Taloyhtiöiden kuluihin ennakoidaan ensi vuonna edellisvuosia hillitympää kasvua
Taloyhtiöiden hoitokuluissa on nousupainetta edelleen ensi vuonna, mutta odotukset kulujen kasvusta ovat kuitenkin hillitympiä kuin kovan kasvun vuosina 2022 ja 2023. Kuntakohtaisten erojen ennakoidaan pysyvän edelleen suurina. Kiinteistöliitto julkaisi torstaina talousarvio-ohjeensa avuksi taloyhtiöiden ensi vuoden taloustilanteen ennakoimiseen.
Viime kuussa tehty yleisen arvonlisäveroprosentin nosto vaikuttaa kustannuksia nostavasti myös vuonna 2025. Mekaanisesti laskien vaikutus on noin prosentin verran hoitokuluja nostava.
Kiinteistöliiton arvion mukaan taloyhtiöiden on edelleen ensi vuonna syytä varautua myös sähkön hinnanvaihteluihin.
”On järkevää edelleen pyrkiä vähentämään sähkön käyttöä korkeiden hintojen ja mahdollisen sähköpulan aikana. Sähkön säästäminen pahimpien huippukulutuksen aikoina säästää kotitalouden ja taloyhtiön euroja, ja kaiken lisäksi varmistaa sitä, että sähkön mahdolliset toimituskatkot jäävät mahdollisimman vähiin”, sanoo Kiinteistöliiton talous- ja veroasiantuntija Juho Järvinen.
Taloyhtiöiden on hyvä huomioida myös se, että erilaisia korjaus- ym. avustuksia ei juurikaan ole enää tarjolla.
Kiinteistöveroprosenttien, kaukolämpö- ja vesitaksojen vahvistumista syytä seurata tarkasti
Taloyhtiöiden talousarvioita laativien on syytä seurata loppuvuoden aikana tarkasti kuntakohtaisesti määräytyvien kiinteistöveroprosenttien sekä kaukolämpö- ja vesitaksojen vahvistumista. Näissä paikkakuntakohtaiset erot voivat olla merkittäviä.
”Taloyhtiön budjettia laadittaessa on lähtökohtana oltava tavanomaisen vuoden lämmitystarpeen mukainen kulutus. Vuosi 2024 oli yhdeksän ensimmäisen kuukauden lämmitystarpeen mielessä pitkän ajan vertailujakson (1991-2020) kaltainen, ja alustavasti voi arvioida, että vuoden 2025 budjetissa energiantarpeeseen ei tarvitsisi tehdä kovin suurta korjausta vuoden 2024 perusteella”, Järvinen arvioi.
Taloyhtiön maksuvalmiuden ja reagointikyvyn varmistamiseksi yhtiöllä tulisi jatkuvasti olla vähintään noin 3 - 4 kuukauden vastikkeita vastaavat varat kassassaan. Myös energian kallistumisen aiheuttamia seurannaisvaikutuksia pitää selvittää, ja yhtiön maksukyky on turvattava kaikissa oloissa.
”Nykyisessä tilanteessa onkin erittäin tärkeää, että yhtiöllä on mahdollisuus reagoida nopeasti mahdollisiin lisärahoitustarpeisiin. Taloyhtiöissä on hyvä keskustella ja sopia mahdollisuudesta antaa hallitukselle valtuudet tarvittaessa kerätä esimerkiksi kaksi ylimääräistä vastiketta ilman uuden yhtiökokouksen järjestämistä”, Juho Järvinen neuvoo.
Yhteyshenkilöt
Juho Järvinentalous- ja veroasiantuntija
Puh:09 1667 6761juho.jarvinen@kiinteistoliitto.fiTietoja julkaisijasta
Vuonna 1907 perustetun Kiinteistöliiton muodostavat 23 alueellista yhdistystä ja valtakunnallinen toimialajärjestö, Suomen Vuokranantajat ry. Kiinteistöliittoon kuuluu noin 30 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä.
Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja, kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio ja alan johtava vaikuttaja. Jäsenillä on käytössään alan tuorein tieto ja kiinteistöalaan erikoistuneiden asiantuntijoiden palvelut. Lue lisää Kiinteistöliiton valtakunnallisista ja alueellisista palveluista www.kiinteistoliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto
Rakennusten omistajilla vuosi aikaa huolehtia palovaroitinasiat kuntoon27.11.2024 08:01:00 EET | Tiedote
Taloyhtiöillä ja muilla rakennusten omistajilla on runsas vuosi aikaa huolehtia palovaroittimia koskevat asiat kuntoon, sillä tämän vuoden alussa voimaan tulleen pelastuslain siirtymäaika päättyy vuoden 2025 lopussa. Sen jälkeen rakennuksen omistaja vastaa siitä, että kaikissa asunnoissa on toimivat palovaroittimet.
Taloyhtiö on vastuussa myös jalkakäytävän liukkaudentorjunnasta20.11.2024 13:59:40 EET | Tiedote
Sää on muuttunut eteläistä Suomea myöten talviseksi, ja Kiinteistöliiton lakineuvontaan tulee jokatalviseen tapaan kysymyksiä koskien taloyhtiöiden talvikunnossapitoon liittyviä vastuita.
Puolueeton hankesuunnittelu avainasemassa taloyhtiöiden lämmitysremonteissa6.11.2024 09:01:00 EET | Tiedote
Jopa kolmasosa taloyhtiöiden lämmitystavan muutoksista tehdään kokonaan ilman hankesuunnittelua, ja vain noin puolet taloyhtiöistä käyttää erillistä energia- tai talotekniikka-alan asiantuntijaa hankesuunnitelman tekemiseen. Tiedot selviävät VTT:n tekemästä tutkimuksesta, jonka tilaajina olivat Kiinteistöliitto, Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi ja Kiinteistöliitto Uusimaa sekä joukko kiinteistö- ja energia-alan toimijoita.
Taloyhtiöiden korjaaminen kasvun kynnyksellä5.11.2024 09:01:00 EET | Tiedote
Taloyhtiöiden korjausrakentamisen laskusuhdanne näyttää tulleen käännepisteeseen, josta korjausrakentaminen voi ponnistaa uuteen nousuun. Kiinteistöliiton syksyn Korjausrakentamisbarometrin mukaan korjausrakentamista kasvattaneiden ja supistaneiden osuus oli syys-lokakuussa yhtä suuri, noin 29 prosenttia. Barometrin tulosten mukaan korjaamisen kasvuvirettä on eniten pk-seudulla sekä Pohjois-Suomessa ja Länsi-Suomessa.
Taloyhtiön toiminnantarkastajan palkkio yleensä 100 – 200 euroa31.10.2024 09:03:00 EET | Tiedote
Suurin osa taloyhtiöistä maksaa toiminnantarkastajalleen 100 – 200 euron palkkion, selviää Kiinteistöliiton jäsentaloyhtiöilleen tekemästä kyselystä. Toiminnantarkastajista hiukan yli puolet saa tehtävästä palkkion, ja loput toimivat talkooperiaatteella.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme