Kokkolan kaupunki

Synclusive – Sujuvasti töihin -toimintamalli edistää haavoittuvassa asemassa olevien työllistymistä

Jaa

Kokkolan kaupunki on mukana yhteiseurooppalaisessa Synclusive-tutkimushankkeessa, joka kehittää ja testaa uudenlaista toimintamallia työssä kehittymisen, työllistymisen ja työllistämisen helpottamiseksi. Mallia testataan neljässä Euroopan maassa, Alankomaissa, Bulgariassa, Portugalissa ja Suomessa, kaikkiaan seitsemässä eri kunnassa ja kaupungissa. Kokkolassa hanketta toteutetaan yhteistyössä Työterveyslaitoksen kanssa.

Kuvassa vasemmalta oikealle Johanna Kaunisvesi, Miia Wikström, Mervi Ruokolainen, Virpi Takamaa, Petra Komulainen, Perttu Kellomäki, Kirsi Unkilla ja Otto Pankkonen.
Kuvassa vasemmalta oikealle Johanna Kaunisvesi, Miia Wikström, Mervi Ruokolainen, Virpi Takamaa, Petra Komulainen, Perttu Kellomäki, Kirsi Unkilla ja Otto Pankkonen. Kokkolan kaupunki / Aaron Järvinen

Työmarkkinoilla haavoittuvassa asemassa olevien työllistymistä ei ole onnistuttu edistämään tarpeeksi. Tämä pätee erityisesti pitkäaikaistyöttömiin ja henkilöihin, joilla on yksi tai useampi työllistymistä vaikeuttava haaste. Myös matalasti koulutettujen henkilöiden työllisyys ja urapolut ovat haavoittuvia ilman lisäkoulutusta.

Samanaikaisesti useilla aloilla kärsitään kasvavasta työvoimapulasta.

Nykyisten työntekijöiden työssä eteneminen avaa ovia uusille työnhakijoille

Sujuvasti töihin -toimintamalli edistää sekä haavoittuvassa asemassa olevien työnhakijoiden työllistymistä että nykyisten työntekijöiden työurien kehitystä samanaikaisesti, samoilla työpaikoilla.

”Perusajatus on, että kun tuemme jo työssä olevien työntekijöiden etenemistä työssä ja työuralla, syntyy tilaa työllistää työmarkkinoille pyrkiviä, usein matalammin koulutettuja työnhakijoita”, kertoo erikoistutkija Mervi Ruokolainen Työterveyslaitoksesta.

Työllistymisen esteitä poistetaan paikallisesti räätälöidyillä ratkaisuilla

Eri maiden kokeiluympäristöissä toteutetaan samanaikaisesti useita erilaisia ja toisiaan täydentäviä toimenpiteitä, jotka on suunnattu ensisijaisesti työnhakijoille, työntekijöille ja työnantajille.

Hankkeessa tähän mennessä tunnistettuja työllistymisen esteitä ovat muun muassa syrjintä, riittämätön osaaminen, puutteelliset tukitoimet työnantajille ja palveluiden heikko koordinointi. Vastaavasti työssä ja uralla etenemistä haastavat sekä työntekijöiden että työnantajien heikko motivaatio suunnitella etenemistä ja tukitoimien huono tunnettuus ja saavutettavuus.

Näihin haasteisiin vastataan paikallisesti räätälöitävillä toimenpiteillä, joita voivat olla esimerkiksi työnhakutaitoja ja -aktiivisuutta sekä osaamisen kehittämistä tukevat toimet, inklusiivisuutta tukevat toimet, kuten erilaiset työllistämisen tukimuodot ja palvelut työnantajille, koulutukset ja työpaikkojen inklusiivisen työkulttuurin vahvistaminen.

Kokkolassa hankkeen puitteissa on järjestetty muun muassa TAITE-valmennuksia, joissa vahvistetaan työnhakutaitoja ja tuetaan mielen hyvinvointia vertaisryhmämenetelmällä. Myös matalan kynnyksen rekrytointiin kehitetystä IisiRekry-tilaisuudesta on saatu hyviä kokemuksia. IisiRekry-konseptissa työnantaja esittelee toimintaansa ja avoimia tehtäviä työttömille työnhakijoille. Konsepti tukee työnantajien ja työnhakijoiden aitoa kohtaamista, ja sen yhteydessä voidaan järjestää myös lyhyitä työhaastatteluja.

Paikalliset kumppanuusverkostot ovat avainasemassa kestävien tulosten saavuttamisessa

Tavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan kokonaisvaltaista lähestymistapaa, jonka edellytyksenä on paikallisten toimijoiden kumppanuusverkostojen muodostaminen ja heidän välisensä yhteistyö.

”Pyrimme auttamaan myös yrityksiä ja työnantajia ja sitouttamaan heitä hankkeen toimenpiteisiin. Heidän roolinsa on keskeinen, jotta projektissa voisi syntyä kestäviä tuloksia”, Ruokolainen sanoo.

Muita keskeisiä toimijoita ovat paikalliset työllisyys- ja yrityspalvelut, koulutusorganisaatiot, kolmannen sektorin toimijat, työmarkkinatoimijat, sosiaaliturvan ja terveydenhuollon organisaatiot sekä työntekijöiden ja työnhakijoiden edustajat.

Ajatuksena on, että toimenpiteiden koordinointi ja toteutus tapahtuvat paikallisten toimijoiden yhteistyönä. Kumppanuusverkostot määrittelevät yhteistyössä tutkimushankkeen edustajien kanssa, mitä toimenpiteitä tarvitaan ja keiden yhteistyö on välttämätöntä tavoitteiden saavuttamiseksi.

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Kokkola. Meillä on laajempi horisontti

Kokkolan kaupunki on Keski-Pohjanmaan kaksikielinen maakuntakeskus, jossa asukkaita on noin 48.000. Kokkolan elinkeinoelämän veturi on kansainvälisestikin merkittävä kemianteollisuuden keskittymä, jota täydentävät Suomen suurin raideliikenne- ja panamaxsatama sekä monipuolinen yritystoimijoiden verkosto. Myös monipuoliset tapahtumat, matkailu ja loma-asuminen tuovat kaupunkiin kävijöitä.

Kuningas Kustaa II Aadolf perusti Kokkolan kaupungin 400 vuotta sitten Pohjanlahden rannalle. Meri on tuonut mukanaan vahvat kaupan ja logistiikan perinteet merenkulusta ja laivanrakennuksesta teollisuuteen ja sivistykseen. Sijainti meren ja lentoyhteyksien äärellä, pääradan ja E8-tien varrella varmistaa niin ihmisten, tavaroiden kuin ideoidenkin liikkuvuuden.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokkolan kaupunki

Projektbolaget Arctial inleder förstudie – målet är koldioxidsnål produktion av aluminium i Kronportens område4.12.2024 09:38:50 EET | Pressmeddelande

Industriområdet Kronporten i Karleby är återigen föremål för internationellt intresse. De internationella industri-, energi- och klimatteknologibolagen Rio Tinto, Mitsubishi Corporation, Vargas och Suomen Teollisuussijoitus Oy (Tesi) har grundat projektbolaget Arctial, som ska göra en förstudie om en anläggning för koldioxidsnål produktion av aluminium.

Projektiyhtiö Arctial käynnistää esiselvityksen – tavoitteena tuottaa alumiinia vähähiilisesti Kruunuportin alueella4.12.2024 09:38:50 EET | Tiedote

Kokkolan Kruunuportin teollisuusalue on jälleen kansainvälisen kiinnostuksen kohteena. Kansainväliset teollisuus-, energia- ja ilmastoteknologiayhtiöt Rio Tinto, Mitsubishi Corporation, Vargas sekä Suomen Teollisuussijoitus Oy (Tesi) ovat perustaneet projektiyhtiö Arctialin toteuttamaan esiselvityksen Kokkolaan sijoitettavasta alumiinin vähähiilisestä tuotantolaitoksesta.

The project company Arctial is launching a feasibility study – the aim is to produce low carbon aluminum in the Kruunuportti area4.12.2024 09:38:50 EET | Press release

The Kruunuportti industrial area in Kokkola has once again drawn international interest. The international industrial, energy and climate tech companies Rio Tinto, Mitsubishi Corporation, Vargas and Finnish Industry Investment Ltd (Tesi) have set up a project company called Arctial to conduct a feasibility study on building a low carbon aluminum production plant in Kokkola.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye