Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Korkeakouluopiskelijoiden psyykkinen kuormittuneisuus on vähentynyt

Jaa

Korkeakouluopiskelijoiden psyykkinen kuormittuneisuus on vähentynyt viimeisten kolmen vuoden aikana, erityisesti naisilla. Tulokset selviävät Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksesta (KOTT), joka toteutettiin viime keväänä.

Opiskelijoiden kokema merkittävä psyykkinen kuormittuneisuus väheni 35 prosentista 29 prosenttiin vuosien 2021 ja 2024 välillä. Naisilla psyykkinen kuormittuneisuus väheni 40 prosentista 32 prosenttiin.

Psyykkinen kuormittuneisuus, 2021-2024

Tutkimuksessa psyykkistä kuormittuneisuutta mitattiin MHI-5-kyselyllä, jonka viisi kysymystä kartoittavat ahdistuneisuutta, masentuneisuutta ja koettua onnellisuutta viimeisen neljän viikon aikana.

”Koronapandemia vaikutti opiskelijoiden mielenterveyteen heikentävästi. Ajankohtainen psyykkinen kuormittuneisuus on nyt vähentynyt korona-aikaan verrattuna. Tämä on pitkästä aikaa hyvä uutinen nuorten ja nuorten aikuisten mielenterveyteen liittyen”, toteaa THL:n tutkimuspäällikkö Olli Kiviruusu

Terveydenhuollossa todetut ahdistuneisuushäiriöt ja masennus ovat lisääntyneet

Korkeakoulussa opiskelevista naisista 23 prosentilla ja miehistä 10 prosentilla oli viimeisen 12 kuukauden aikana todettu ahdistuneisuushäiriö. Vastaavasti 18 prosentilla naisista ja 12 prosentilla miehistä oli todettu masennus viimeksi kuluneen 12 kuukauden aikana.

Todettu ahdistuneisuushäiriö ja masennus ovat yleistyneet naisilla, mutta miehillä niiden esiintyminen on pysynyt samalla tasolla.

”Todettujen sairauksien lisääntyminen saattaa heijastaa mielenterveyspalveluihin pääsyn helpottumista korona-aikaan verrattuna. Palveluihin pääsyn helpottumisesta näkyy jonkin verran merkkejä”, kertoo THL:n tutkimusprofessori Jaana Suvisaari.

Lähes kaksi kolmesta mielenterveyspalveluita tarvinneesta kokee saaneensa niitä riittämättömästi

Tutkimuksen mukaan naisista 60 prosenttia ja miehistä 68 prosenttia kokee saaneensa riittämättömästi mielenterveyspalveluita korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon palvelut tarjoavalta YTHS:ltä.

Mielenterveyspalveluita tarvitsevien mutta niitä riittämättömästi saaneiden määrässä ei ole tapahtunut suuria muutoksia kolmen viime vuoden aikana. 

”YTHS:n datan perusteella mielenterveyspalvelujen kysyntä on kolminkertaistunut koronaa edeltävään aikaan nähden. Suurin osa osoittautuu lieviksi tai keskivaikeiksi mielenterveyshäiriöiksi. Kysyntään vastaamiseksi perustimme YTHS:lle digimielenterveysklinikan sekä uudistimme palvelumalliamme niin, että lievemmistä oireista kärsivät opiskelijat ohjataan ensisijaisesti matalan kynnyksen hoitoihin. Näin resursseja riittää vaikeammin oireileville intensiivisempään hoitoon”, kertoo YTHS:n johtajaylilääkäri Teija Kulmala. 

”KOTT-tutkimuksen tulos voi kertoa siitä, että opiskelijat haluaisivat lieviinkin oireisiin järeitä interventioita. Kynnys hakea apua on madaltunut”, Kulmala sanoo ja jatkaa:

”Mielenterveysongelmien syyt eivät ole vain terveydenhuollon ratkaistavissa. Teemme tiivistä yhteistyötä korkeakoulujen ja opiskelijajärjestöjen kanssa, jotta opiskelijoille tarjottaisiin riittävä opiskeluyhteisön tuki ongelmien ennaltaehkäisemiseksi.”

Raportoimme korkeakouluopiskelijoiden terveydestä, hyvinvoinnista ja palvelujen käytöstä laajasti syksyn aikana 

Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimus (KOTT) toteutettiin keväällä 2024. Siihen osallistui 3 600 18–34-vuotiasta opiskelijaa yliopistoista ja ammattikorkeakouluista ympäri Suomen.

Julkaisemme nyt tulokset mielenterveydestä ja mielenterveyspalvelujen riittävyydestä sekä koetusta terveydestä, toimintakyvystä ja osallisuudesta.

Tulokset ovat saatavilla sukupuolittain, ikäryhmittäin ja korkeakoulusektoreittain.

Lähde:

Mielenterveys ja mielenterveyspalvelujen riittävyys, KOTT 2024 -verkkoraportti  

KOTT-tutkimuksen tulokset taulukkoina 

Lisätietoja:

Olli Kiviruusu
tutkimuspäällikkö
THL
puh. 029 524 8323
etunimi.sukunimi@thl.fi

Jaana Suvisaari
tutkimusprofessori
THL
puh. 029 524 8539
etunimi.sukunimi@thl.fi

Teija Kulmala
johtajaylilääkäri
Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS)
puh. 041 731 9420
etunimi.sukunimi@yths.fi

KOTT-tutkimuksen tuloksia  

Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimus (KOTT) 

Avainsanat

Kuvat

Psyykkinen kuormittuneisuus, 2021-2024
Psyykkinen kuormittuneisuus, 2021-2024
Lataa

Tietoa julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL on havainnut merkittäviä virheitä hyvinvointialueiden toimittamissa diagnoositiedoissa – asiaa selvitetään yhdessä alueiden kanssa17.6.2025 12:49:11 EEST | Tiedote

THL on havainnut huomattavia virheitä hyvinvointialueiden toimittamissa perusterveydenhuollon diagnoositiedoissa. Virheet liittyvät useiden alueiden toimittamiin tietoihin pitkäaikaissairauksien diagnoosimääristä, ja ne koskevat ainakin vuotta 2023. Pitkäaikaissairauksia ovat muiden muassa sydän- ja verisuonitaudit, diabetes, reuma ja syövät. Useat hyvinvointialueet ovat toimittaneet THL:lle tiedot pitkäaikaisdiagnoosien määrästä virheellisesti niin, että ne näkyvät käyntisyinä. Toisin sanoen esimerkiksi verenpainetautia sairastavan käynti hengitystieinfektion takia lääkärissä näkyy tiedoissa myös verenpainetaudin hoitokäyntinä. Kun tällaisia hengitystieinfektiokäyntejä on useita, pitkäaikaisdiagnoosien määrä rekisterissä alkaa kasvaa merkittävästi. Käynnin pitäisi näkyä rekisterissä ainoastaan hengitystieinfektion käyntinä. ”Useiden alueiden diagnoosimäärät ovat huomattavasti suurempia kuin mitä ne ovat olleet aiempina vuosina”, sanoo THL:n yksikönpäällikkö Jan Magnusson. Virheellisiä

Kutsu: Mitä voimme oppia muiden maiden tavoista järjestää sote-palvelut? THL:n selvityksen julkistustilaisuus ja puoluesihteereiden keskustelu Porin SuomiAreenassa ke 25.6. klo 8.30–1017.6.2025 09:15:11 EEST | Kutsu

Hyvät toimitukset, sosiaali- ja terveydenhuolto herättää runsaasti intohimoja ja keskustelua siitä, mihin suuntaan sote-järjestelmäämme olisi kehitettävä. Suomessa on esitetty mm. hyvinvointialueiden verotusoikeutta, aluevaltuustojen lakkauttamista, Kela-korvausten kasvattamista, koko terveydenhuollon kansallistamista ja siirtymistä vakuutuspohjaiseen terveydenhuoltoon. Millaisia eri sote-järjestämismalleja muissa maissa on käytössä ja mitä voimme oppia niistä? Järjestämme Porin SuomiAreenassa keskiviikkona 25.6. aamiaistilaisuuden, jossa julkaisemme tuoreen selvityksemme neljästä kansainvälisestä sote-mallista ja niiden soveltamisesta Suomessa. Lisäksi tilaisuudessa on puoluesihteereiden paneeli aiheesta. Tervetuloa mukaan! Tilaisuuden avaa THL:n pääjohtaja Mika Salminen. Selvityksen esittelee johtava tutkija Liina-Kaisa Tynkkynen. Paneelissa keskustelevat SDP:n puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärvi, keskustan puoluesihteeri Antti Siika-aho sekä kokoomuksen puoluesihteeri Timo Elo. Kaikk

THL viikolla 25/202512.6.2025 15:35:46 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 12.6. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ti 17.6. Ennakkotuloksia keväällä 2025 toteutetusta Kouluterveyskyselystä. Koettu terveys, ahdistuneisuus ja kiusaaminen 8.-9-luokkalaisilla. Lisätiedot: johanna.leinonen(at)thl.fi, puh. 029 524 7678 ke 25.6. Julkaisemme selvityksen sosiaali- ja terveydenhuollon eri järjestämismalleista. Selvityksessä esitellään muissa maissa käytössä olevia tapoja järjestää sote-palvelut ja pohditaan, miten malleja voitaisiin soveltaa Suomessa. Järjestämme aiheesta keskiv

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye