Leväkesä 2024 oli rauhallinen Kainuussa
Valtakunnallinen leväseuranta toteutettiin kesäkuun alusta syyskuun loppuun asti. Kainuussa leväesiintymiä seurattiin reaaliaikaisesti viikoittain 22 kohteessa.
Kainuussa leväesiintymiä on ollut kesän 2024 aikana keskimääräistä vähemmän aikaisempiin vuosiin verrattuna. Kesäkuun loppupuolella alkaneet leväkukinnat lisääntyivät hieman heinäkuun aikana. Tähän mennessä on tehty yhdeksän levähaittahavaintoa. Sinilevää on havaittu ainakin seuraavissa järvissä: Nuasjärven Karankalahti, Vimpelinlampi, Ruokojärvi, Sotkamon Särkinen ja Sotkamojärvi, Iso-Melanen, Kuivajärvi, Iso Rahajärvi ja Iso-Sintiö. Reaaliaikainen leväseuranta jatkui Kainuussa viikoittain 22 kohteella syyskuun loppuun asti. Viherlevää havaittiin runsaammin Jäätiönlammessa Sotkamossa.
Leväkukintojen aiheuttajina ovat olleet pääsääntöisesti Anabaena- ja Aphanizomenon- suvun sinilevät, jotka voivat muodostaa myös myrkyllisiä kukintoja. Ilmoitetuissa leväkukinnoissa levämäärät ovat olleet suurimmassa osassa kohtalaisen vähäisiä. Levähaittahavainnoissa on ollut myös ilmoituksia alkukesällä männyn ja kuusen siitepölystä. Tuuli kuljetti siitepölylauttoja ympäri järviä. Siitepölystä ei ole terveydellistä haittaa ja se painuu ajan kuluessa vesistöjen pohjaan. Paksut lautat voivat haista pahalle mädäntyessään.
Levien tunnistaminen
Pääsääntöisesti sini- ja viherlevän erottaa toisistaan pääsääntöisesti seuraavasti: Viherlevä on lähes aina kiinnittyneenä kasveihin, rantakiviin tai laiturirakennelmiin, kun taas sinilevä on yleensä hiutalemaisesti vapaana kelluvaa ja tuulen vaikutuksesta lauttaantuu rannoille. Kuivuessaan rannalla sinilevä muodostaa turkoosin sinisen vyön. Tätä voi myös testata kastelemalla höyläämätöntä laudanpätkää levävedessä; kuivuessaan levä vaihtaa väriä turkoosin siniseksi. Sinilevät voivat olla hermo- tai maksatoksisia, ja sama laji voi olla toisessa kukinnassa myrkyllinen ja toisessa myrkytön. Levän myrkyllisyyttä ei voi erottaa silmämääräisesti.
Järviveden leväisyyden voi tarkastaa ottamalla sitä kirkkaaseen lasipurkkiin. Jos vedessä on selvästi näkyvissä vihreitä levähippuja, tulee sen käyttöä eritoten löylyvedeksi välttää. Sinileväkukinnan aikana järvivettä ei tulisi käyttää myöskään kasvimaan kasteluvetenä. Samoin lasten ja lemmikkieläinten uimista levävedessä tulisi välttää. Leväisessä vedessä uimisen jälkeen kannattaa käydä suihkussa. Levämyrkyt aiheuttavat päänsärkyä, huimausta, nuhaa, kuumetta ja pahoinvointia.
Erilaisia sinileviä on kaikissa vesistöissämme, mutta niiden säännölliset ja runsaat massaesiintymät keskittyvät reheviin ja mataliin vesistöihin. Sinilevät pystyvät muodostamaan massaesiintymiä eli kukintoja myös laadultaan hyvissä vesistöissä, koska ne voivat ottaa tarvitsemansa typen ilmasta erilaissolujen avulla. Tällöin esimerkiksi rankkasateen jälkeen vesistöön huuhtoutunut fosforisykäys riittää laukaisemaan kukinnan. Mikäli sää on poikkeuksellisen lämmintä ja jatkuu pidempään tuulettomana, leväkukintoja voi esiintyä vieläkin Kainuun vesistöissä ennen niiden jäätymistä.
Suopursuruosteen sieni-itiölautat värjäävät vesistöjä
Tänä vuonna Kainuun vesistöissä ei esiintynyt runsaasti kuusen suopursuruosteen sieni-itiöiden muodostamia lauttoja. Oranssinruskeat ruostesieni-itiölautat eivät ole myrkyllisiä ja painuvat pohjaan muutaman viikon jälkeen ilmestymisestään. Ruostesieni talvehtii suopursulla.
Kansalaiset voivat tallentaa omia levähavaintojaan järviwiki-sivustolle, osoitteessa http://www.jarviwiki.fi/wiki/Etusivu
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kainuun ELY-keskus
Vieraslajikoordinaattori Reima Leinonen, Kainuun ELY-keskus, p. 0295 023 799, reima.leinonen@ely-keskus.fi
Yksikön päällikkö Jari Pesonen, Kainuun ELY-keskus, p. 0295 023 861, jari.k.pesonen@ely-keskus.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus
Kajaanin Purojärvensuon ennallistaminen alkaa4.12.2024 09:26:57 EET | Tiedote
Kainuun ELY-keskus aloittaa suon ennallistamistyöt Kajaanin Koutaniemellä sijaitsevalla Purojärvensuolla. Yksityisellä suojelualueella tapahtuvan suon ennallistamisen tarkoituksena on palauttaa suon luonnollinen vesitalous ja turvata suoluonnon monimuotoisuuden säilyminen. Työt ovat osa Helmi-elinympäristöhanketta.
Työttömien määrä kasvoi lokakuussa 11 % sekä Kainuussa että koko maassa26.11.2024 08:02:00 EET | Tiedote
Kainuussa oli lokakuun lopussa reilut 2 900 työtöntä työnhakijaa. Työttömyysaste 9,7 % oli alueista viidenneksi matalin. Matalasuhdanteen vaikutuksesta pitkäaikaistyöttömyys on ollut nousussa ja työvoiman kysyntä hiipunut jo yli vuoden ajan.
Perusteltu päätelmä Nordic Talc Oy:n Suomussalmen talkkihankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta6.11.2024 09:30:00 EET | Tiedote
Kainuun ELY-keskus on antanut YVA-lain mukaisen perustellun päätelmänsä Nordic Talc Oy:n Suomussalmen talkkihankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta. Arviointiselostuksen katsotaan oleellisin osin täyttävän YVA-lain ja -asetuksen sisältövaatimukset. Perustellussa päätelmässä erityistä huomiota kiinnitettiin Portinvaaran Natura-alueeseen kohdistuviin vaikutuksiin, kaivannaisjätteiden hallintaan sekä vesistö- ja pohjavesivaikutuksiin.
Kainuun kehitysnäkymät monilta osin positiiviset, vaikka haasteitakin löytyy29.10.2024 12:20:06 EET | Tiedote
Kainuun syksyn 2024 Alueelliset kehitysnäkymät ja Työvoimabarometri on julkaistu. Työvoimabarometri keskittyy alueiden ja toimialojen keskeisiin tulevaisuuden näkymiin ja työvoimatarpeisiin. Alueelliset kehitysnäkymät ovat ELY-keskusten yhdessä muiden aluekehittäjien kanssa muodostama näkemys maakuntien ja seutukuntien nykytilasta ja lähiajan näkymistä.
Avustushakuja auki ELY-keskuksissa22.10.2024 10:00:00 EEST | Tiedote
ELY-keskuksissa avautuu 22.10. useita rakennettuun ja luonnonympäristöön liittyviä avustushakuja. Haettavissa on avustuksia muun muassa rakennusperinnön hoitoon, luonnonhoitoon ja vesistöjen kunnostamiseen. Hakuajat päättyvät 2.12.2024.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme