Tampereella keskustellaan kestävästä kriminaalipolitiikasta
Kriminologian päivillä kuullaan esityksiä rikollisuuden ilmenemisestä, ennaltaehkäisystä ja kestävästä kriminaalipolitiikasta. Päivät keräävät 31.10–1.11 yhteensä 250 osallistujaa Tampereen yliopistoon. Tanskalainen professori Peter Fallesen tarkastelee kriittisesti lasten ja nuorten palveluiden vaikuttavuutta, sillä rikoskäyttäytymistä edeltää usein asiakkuus lastensuojelussa.
Lapsena kaltoinkohtelua kokeneet syyllistyvät tutkimusten mukaan muita lapsia todennäköisemmin myöhemmin elämässään rikoksiin. Lapsille suunnatuissa palveluissa ilmenee siirtymä, jossa lapset nähdään aluksi riskissä olevina ihmisinä ja tämän jälkeen itse riskin tuottajina. Tanskalainen professori Peter Fallesen esittää, että palvelujärjestelmä ei ole silloin onnistunut tehtävässään, kun valtaosa rikoksilla oirehtivista nuorista on jo tuttuja asiakkaita esimerkiksi lastensuojelun palveluissa.
Fallesen perustaa väitteensä tanskalaisiin tutkimuksiin, joita hän esittelee Kriminologian tutkimuspäivien yhtenä pääpuhujana Tampereen yliopistossa.
Kriminologian päivät keräävät Tampereen yliopistoon yhteensä 250 ihmistä keskustelemaan kriminologisesta tutkimuksesta. Päivien teemana on "Tieto, toiminta ja yhteistyö: kohti kestävää kriminaalipolitiikkaa". Tapahtumassa korostetaan yhteiskunnan ja yksilön hyvinvointia sekä vuoropuhelua, jota käydään tutkimuksen, sosiaali- ja terveyspalveluiden ja kolmannen sektorin välillä.
Vaikka professori Fallesenin tutkimukset eivät perustu suomalaiseen aineistoon, uskoo päivien järjestämisestä vastaava kriminologian ja kriminaalipolitiikan professori Noora Ellonen niiden vastaavan hyvin Suomen tilannetta. Ellosen mukaan myös Suomessa on tarkasteltava kriittisesti lastensuojelun ja muiden rikoksia tehneille nuorille palveluita tuottavien tahojen vaikuttavuutta.
– Tehokas rikoskäyttäytymisen ehkäisy vaatii tukipalveluilta nykyistä varhaisempaa ja kokonaisvaltaisempaa puuttumista. Se tarkoittaa lasten suojelemista, mielenterveyden tarpeiden huomioimista sekä muille ja itselle vahingollisen käyttäytymisen vähentämistä samanaikaisesti, sanoo professori Ellonen Tampereen yliopistosta.
Nuoret henkirikoksen uhrit jakavat usein sosiaalisen ympäristön tekijän kanssa
Suomessa on viime aikoina kuollut vuosittain väkivallan seurauksena keskimäärin 13 alle 30-vuotiasta (18–29 v.) nuorta. Tutkijatohtori Iina Sahramäki Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista haastatteli tutkimuksessaan nuorien henkirikoksen uhrien omaisia.
Läheisten jakamat uhrien elämäntarinat kuvaavat teini-iän haasteita, aikuisuuteen astumisen epävakautta sekä haparointia tuen vastaanottamisessa ja saamisessa. Tutkimuksen havainnot viittaavat siihen, että uhrien elämäntyyli on johdattanut heidät samaan sosiaaliseen ympäristöön henkirikoksen tekijän kanssa.
– Mikään ei poista henkirikoksen tekijän loputonta vastuuta teostaan. Voimme kuitenkin ennaltaehkäistä vakavaa väkivaltaa kokonaisvaltaisemmin, jos ymmärrämme paremmin myös uhrin elämänpolkuja, jotka kuljettivat hänet samaan paikkaan väkivallan tekijän kanssa, Sahramäki sanoo.
Sahramäen tutkimus on osa Ulos epätoivosta -tutkimushanketta, jossa etsitään ratkaisuja nuorten huumekuolemien, itsemurhien ja vakavan väkivallan vähentämiseksi.
Tekoälypohjaiset chattibotit voivat madaltaa kynnystä hakea apua
Hanna Mielismäen väitöskirjan alustavat tulokset osoittavat, että chattibotit sopivat ensivaiheen tukijärjestelmäksi väkivaltaa kokeneille ja täydentäväksi työkaluksi ammattilaisille. Niitä voidaan hydyntää väkivallan tunnistamiseen.
– 24/7 chatbotit eivät mitenkään korvaa viranomaiskontakteja väkivaltatyössä. Ne voivat kuitenkin toimia merkittävänä tiedon välittäjänä ja tukena sekä väkivaltaa kokeneille että heitä työssään kohtaaville, toteaa Mielismäki.
Mielismäki tutkii väitöskirjassaan digitalisaation ja tekoälyn hyödyntämisen eettisiä kysymyksiä väkivaltatyön palvelujärjestelmässä. Tutkimus on osa ISEDA EU Horizon -hanketta, jossa on mukana yhdeksän Euroopan maata ja 15 osahanketta. Hankkeessa tutkitaan ja kehitetään pelillistämistä ja tekoälyä hyödyntäviä ratkaisuja väkivallan vastaiseen työhön.
Tutustu Kriminologian päivien ohjelmaan ja esitysten abstrakteihin
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tutkimuspäivistä ja kriminologiasta:
Professori Noora Ellonen, noora.ellonen@tuni.fi, 050 318 2509
Tutkimusten tekijöiltä aiheistaan:
Iina Sahramäki, iina.sahramaki@helsinki.fi, 029 412 0870
Hanna Mielismäki, hanna.mielismaki@tuni.fi, 050 576 2521
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Väitös: Oman äidinkielen opettajien osaamista ei arvosteta riittävästi2.12.2024 09:29:01 EET | Tiedote
Väitöstutkimuksessaan filosofian maisteri Maija Yli-Jokipii on tarkastellut monikielisen oppilaan oman äidinkielen opettajan työtä osana kouluyhteisöä ja niitä resursseja, joita oman äidinkielen opettajat tarjoavat kouluille ja koko suomalaiselle yhteiskunnalle. Yli-Jokipiin tutkimus osoittaa, että oman äidinkielen opettajat tukevat oppilaidensa kotoutumista ja haluavat vahvistaa inklusiivista yhteiskuntaa monin eri tavoin.
Tutkimusryhmän kielikampanja alkoi – nyt kerätään kokemuksia suomen kielen käytöstä!28.11.2024 09:30:00 EET | Tiedote
Kansalaistieteellinen tutkimusryhmä Tampereen yliopistosta kerää kokemuksia suomen kielen käyttöön liittyvistä havainnoista ja asenteista. Ajatukset kielenkäytöstä eivät koskaan liity vain kieleen. Vastikään julkaistun tutkimuksen mukaan esimerkiksi vaatimuksella s-äänteen puhdasoppiseen ”suomalaiseen” lausumiseen liittyy vanhoja ennakkoluuloja ja vieraiden vaikutteiden vastustamista.
Tuore tutkimus auttaa ymmärtämään, miksi jotkin eturauhassyövän hoidot eivät tehoa toivotusti27.11.2024 11:20:00 EET | Tiedote
Eturauhassyövän immunosuppressio eli immuunijärjestelmän toiminnan heikentyminen liittyy erikoistuneeseen epiteelisolutyyppiin, uusi tutkimus osoittaa.
Väitös: Uudenlaiset GaSb-pohjaiset valonlähteet lupaavat tarkempia mittausmenetelmiä ja turvallisempaa tietoliikennettä27.11.2024 08:50:00 EET | Tiedote
Yhdistepuolijohteet ovat vallanneet maailmaa niiden ainutlaatuisesti säädettävien ominaisuuksien ansiosta. Uusien yhdistepuolijohteiden kehitys mahdollistaa puolijohdekomponenttien toiminnallisuuksien laajentamisen sekä tehostamisen. Väitöstutkimuksessaan diplomi-insinööri Joonas Hilska kehitti uudenlaisia GaSb-yhdistepuolijohteita infrapuna-alueen fotoniikan sovelluksiin.
Väyläviraston ja Tampereen yliopiston yhteistyössä kehitetään toimivaa ja turvallisempaa rataa jo vuosien kokemuksella26.11.2024 09:28:44 EET | Tiedote
Tampereen korkeakoulusäätiö sr (Tampereen yliopisto) ja Väylävirasto ovat solmineet yhteistyösopimuksen koskien rautateiden tutkimus-, koulutus- ja asiantuntijayhteistyötä. Toimiva ja turvallinen rata -yhteistyön tavoitteena on kehittää ratojen ylläpitoa niin, että junaliikenne on turvallista ja että radalla pystytään edelleen liikkumaan kestävästi ja kustannustehokkaasti. Sopimuksessa määritellään vuosien 2025–2028 yhteiset tutkimukselliset tavoitteet ja se vahvistaa molempien osapuolien tutkimustoiminnan jatkuvuutta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme