Missä määrin opiskeluhuollon palveluja voidaan tuottaa etäpalveluina – etätyön soveltuvuuden pohdinta tärkeää
Itä-Suomen aluehallintovirasto selvitti opiskeluhuollon järjestämisen ja omavalvonnan tilaa toiminta-alueensa kolmella hyvinvointialueella.
Itä-Suomen aluehallintovirasto teki ohjaus- ja arviointikäynnit Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon hyvinvointialueille syys-lokakuussa 2024.
Aluehallintovirasto toimii valvontaviranomaisena, jonka valvonnan ja siihen liittyvän ohjauksen tarkoituksena on varmistaa hyvinvointialueiden omavalvonnan toteutuminen sekä edistää sen onnistumista. Ohjaus- ja arviointikäyntien tavoitteena oli yhteistyössä hyvinvointialueiden kanssa arvioida toiminnan mahdolliset riskit ja antaa tarvittaessa ohjausta hyviin toimintatapoihin.
Aluehallintovirasto teki ohjaus- ja arviointikäynnit sosiaalihuollon, terveydenhuollon ja opetustoimen valvojien yhteistyönä. Aluehallintoviraston opetus- ja kulttuuritoimen vastuualue kysyi ennen käyntejä alueen kuntien sivistystoimenjohtajilta, miten opiskeluhuollon palvelut toteutuvat heidän näkökulmastaan kunnissa.
Kaikki hyvinvointialueiden edustajista, jotka vastasivat aluehallintoviraston palautekyselyyn, pitivät poikkihallinnollista lähestymistapaa erittäin hyvänä.
Haasteet henkilöstön saatavuudessa ovat vaikeuttaneet palveluiden järjestämistä lainmukaisesti
Ohjaus- ja arviointikäynneillä keskusteltiin opiskeluhuollon palveluiden saatavuudesta ja kehittämistarpeista, henkilöstön riittävyydestä sekä hyvinvointialueella käynnissä olevista toimenpiteistä palveluiden yhdenvertaisen saatavuuden varmistamiseksi. Palveluiden järjestämisessä ongelmallista on ollut useiden eri ammattihenkilöiden (erityisesti psykologien) rekrytointihaasteet, mikä on korostunut varsinkin keskuskaupunkien ulkopuolella sijaitsevissa toimipisteissä.
Kaikilla käynneillä syntyi keskustelua myös siitä, missä määrin opiskeluhuollon palveluja voidaan tuottaa etäpalveluina. Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki edellyttää, että opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalvelujen on oltava opiskelijoiden helposti saavutettavissa. Aluehallintovirasto korostaa, että lain mukaan hyvinvointialueen on järjestettävä palvelut ensisijaisesti oppilaitoksessa.
Hyvinvointialueen tulee omavalvonnassaan tarkoin pohtia, mihin etätyö soveltuu ja milloin lähityö tulee turvata esim. ostopalvelulla. Erityisesti tulee huomioida eri ikäisten oppilaiden ja opiskelijoiden erilaiset tarpeet, jotta palveluilla pystytään turvaamaan varhainen tuki sitä tarvitseville ja palveluiden yhdenvertainen saatavuus ja laatu. Opiskeluhuollon resurssoinnissa on huomioitava myös yhteisöllinen työ, korostaa sosiaalihuollon ylitarkastaja Marjut Peiponen.
Omavalvonta on suunnitelmallista ja suunnitelmat ovat julkisia
Aluehallintovirasto muistuttaa, että hyvinvointialueella on oltava omavalvontaohjelma ja palveluyksikkökohtaiset omavalvontasuunnitelmat, jotka tulee julkaista julkisessa tietoverkossa tai muulla sen julkisuutta edistävällä tavalla. Omavalvontasuunnitelmassa on muun ohella kuvattava, mitkä ovat konkreettiset toimintamallit henkilöstön riittävyyden varmistamiseksi sekä niissä tilanteissa, kun henkilöstöä ei ole riittävästi.
Lisätietoja
terveydenhuollon ylitarkastaja Ansa Sonninen, p. 0295 016 000 (vaihde)
sosiaalihuollon ylitarkastaja Marjut Peiponen, p. 0295 016 000 (vaihde)
etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto
Avainsanat
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Palvelukodin työntekijät tekivät huomattavia määriä töitä – palveluesihenkilölle sakkoja työaikarikkomuksesta10.12.2024 13:43:20 EET | Tiedote
Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi hämeenlinnalaisen palvelutalon palveluesihenkilölle 10 päiväsakkoa. Käräjäoikeus antoi ratkaisunsa 2.12.2024.
Luonnonvarakeskus saa alittaa Ylä-Enonveden ja Saarijärven säännöstelyn alarajan9.12.2024 09:46:57 EET | Tiedote
Luonnonvarakeskukselle on myönnetty oikeus tilapäisesti poiketa Ylä-Enonveden ja Saarijärven säännöstelyn alarajasta. Poikkeamisella turvataan riittävä vesimäärä Enonkoskella sijaitsevalle kalanviljelylaitokselle. Laitoksella viljellään ja ylläpidetään uhanalaisia kalakantoja, muun muassa Saimaan järvilohta.
Regionförvaltningsverken understöder tillsyn inom grundläggande utbildning9.12.2024 08:30:00 EET | Pressmeddelande
Regionförvaltningsverken understöder det kommande lagförslaget om tillsyn inom den grundläggande utbildningen. Enligt utkastet till förslaget ska regionförvaltningsverken i fortsättningen på eget initiativ kunna utreda om en utbildningsanordnare har följt lagen. Det skulle inte såsom i nuvarande lagstiftning längre krävas att en vårdnadshavare lämnar in ett klagomål, utan regionförvaltningsverket skulle kunna starta en utredning till exempel utifrån uppgifter i medierna eller kundkontakter. Genom tillsyn skulle det således vara möjligt att smidigare och mer effektivt ingripa i missförhållanden, och tillsyn kunde också förebygga problem.
Aluehallintovirastot kannattavat perusopetuksen valvontaa9.12.2024 08:30:00 EET | Tiedote
Aluehallintovirastot kannattavat tulevaa lakiesitystä perusopetuksen valvonnasta. Esitysluonnoksen mukaan aluehallintovirastot voisivat jatkossa oma-aloitteisesti tutkia, onko opetuksen järjestäjä noudattanut lakia. Enää ei edellytettäisi nykyisen lain tapaan, että huoltaja tekee asiasta kantelun, vaan aluehallintovirastot voisivat käynnistää asian selvittämisen esimerkiksi mediassa olleiden tietojen pohjalta tai asiakasyhteydenoton perusteella. Valvonnan kautta pystyttäisiin näin ketterämmin ja tehokkaammin puuttumaan epäkohtiin, ja valvonta voisi myös ennaltaehkäistä ongelmia.
Buller och vibrationer ligger fortfarande i toppen av yrkessjukdomar – över 60 procent av arbetsplatserna har inte bedömt riskerna9.12.2024 08:13:53 EET | Pressmeddelande
Även om olägenheterna som orsakas av buller och vibrationer är riskfaktorer för arbetshälsan som alla känner till, förekommer de fortfarande i toppen av statistiken över yrkessjukdomar. År efter år är bullerskador den vanligaste yrkessjukdomen i Finland och vibrationssjukdomar hör till de tio vanligaste.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme