Vapriikki

Vapriikki avaa kuviaan vapaaseen käyttöön

Jaa

Vapriikin kuva-arkisto avaa Siiri-tietopalvelun kautta noin 200 000 digitoitua kuvaa vapaasti kaikkien käytettäväksi. Suurimmasta osasta on ladattavissa korkearesoluutioinen versio eli iso ja painolaatuinen kuvatiedosto. Vapriikin kuva-arkistolla on laajin Tamperetta ja muuta Pirkanmaata käsittelevä valokuvakokoelma, jonka kautta välittyy monipuolinen kuva elämänmenosta aina 1850-luvulta tähän päivään. 

Ensimmäinen värivalokuva Tammerkoskesta vuodelta 1908, näkymä joelle ja teollisuusrakennuksille.
Ensimmäinen Tampere-aiheinen värivalokuva, autochrome-dia Tammerkoskesta, vuodelta 1908. E. A. Bergiuksen varhaiset värivalokuvat kuuluvat Vapriikin kuva-arkiston arvokkaisiin harvinaisuuksiin. E. A. Bergius, Vapriikin kuva-arkisto

Valokuva kulttuuriperintönä on elävää ja merkityksellistä silloin, kun se on saavutettavaa ja sitä on mahdollista käyttää erilaisilla tavoilla.

-Kokoelmien avaaminen vapaaseen käyttöön eli open data on ollut museo- ja arkistomaailmassa vahva suuntaus. Kyseessä on kulttuuriperintöaineistojen mahdollisimman laaja saavutettavuus, avoimuus ja käytön mahdollistaminen, sanoo kokoelmapäällikkö Teemu Ahola.

-Avoimuus ja yhdenvertaisuus ovat myös Tampereen kaupungin keskeisiä tavoitteita.

Vapriikin kuva-arkisto ei ole aineistojensa avaamisessa ensimmäisten joukossa, mutta määrällisesti kyse on kansainvälisestikin merkittävästä teosta. Vapriikin kuva-arkiston kokoelmiin kuuluu noin kaksi miljoonaa valokuvaa, eli suurin osa kokoelmista on yhä digitoimatta. Nämäkin kuvat ovat edelleen asiakkaiden käytettävissä ja niihin voi tutustua Kuva-arkistossa. Kuvia myös digitoidaan jatkuvasti, eli vapaasti käytettävien kuvien lukumäärä kasvaa koko ajan.

-Kuvat on lisensioitu CC BY 4.0 -lisenssillä. Se tarkoittaa, että kuvat ovat kaikkien vapaasti käytettävissä, jaettavissa edelleen, muokattavissa ja julkaistavissa sillä edellytyksellä, että kuvia julkaistaessa lähteeksi on merkittävä Vapriikin kuva-arkisto sekä kuvaajan nimi, jos se on tiedossa, kertoo tutkija Suvi Harju.

-Kuvia voi siis ladata ja käyttää vapaasti ja maksutta paitsi verkossa ja sovelluksissa, myös esimerkiksi kirjoissa, näyttelyissä, esitelmissä ja lahjatavaroissa.

Lisenssi sallii myös kuvien kaupallisen käytön, jos lainsäädäntö ei sitä estä. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja mainonnassa on lailla kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Kuvia ei myöskään saa esittää harhaanjohtavissa tai lain ja hyvien tapojen vastaisissa yhteyksissä.

-Vapriikin kuva-arkisto julkaisee vain sellaisia kuvia, joiden tekijänoikeudet ovat tietojemme mukaan rauenneet tai siirtyneet yksiselitteisesti kuva-arkiston omistukseen, Suvi Harju sanoo.

Vapriikin kuva-arkiston open data -kuvat ovat alkuperäistä vastaavassa kunnossa. Digitoiduille kuville on tehty sävysäädöt ilman varsinaista kuvanparantelua. Osa kuvista on matalaresoluutioisia johtuen siitä, että digitointi on aloitettu jo 1990-luvun lopulla.

Vapriikin kuva-arkisto perustettiin vuonna 1983, jolloin toteutui suunnitelma yhdistää Tampereen kaupungin eri hallintokuntien valokuvat yhteen paikkaan. Suurimmat kokoelmat tulivat kaupungin eri museoilta ja Tampereen kaupunginarkistosta.

-Vapriikin kuva-arkiston kokoelmissa on kuvia pääosin Pirkanmaalta ja erityisesti Tampereelta. Vanhimmat kuvat ovat 1850-luvulta ja uusimmat kuvat on otettu eilen, kertoo tutkija Antti Liuttunen.

-Meillä on ammattikuvaajien ja harrastajien otoksia, yritysten kuva-aineistoja, Kuva-arkiston omaa nykydokumentointia ja vaikka mitä. Kokoelmat karttuvat pääosin lahjoitusten kautta, ja uutta aineistoa tuleekin tasaiseen tahtiin.

Jos yksityisillä, yrityksillä ja yhteisöillä on vanhoja valokuvia, Kuva-arkistossa ollaan aina kiinnostuneita näkemään ne.

-Kuvien saavutettavuuden parantuminen lisää myös kuviin liittyvää tietoa, kuten keskustelua, muistelua sekä asiavirheiden korjaamista. Tällainen yleisöpalaute on tärkeää myös Vapriikin kuva-arkistolle, Antti Liuttunen toteaa.

Vapriikin kuva-arkisto perii jatkossa maksuja tilauksesta tehtävästä digitoimisesta ja vedostamisesta mutta pitää myös niiden hinnat omakustanteisina. Osaan kuvista liittyy lisäksi oikeudellisia ja sopimuksellisia rajoitteita, joten aivan kaikki aineistot eivät jatkossakaan ole täysin vapaasti käytettävissä.

Siiri-tietopalvelun osoite: siiri.tampere.fi

Yhteyshenkilöt

Kokoelmapäällikkö Teemu Ahola, 050 7615905, Teemu.ahola@tampere.fi
Tutkija Suvi Harju, 040 1951832, Suvi.harju@tampere.fi
Tutkija Antti Liuttunen, 040 8007600, antti.liuttunen@tampere.fi

Kuvat

Ensimmäinen värivalokuva Tammerkoskesta vuodelta 1908, näkymä joelle ja teollisuusrakennuksille.
Ensimmäinen Tampere-aiheinen värivalokuva, autochrome-dia Tammerkoskesta, vuodelta 1908. E. A. Bergiuksen varhaiset värivalokuvat kuuluvat Vapriikin kuva-arkiston arvokkaisiin harvinaisuuksiin.
E. A. Bergius, Vapriikin kuva-arkisto
Lataa
Alt-teksti: Pitkä jono ihmisiä seisoo aukiolla vanhojen rakennusten edessä.
Punavangit seisovat Kauppatorilla (nyk. Keskustori) 6.4.1918 Tampereen taistelun päätyttyä. Vapriikin kuva-arkistolla on laaja ja huolellisesti tutkittu sisällissota-aiheinen kokoelma, jossa on merkittäviä kokonaisuuksia mm. E. A. Bergiukselta, Oskar Sundbergiltä ja Matti Luhtalalta. Monet sisällissodan tunnetuimmista valokuvista kuuluvat Kuva-arkiston kokoelmiin.
E. A. Bergius, Vapriikin kuva-arkisto
Lataa
Kolme miestä istuu metsäisessä maisemassa polkupyöriensä kanssa 1920-luvulla.
Iloluonteinen polkupyöräretki Ruoveden Muroleessa 1920-luvulla. Kyläkuvaajia alkoi ilmaantua maaseudulle 1910-luvulta lähtien. Ruoveteläinen Matti Luhtala kuvasi aktiivisesti aina 1940-luvulle asti.
Matti Luhtala, Vapriikin kuva-arkisto
Lataa
Alt-teksti: Kaksi sinivalkoista kiskobussia Valmetin tehtaalla vuonna 1957.
Tampereen Härmälässä sijainneen Valmetin tehtaan rakentamia kiskobusseja vuonna 1957. Kansan suussa nämä moottorivaunut kulkivat “Lättähatun” nimellä. Vapriikin kuva-arkistolla on monien tamperelaisten tehtaiden, kuten Finlaysonin, Tampellan, Suomen Trikoon ja Cargotecin, valokuvakokoelmat. Teollisuuskokoelmat koostuvat pääasiassa dokumentaarisista tehdas- ja tuotekuvista, mutta niiden kautta on myös mahdollisuus luoda näkymä tehtaiden ympärille muodostuneeseen yhteisöllisyyteen.
Kuvaaja tuntematon, Vapriikin kuva-arkisto
Lataa
Dagmar Grahn ja hänen tyttärensä istuvat Kaukajärven kartanon salissa 1910-luvulla.
Dagmar Grahn ja tyttärensä Gunvor Kaukajärven kartanon salissa 1910-luvulla. Etenkin harrastajakuvaajien otokset tarjoavat mainion näköalan pirkanmaalaiseen elämänmenoon. Laajoja kokoelmia on mm. William Lomaxilta, Axel Tammelanderilta, E. A. Bergiukselta ja Werner Gestriniltä.
Kuvaaja tuntematon, Vapriikin kuva-arkisto
Lataa
Ilmakuva Tampereen elementtikerrostalojen purkutyömaasta.
Elementtikerrostaloja puretaan Tampereella Näsijärvenkadun ja Puuvillatehtaankadun korttelissa vuonna 2020. Vapriikin kuva-arkiston oma valokuvaaja vastaa ensisijaisesti nykydokumentoinnista. Tavoitteena on taltioida keskeisimpiä yhteiskunnallisia muutoksia, ilmiötä, tapahtumia sekä henkilöitä ja toimijoita.
Saarni Säilynoja, Vapriikin kuva-arkisto
Lataa
Vanha mustavalkoinen valokuva kolmesta jääkiekkoilijasta Hakametsän jäähallissa vuonna 1965.
Ilveksen, Tapparan ja KooVeen pelaajien ensimmäiset luistimenpiirrot vastavalmistuneen Hakametsän jäähallin jäähän vuonna 1965. Tunnetun lehtikuvaajan Veikko Lintisen laaja aineisto on Kuva-arkiston tuoreita kokonaisuuksia, sillä se saatiin lahjoituksena vuonna 2022. Vapriikin kuva-arkiston kokoelmat karttuvatkin pääosin lahjoituksina.
Veikko Lintinen, Vapriikin kuva-arkisto
Lataa
Alt-teksti: Hevonen ja kärryt kulkevat hiljaisella tiellä puiden reunustamana Tampereen Kuninkaankadulla 1940-luvulla.
Tunnelmallinen näkymä Tampereen Kuninkaankadulta 1940-luvulta. Vuonna 1938 perustetun Tampereen kaupunginarkiston 350 000 valokuvan kokoelma siirrettiin Vapriikin kuva-arkistoon vuonna 1983. Kaupunginarkiston kokoelmat on järjestetty kaupunki-, henkilö-, koulu-, tapahtuma- ja ilmakuviin.
Veikko Kanninen, Vapriikin kuva-arkisto
Lataa
Ilmakuva Amurin puutaloalueesta vuonna 1957.
Puutalo-Amurin viimeisiä hetkiä vuonna 1957 ennen saneerauksen aloittamista. Vapriikin kuva-arkistoon on tallennettu lukuisien ammattivalokuvaajien elämäntyö aina 1800-luvulta lähtien. Kuvaajista mainittakoon mm. Svante Lagergrén, Veikko Kanninen, E. M. Staf, Jussi Kangas, Ensio Kauppila, Juhani Riekkola, Matti Selänne, Veli-Matti Parkkinen ja Veikko Lintinen.
E. M. Staf, Vapriikin kuva-arkisto.
Lataa
Vanha valokuva Hämeenkadun itäosasta Tampereella vuonna 1901. Näkyvissä on useita rakennuksia ja kadulla käveleviä ihmisiä.
Tampereen Hämeenkadun itäosaa vuonna 1901. Vapriikin kuva-arkiston aineiston vanhin osa muodostuu vuonna 1908 avatun Hämeen museon kokoelmasta. Hämeen museon kokoelma luo perustan Tampereen kaupunkikuvan tutkimukselle. Kokoelman ydin on Tampere-kuvat 1860-luvulta lähtien. Kohteina ovat olleet pääosin kaupunkikeskusta ja Tampereen teollistuminen.
Richard Thulé, Vapriikin kuva-arkisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vapriikissa viihtyvät kaikenikäiset museovieraat. Voit tutustua kerralla yli kymmeneen näyttelyyn. Historiaa, luonnontieteitä ja tekniikkaa. Vapriikki kuuluu Tampereen historiallisiin museoihin, joita ovat myös Museo Milavida ja Amurin museokortteli.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vapriikki

Shakista kertova näyttely avautuu Pelimuseon Studiossa Vapriikissa11.11.2024 09:46:49 EET | Tiedote

Kuolematon peli - shakin uusi aika -pienoisnäyttely tarkastelee shakkia nykypäivän ilmiönä kolmesta eri näkökulmasta: shakki tieteenä, taiteena ja kilpailuna. Näyttely pohtii, miksi shakki on viime vuosina noussut niin suureksi ilmiöksi. Aihetta pohjustetaan lyhyellä katsauksella shakin historiaan, joka osoittaa, kuinka monitahoinen shakkikulttuuri on. Näyttely on esillä Pelimuseon Studiossa 14.11.2024-18.5.2025.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye