Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Pohde on vuoden selväsanaisin

Jaa

Tunnustus annettiin yhtenäisistä ja ymmärrettävistä yksiköiden ja palveluiden nimistä.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen nimityö voitti Vuoden selväsanainen -kilpailun.

Tunnustus annettiin uraauurtavasta työstä, jonka ansiosta alueen perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon yksiköiden nimet pyritään nimeämään yhtenäisesti ja ymmärrettävästi. Kilpailun voittajan valitsi valtiovarainministeriön viestintäjohtaja Johanna Vesikallio.

Kilpailun järjesti Kotimaisten kielten keskus. Voittaja valittiin tänään, 10.10.2024 Selkeän kielen päivän tilaisuudessa Helsingissä. Paikalla Pohteelta olivat viestinnän suunnittelija Sanna Krook sekä projektisuunnittelija Marjut Kiviahde asiakastietojärjestelmä Sagan käyttöönottoprojektista.

Perusteluissaan Vesikallio toteaa, että nimien valinta ja nimien kanssa tehtävä työ on viestinnällistä perustyötä, jolla on iso vaikutus ihmisten arjen sujumiseen kaikissa vuorovaikutustilanteissa.

- Nimet ovat jokapäiväisessä käytössä, ja siksi niiden selkeydellä, ymmärrettävyydellä ja toimivuudella on suuri merkitys, Vesikallio perustelee.

- Jos jo organisaation nimi on epäselvä tai monitulkintainen, on sen päälle vaikea rakentaa muutakaan viestintää. Organisaatioiden toiminta kaikessa yksinkertaisuudessaan lähtee liikkeelle nimestä, Vesikallio jatkaa.

Vesikallio pitää Pohteen kehittämää nimeämismallia loogisena ja helposti ymmärrettävänä. Nimessä ensin tulee paikkakunnan tai paikan nimi, sen jälkeen yksikön tai palvelun nimi ja lopuksi nykyinen erisnimi, jos sellainen on. Nimi voi siis olla esimerkiksi Raahen palvelukoti Salonkartano. Nimeämismallia voisi Vesikallion mukaan soveltaa myös muissa organisaatioissa.
 
Vesikallio pitää erityisen ansiokkaana sitä, että tavoitteena ei ole ollut keksiä uusia hienoja nimiä, vaan nimissä on suosittu asukkaille tuttuja sanoja, kuten hammashoitola, neuvola ja kotihoito.

- Yksinkertainen on kaunista! Vesikallio tiivistää.

Esiraati valitsi finalistit 19 ehdokkaan joukosta. Raatiin kuuluivat edustajat valtiovarainministeriön Avoin hallinto -hankkeesta, Kotimaisten kielten keskuksesta, Selkokeskuksesta sekä sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Nimistä selkeitä ja yhtenäisiä

Pohteella on samaa työtä tekevillä yksiköillä hyvin erilaisia nimiä. Tämän vuoksi Pohteen yksiköiden nimiä on muutettu ja muutetaan selkeiksi ja yhtenäisiksi. Tavoitteena on, että nimet ovat asukkaille ymmärrettäviä ja että samaa nimeä käytetään Pohteella kaikkialla. Nimityö jatkuu edelleen.

- Nimet eivät ole pelkkiä sanoja, vaan niihin latautuu mielikuvia, arvoja ja tunteitakin. Siksi niiden muuttaminen on usein vaikeaa. Minua on ilahduttanut, että Pohteella nimityö on sujunut yllättävän sujuvasti, Krook sanoo.

Pohteella nimityötä tekee Niminyrkki-niminen työryhmä, johon kuuluu viestinnän ja tietohallinnon asiantuntijoita, asiantuntijalääkäri ja sosiaali- ja terveyspalvelujen asiantuntijoita.

Niminyrkki valmistelee nimet ja pyytää nimistä lausunnot toimialoilta. Nimistä päättävät hyvinvointialueen johtoryhmä tai viestinnän ohjausryhmä.

Pohteen nimityön lisäksi kaksi muuta ehdokasta olivat Kelan selkeän kielen oppimispolut sekä Tullin verkkosivu-uudistus. Kotimaisten kielen keskuksen eli Kotuksen mukaan Vuoden selväsanainen -kilpailun kolmikkoon valitut ehdokkaat edustavat laajasti julkishallinnossa tehtävää työtä hyvän virkakielen edistämiseksi.

- On hienoa, että kansallisellakin tasolla meidän tekemä nimityö nähdään merkittävänä ja hyvänä.  Ison organisaation nimityötä ei voi kuitenkaan tehdä mikään työryhmä yksin, vaan on tarvittu myös hyvän ja selkeän nimistön hyödyt ymmärtävä henkilöstö ja johto, sanoo Krook, joka vetää nimityötä.

Pohde antaa lämpimän kiitoksen myös kaikille työntekijöille ja luottamushenkilöille, jotka ovat olleet mukana Niminyrkin työssä.

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue on yhdistänyt 30 kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon, kolme sairaalaa ja kaksi pelastuslaitosta. Oulun yliopistollinen sairaala OYS on yksi Suomen viidestä yliopistollisesta sairaalasta, ja se vastaa lähes puolen miljoonan suomalaisen erikoissairaanhoidon palveluista. Tavoitteemme on vuoteen 2030 mennessä rakentaa maailman älykkäin sairaala.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Aluehallitus hyväksyi ensi vuoden talousarvion ja lähetti sen aluevaltuustoon11.12.2024 06:45:00 EET | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen aluehallitus kokoontui 10.12.2024 puheenjohtaja Tapani Töllin johdolla. Aluehallitus keskusteli eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan sairaalaverkkoa koskevasta mietinnöstä, jolla on vaikutusta Oulaskankaan sairaalaan. Aluehallitus hyväksyi vuoden 2025 talousarvion ja lähetti sen aluevaltuustoon. Aluehallitus valitsi OYS sairaalapalvelujen ja ensihoidon toimialuejohtajaksi Juha Palonevan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye