Tutkimus: Kotitalouksien sähkönkulutuksen ohjaamiseen tarvitaan viestintää ja lisää automaatiota10.12.2024 06:00:00 EET | Tiedote
Suomen ympäristökeskus Syke ja energiapalveluyhtiö Väre selvittivät viestinnän vaikutusta kotitalouksien sähkönkulutuksen ajoittamiseen. Tutkimuksessa havaittiin, että lisätty viestintä sähkön hinnasta saa kotitaloudet siirtämään sähkönkulutustaan edullisemmille tunneille. Avuksi tarvitaan kuitenkin automaatiota ja älyohjausta, jotta paras taloudellinen hyöty saadaan irti.
Syken tiedotteita ja uutisia joulukuussa9.12.2024 13:30:15 EET | Ilmoitus
Hei! Tässä tiedoksesi meillä Suomen ympäristökeskuksessa joulukuussa ilmestyviä tiedotteita, uutisia, kampanjoita, blogeja ja uutiskirjeitä. Mukana myös tulevia tapahtumia ja webinaareja.
Finnish Environment Institute’s expertise in nature assessments and the IPBES Plenary9.12.2024 08:30:00 EET | Press release
The Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES) will hold its 11th Plenary session from December 10 to 16 in Windhoek, Namibia. The Plenary will consider two landmark assessment reports: the Nexus Assessment, which examines interconnections between global crises in biodiversity, water, food, health and climate change, and the Transformative Change Assessment, focusing on the system shifts required to safeguard nature for a just and sustainable world. These reports bring together the best available scientific evidence from around the world and across knowledge systems, including Indigenous and local knowledge, to support decision-making and action. Several experts from the Finnish Environment Institute (Syke) are actively involved in IPBES’s work.
Syken asiantuntemus luontoarvioinneissa ja IPBES-täysistunnossa9.12.2024 08:30:00 EET | Tiedote
Kansainvälinen luontopaneeli IPBES pitää 11. täysistuntonsa 10.–16. joulukuuta Windhoekissa, Namibiassa. Täysistunnon päätteeksi julkaistaan kaksi merkittävää arviointiraporttia: luonnon monimuotoisuuden kytköksiä tarkasteleva kytkösraportti (Nexus Assessment) ja luonnon turvaamisen vaatimaa järjestelmämuutosta tarkasteleva kestävyysmurrosraportti (Transformative Change Assessment). Raportit koostavat tutkimustietoa päätöksenteon ja toiminnan tueksi. IPBESin työssä on mukana myös useita Suomen ympäristökeskuksen (Syken) asiantuntijoita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme