Lyly-myrskyn tuulet ja tykkylumi aiheuttivat vahinkoja maan etelä- ja länsiosassa
Suomen merialueilla mitattiin ensimmäistä kertaa hirmumyrskytuulta. Sunnuntaiksi tulossa uusi lumisadealue.
Rauma Kylmäpihlajan havaintoasemalla mitattiin perjantaina 1.11.2024 ensimmäistä kertaa Suomen mittaushistoriassa hirmumyrskytuulta merialueilla. Keskituuli 10 minuutin jaksolta ylsi Kylmäpihlajalla 33,5 m/s lukemiin. Hirmumyrskytuulen määritelmä Suomessa on, että tuulen nopeus on vähintään 33 m/s 10 minuutin keskiarvona. Tuuli alkoi voimistua läntisillä merialueilla perjantai-iltapäivällä, ja tuulihuippu saavutettiin iltakahdeksan jälkeen. Läntisillä merialueilla tuuli yltyi yleisesti myrskylukemiin.
Edellinen ennätys oli Aapeli-myrskyssä 2. tammikuuta 2019, jolloin Kökarin Bogskärin asemalla keskituuleksi mitattiin 32,5 m/s.
”Vaikka tämä oli ensimmäinen kerta, kun Suomen merialueilla havaitaan hirmumyrskytuulta, on selvästi kovempia tuulia havaittu useaan otteeseen pohjoisen tunturiasemilla”, meteorologi Pauli Jokinen sanoo.
Kylmäpihlajan havaintoaseman tuulimittaus tehdään 43 metrin korkeudella merenpinnasta. Tuuliennusteiden korkeudelle eli 10 metriin muunnettuna 33,5 m/s vastaa noin 28 m/s keskituulta. Aapeli-myrskyssä Kökarin asemalla vastaava 10 metrin korkeudelle muunnettu tuulen nopeus oli arviolta 29 m/s.
Merialueen ennätyslukemien takia tapauksesta käytetään jatkossa nimeä Lyly-myrsky.
Myös maa-alueilla voimakkaita tuulia ja lumisateita
Tuuli oli 1. marraskuuta maa-alueilla puuskissa lähellä lounaisrannikkoa pääosin 20–25 m/s luokkaa, kauempana rannikosta puuskat jäivät alle 20 m/s. Kovin maa-alueiden puuska oli Porin rautatieasemalla mitattu 26,1 m/s. Voimakas tuuli kaatoi puita ja aiheutti sähkökatkoksia. Vahinkojen suurta määrää selittää osakseen roudaton maa sekä tavanomaisesta lounaistuulesta poikkeava, luoteesta puhaltanut tuulensuunta.
Matalapaine sai aikaan myös runsaita lumikertymiä maan länsi- ja eteläosaan. Etenkin Satakunnan ja Pirkanmaan pohjoisosista kohti Uudenmaan pohjoisosia kertyi lunta yleisesti yli 10 cm, paikoin noin 20 cm. Ajokeli muuttui erittäin huonoksi, ja tykkylumi sai aikaan sähkökatkoja.
Yhteensä sähköttömiä asiakkaita tuulesta ja tykystä johtuen oli Energiateollisuuden mukaan noin 67 000.
Sunnuntaiksi saapuu uusi matalapaine, joka tuo lumisateita ja voimistaa tuulta
Uusi matalapaine liikkuu sunnuntaina maan eteläosan yli kaakkoon. Siihen liittyvä sadealue saavuttaa länsirannikon aamulla, josta sateet leviävät maan etelä- ja keskiosaan päivän aikana. Sateet muuttuvat lännessä hajanaisiksi illalla, ja puolenyön aikaan suurin osa sateista on väistynyt Venäjälle. Yöllä voi vielä tulla lumikuuroja suurten vesistöjen läheisyydessä.
Sateet tulevat lumena matalapaineen keskuksen pohjoispuolella ja vetenä sen eteläpuolella. Vesi- ja lumisateen raja kulkee karkeasti Satakunnan pohjoisosasta Uudenmaan itäosaan ulottuvalla kaistalla.
Lunta kertyy Pohjanmaalta Pirkanmaan kautta kohti Kymenlaaksoa ulottuvalle alueelle pääosin 5–10 cm, kaakkoon paikoin enemmänkin. Perjantain tykkyvahingoista kärsineille alueille voi muodostua lisävahinkoja sunnuntain märän lumen myötä. Uusia tykkyvahinkoja voi muodostua myös maan kaakkoisosaan, jossa lumikertymät ovat ennusteen mukaan suurimmat.
Luoteistuuli voimistuu sunnuntaina lounaisilla merialueilla jälleen myrskylukemiin. Satakunnan ja Varsinais-Suomen rannikkokaistaleella voivat tuulivahingot olla jälleen mahdollisia, joskin ennustetut tuulen nopeudet ovat heikompia kuin mitä perjantaina havaittiin.
Yhteyshenkilöt
Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi.
Voit ottaa yhteyttä myös Ilmatieteen laitoksen viestintään: ilmatieteenlaitos.fi/medialle
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos
Etelämannersopimus edellyttää Suomelta merkittävää tieteellistä tutkimustyötä – FINNARP 2024 -retkikunta valmiina lähtöön10.12.2024 09:56:38 EET | Tiedote
Kuluvalla tutkimuskaudella retkikunta uudistaa Suomen tutkimusasema Aboan infrastruktuuria ja tukee Etelämantereen reuna-alueita tutkivaa kansainvälistä lentomittauskampanjaa.
Marraskuu oli maailmanlaajuisesti toiseksi lämpimin9.12.2024 11:16:54 EET | Tiedote
Copernicus-ilmastopalvelun mukaan marraskuu 2024 oli maailmanlaajuisesti mittaushistorian toiseksi lämpimin marraskuu. Tietojen valossa on lähes varmaa, että vuodesta 2024 tulee mittaushistorian lämpimin.
Itsenäisyyspäivää vietetään pilvisessä säässä4.12.2024 12:49:06 EET | Tiedote
Heikkoa lumisadetta tulee perjantaina siellä täällä, paikoin voi sataa myös jäätävää tihkua. Päivälämpötilat ovat lähellä joulukuun alun tavanomaisia lämpötiloja.
Meteorologiska institutets samarbetsförhandlingar har avslutats2.12.2024 15:00:00 EET | Pressmeddelande
Som en följd av förhandlingarna avslutas uppskattningsvis 16 personers anställningsförhållande genom uppsägning. Utöver uppsägningarna sker inbesparingar bland annat genom att effektivisera funktionerna, pensioneringar och att avsluta visstidsanställningar.
Ilmatieteen laitoksen yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet2.12.2024 15:00:00 EET | Tiedote
Neuvottelujen seurauksena arviolta 16 henkilön palvelussuhde päättyy irtisanomiseen. Irtisanomisten lisäksi säästöjä syntyy mm. toimintojen tehostamisesta, eläköitymisistä sekä määräaikaisten palvelussuhteiden päättymisestä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme