Kunnilla on monta keinoa vahvistaa hiilinieluja ja vähentää päästöjä maankäyttösektorilla – uusi opas tarjoaa käytännön ratkaisuja
Suomen kunnat ovat keskeisessä roolissa matkalla kohti hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä. Maankäyttösektorilla kuntien on tärkeää vähentää erityisesti turvemaiden päästöjä ja kasvattaa metsien hiilinieluja. Uusi opas tukee kuntien ilmasto- ja luontotyötä.
Maankäyttösektori on osoittautunut erityisen haastavaksi Suomen ilmastotyölle. Maankäytön kasvihuonekaasupäästöjä ei ole saatu vähenemään ja metsien hiilinielut ovat vähentyneet vastoin EU:ssa hyväksyttyjä linjauksia. Maa- ja metsätalousministeriön Hiilestä kiinni -ohjelma on hakenut ratkaisuja ongelmaan ja sen rahoittama Kuntanielu-hanke tarkasteli kuntien roolia ja mahdollisuuksia vahvistaa maankäyttösektorin ilmasto- ja luontotyötä.
”Kuntien rooli ilmastotyössä ei rajoitu vain paikallisiin vaikutuksiin, vaan ne ovat merkittävä osa kansallista ilmastotyötä. Maankäytön ohjaus tarjoaa kustannustehokkaita keinoja vähentää päästöjä ja lisätä hiilensidontaa. Kuntien vahvuus maankäytön ohjauksessa on niiden monet erilaiset roolit ja vaikuttamiskeinot sekä hyvät mahdollisuudet olla yhteydessä kunnan maanomistajiin", kertoo hankkeen johtaja Mikael Hildén Suomen ympäristökeskuksesta.
Hankkeen kokoamien tietojen perusteella vaikuttavimmat maankäyttösektorin päästöjä vähentävät toimet rajoittavat metsäalueiden muuttamista muuhun käyttöön ja vähentävät turvemaiden päästöjä. Nieluja voi vahvistaa nopeasti hakkuita rajoittamalla, mutta muita keinoja löytyy myös niille kunnille, jotka eivät voi vähentää päästöjä metsänhoitoa muuttamalla.
Kuntanielu-hankkeen tuloksena on julkaistu opas, joka tarjoaa käytännön tietoa ja suuntaviivoja kunnille. Se auttaa suunnittelemaan toimia, joilla kunnat voivat vähentää päästöjä, kasvattaa hiilinieluja ja edistää luonnon monimuotoisuutta.
Oppaan koonneet asiantuntijat ja tutkijat korostavat laajan osallistumisen ja yhteistyön tärkeyttä kuntien kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Kunta voi kannustaa alueellaan toimivia tahoja, osallistua yhteistyössä toteutettaviin toimiin tai rahoittaa niitä. Kuntien yhteistyö yritysten kanssa tarjoaa paljon mahdollisuuksia ja auttaa toimien monistamisessa.
”Yritykset voivat vapaaehtoisesti edistää kunnan ilmasto- ja luontotavoitteita tukemalla tai toteuttamalla kunnan kanssa sovittuja toimia. Kunnat voivat puolestaan tukea yritysten vastuullista ilmasto- ja luontotyötä", kertoo erityisasiantuntija Miika Meretoja Turun kaupungista, joka on yksi hankkeeseen osallistuneista kunnista.
Ilmastotili, ennallistaminen ja kaupunkiniityt – kuntien monipuoliset keinot päästöjen vähentämiseen ja nielujen vahvistamiseen
Kuntanielu-hankkeeseen osallistui neljä kaupunkia – Espoo, Joensuu, Lahti ja Turku – jotka pilotoivat erilaisia ilmasto- ja luontotoimia. Esimerkiksi Espoossa tutkittiin, kuinka metsiensuojelu voi korvata kaupunkikehityksen aiheuttamia hiilinielujen menetyksiä, ja Joensuussa kehitettiin ilmastotili, jolle kerättiin rahaa hiilensidontaprojekteihin. Lahdessa kartoitettiin turvepohjaisia peltoja ennallistamistoimia varten, ja Turussa mitattiin kaupunkiniittyjen hiilivarastoja.
”Kuntien toimet valaisivat mahdollisuuksia ja haasteita, ja niistä saadut opit kiteytettiin oppaaseen. Viestimme on, että tämänkaltaisia kokeiluja kannattaa jatkaa, sillä niistä saadut opit auttavat löytämään vaikuttavimmat keinot ja uusia ratkaisuja maankäyttösektorin ilmastotyölle. Ilman niitä ja kuntien aktiivisia ja yhteisiä ponnisteluja Suomen hiilinielujen vahvistaminen jää haaveeksi", summaa tutkimusprofessori Raisa Mäkipää Luonnonvarakeskuksesta.
Kuntanielu-hanke on Maa- ja metsätalousministeriön Hiilestä kiinni -tutkimus- ja innovaatio-ohjelman monitieteinen ja tieteidenvälinen tutkimushanke. Hankkeen päätavoitteena on luoda kunnille edellytyksiä vahvistaa maankäyttösektorin nettonielua sekä luoda perusta kuntatason kompensaatiotoiminnalle, jolla kunta voi edetä kohti hiilineutraaliutta. Hankkeessa ovat mukana Suomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus, Helsingin yliopisto, Turku, Espoo, Joensuu ja Lahti.
Lisätiedot
Hildén, M., Niemistö, J., Ulvi, T., Pappila, M., Pihlainen, S., Seppälä, J., Lintunen, A., Minunno, F., Aro, L., Mäkipää, R., Hyppänen, T., Tuomala, M., Meretoja, M., Liedes, A. & Peltonen, L. 2024. Opas maankäyttösektorin ilmastotoimien hyödyntämiseen kuntien ilmasto- ja luontotyössä. Suomen ympäristökeskuksen raportteja 33/2024. http://hdl.handle.net/10138/586642 (Opas ilmestyy myös ruotsiksi marraskuussa)
Kuntanielu-hankkeen verkkosivu (Turku.fi)
Mikael Hildén
Suomen ympäristökeskus
etunimi.sukunimi@syke.fi
0295 251 173
Raisa Mäkipää
Luonnonvarakeskus
etunimi.sukunimi@luke.fi
0295 322 197
Anna Lintunen
Helsingin yliopisto
etunimi.sukunimi@helsinki.fi
0294 151 676
Miika Meretoja
Turun kaupunki
etunimi.sukunimi@turku.fi
050 554 6148
Tuuli Hyppänen
Joensuun kaupunki
etunimi.sukunimi@joensuu.fi
044 576 7220
Laura Matkala
Lahden kaupunki
etunimi.sukunimi@lahti.fi
044 4831 684
Paula Kuusisto-Hjort
Espoon kaupunki
etunimi.sukunimi@espoo.fi
043 825 5235
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa
Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.
Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.
Linkit
Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa.
Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki
0295 251 000
https://www.syke.fi/fi-FI
On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus
Syken tiedotteita ja uutisia joulukuussa9.12.2024 13:30:15 EET | Ilmoitus
Hei! Tässä tiedoksesi meillä Suomen ympäristökeskuksessa joulukuussa ilmestyviä tiedotteita, uutisia, kampanjoita, blogeja ja uutiskirjeitä. Mukana myös tulevia tapahtumia ja webinaareja.
Finnish Environment Institute’s expertise in nature assessments and the IPBES Plenary9.12.2024 08:30:00 EET | Press release
The Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES) will hold its 11th Plenary session from December 10 to 16 in Windhoek, Namibia. The Plenary will consider two landmark assessment reports: the Nexus Assessment, which examines interconnections between global crises in biodiversity, water, food, health and climate change, and the Transformative Change Assessment, focusing on the system shifts required to safeguard nature for a just and sustainable world. These reports bring together the best available scientific evidence from around the world and across knowledge systems, including Indigenous and local knowledge, to support decision-making and action. Several experts from the Finnish Environment Institute (Syke) are actively involved in IPBES’s work.
Syken asiantuntemus luontoarvioinneissa ja IPBES-täysistunnossa9.12.2024 08:30:00 EET | Tiedote
Kansainvälinen luontopaneeli IPBES pitää 11. täysistuntonsa 10.–16. joulukuuta Windhoekissa, Namibiassa. Täysistunnon päätteeksi julkaistaan kaksi merkittävää arviointiraporttia: luonnon monimuotoisuuden kytköksiä tarkasteleva kytkösraportti (Nexus Assessment) ja luonnon turvaamisen vaatimaa järjestelmämuutosta tarkasteleva kestävyysmurrosraportti (Transformative Change Assessment). Raportit koostavat tutkimustietoa päätöksenteon ja toiminnan tueksi. IPBESin työssä on mukana myös useita Suomen ympäristökeskuksen (Syken) asiantuntijoita.
Förhandsbesked: Kommunernas klimatutsläpp minskar kraftigt3.12.2024 08:00:00 EET | Pressmeddelande
Enligt Finlands miljöcentrals förhandsbesked har kommunernas växthusgasutsläpp i fjol minskat med cirka 9 procent jämfört med år 2022. Den positiva utvecklingen beror huvudsakligen på att energisektorn, det vill säga el- och fjärrvärmeproduktionen har blivit renare. Utsläppen från användningen av konsumtionsel minskade emellertid med cirka 32 procent och utsläppen från eluppvärmning med cirka 35 procent. Utsläppen från användningen av fjärrvärme minskade med cirka 21 procent.
Ennakkotieto: Kuntien ilmastopäästöt reippaassa laskussa3.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Suomen ympäristökeskuksen ennakkotiedon mukaan kuntien kasvihuonekaasupäästöt ovat laskeneet viime vuonna noin 9 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna. Myönteinen kehitys johtuu pääosin energiasektorin eli sähkön- ja kaukolämmöntuotannon puhdistumisesta. Kulutussähkön päästöt pienenivät peräti noin 32 prosenttia ja sähkölämmityksen päästöt noin 35 prosenttia. Kaukolämmön päästöt laskivat noin 21 prosenttia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme