Ennuste: Puun hinnat jatkavat nousuaan ensi vuonna – kuitupuu löytämässä uuden tasapainon
Puun hintojen nousu on jatkumassa myös tänä ja ensi vuonna, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n metsäalan ennuste. Kuitupuun hinnannousu on ensi vuonna kuitenkin jo aiempaa maltillisempaa. Hakkuut ja puumarkkinoiden kauppamäärät ovat kasvussa, kun teollisuuden puunkäyttö lisääntyy. Yksityismetsien bruttokantorahatulot rikkovat entiset ennätykset selvästi.
”Puumarkkinoilla kysyntä on säilynyt vahvana ja kasvaa edelleen ensi vuonna, kun teollisuuden puunkäyttö lisääntyy. Tämä vahvuus heijastuu ennätyssuuriksi yksityismetsien puunmyyntituloiksi”, sanoo metsäekonomisti Olli Korhonen.
Tänä vuonna tukkipuun vuotuinen keskihinta nousee selvästi, noin kahdeksan prosenttia viime vuodesta. Koivutukin vahvemmassa hintakehityksessä näkyy edelleen sen rajallinen saatavuus.
Kuitupuun hintakehitys pysyy yhä tukkipuuta nousujohteisempana, ja vuotuinen keskihinta nousee tänä vuonna viidenneksellä viime vuoteen verrattuna. Ensi vuonna kuitupuun hintakehitys tasaantuu, kun markkina löytää uuden tasapainon tuonnin vähennyksen aiheuttaman shokin jälkeen. Keskihinta nousee silti yhä noin viisi prosenttia.
Kysyntä nostaa kauppamääriä
Vahva kysyntä puumarkkinoilla nostaa tänä vuonna pystykauppojen kokonaismäärää yli kymmenyksellä viime vuodesta. Taustalla on kysynnän lisääntyminen, ennakoitu puun tarve ja puun käyttö myös energiasektorilla. Sahatavaramarkkinan epävarmuuksista huolimatta tukkipuun kauppamäärä nousee samassa suhteessa kuitupuun kanssa.
Pystykauppamäärä nousee tänä vuonna selvästi hakkuita enemmän, mikä lisää ostajien pystyvarastoja. Ensi vuonna pystykauppojen määrä jatkaa nousuaan noin kuudella prosentilla painottuen hieman enemmän kuitupuuhun.
Teollisuuden puunkäyttö ja hakkuut lisääntyvät
Metsäteollisuudessa puunkäyttö on laskenut parin edellisen vuoden aikana, mutta tänä vuonna käyttömäärä kääntyy hienoiseen nousuun. Puunkäyttö nousee noin kolme prosenttia, kun kemiallisen metsäteollisuuden tuotanto lisääntyy. Myös puutuoteteollisuudessa puuta käytetään tänä vuonna hieman viime vuotta enemmän.
”Ensi vuonna metsäteollisuuden tuotannon kasvu jatkuu etenkin massateollisuudessa, koska Metsä Groupin Kemin biotuotetehtaan tuotanto on palautunut ja Stora Enson Oulun kartonkilinja käynnistyy. Tämä lisää puun käyttöä noin kuusi prosenttia. Kehitys näkyy hakkuiden lisääntymisenä”, sanoo tutkimusjohtaja Paula Horne.
Tänä vuonna hakkuumäärä nousee noin neljä prosenttia, minkä taustalla on puunkäytön lisääntymisen ohella tuontipuun määrän pysyminen alhaisena. Ensi vuonna hakkuumäärä nousee edelleen noin neljä prosenttia.
Yksityismetsien bruttokantorahatulot rikkovat taas ennätyksiä
Yksityismetsien bruttokantorahatulot nousivat viime vuonna ennätykselliseen noin 2,6 miljardiin euroon, mihin vaikutti erityisesti puun keskihinnan nousu. Tänä ja ensi vuonna metsänomistajien puunmyyntitulojen nousu jatkuu hakkuiden, kauppamäärien ja keskihinnan nousun vetämänä.
Tänä vuonna bruttokantorahatulot nousevat 16 prosentilla kolmeen miljardiin euroon ja ensi vuonna edelleen liki kymmenyksellä noin 3,3 miljardiin euroon.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Paula Horne, 040 592 6820, paula.horne@ptt.fi
Olli Korhonen, 040 481 9279, olli.korhonen@ptt.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Pellervon taloustutkimus PTT on soveltavaa taloustutkimusta ja talousennusteita tekevä riippumaton tutkimuslaitos. Perinteisiä vahvoja tutkimusalueitamme ovat kansantalous, maa- ja elintarviketalous, metsä- ja ympäristötalous sekä asuntomarkkinat. Erityisosaamistamme on talouden ilmiöiden alueellinen tarkastelu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pellervon taloustutkimus PTT
MUISTUTUSKUTSU: Miten hillitä ilmastonmuutosta maankäytössä tuuppauksilla? - seminaari uusista tutkimustuloksista 10.12.28.11.2024 14:18:03 EET | Kutsu
Voidaanko ilmastonmuutosta hillitä maankäyttösektorilla tuuppauksilla? Mitkä keinot toimivat ja mitkä eivät? Monivuotinen tutkimushankkeemme TUIMA järjestää loppuseminaarin tuloksistaan ja suosituksistaan Helsingissä 10. joulukuuta. Tule mukaan kuulemaan uutta tutkimustietoa sekä osallistumaan keskusteluun!
Pikakommentti: Myönteisiä merkkejä asuntomarkkinoilta – epävakaa taloustilanne jarruttaa toipumista28.11.2024 08:41:48 EET | Tiedote
Asuntomarkkinoilta kantautuu myönteisiä merkkejä, mutta talouden epävarma yleinen tilanne jarruttaa vielä voimakkainta toipumista, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n vanhempi ekonomisti Veera Holappa tuoreita hintatilastoja.
Pikakommentti: Työmarkkinoilla edelleen synkkää – pitkäaikaistyöttömyyden kasvu huolestuttaa26.11.2024 08:52:36 EET | Tiedote
Tuoreimmat työvoimatutkimuksen luvut kertovat yhä synkästä kehityksestä työmarkkinoilla, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n vanhempi ekonomisti Henna Busk. Työllisten määrä vähenee ja työttömien kasvaa.
Ruokaketjussa riittää raaka-ainetta - arvoa tarvittaisiin lisää19.11.2024 09:59:33 EET | Tiedote
Suomalaisen ruuantuotannon eri tarjontaketjut vaihtelevat merkittävästi muun muassa omistusrakenteen ja tuottajien aseman osalta. Yhteistä niille on kuitenkin vakaa raaka-aineen tuotanto. Kannattavaa vientiä pitäisi tavoitella määrätietoisesti, koska se lisää tarjontaketjujen rahavirtoja ja mahdollistaa kasvun.
Tutkimus: Nuoremmat ja lyhyemmän aikaa metsää omistaneet avoimempia ilmastotoimille omissa metsissään14.11.2024 10:02:22 EET | Tiedote
Nuoremmat ja tilaansa lyhyemmän aikaa hallinneet metsänomistajat suhtautuvat avoimemmin ilmastotoimiin metsissään kuin iäkkäämmät ja pitempään omistaneet, kertoo Pellervon taloustutkimuksen, Luonnonvarakeskuksen ja Työtehoseuran tutkimus. Metsäomistuksen siirtymisessä periminen ja osto vanhemmilta tai sukulaisilta ovat yleisimmät tavat. Metsälahjavähennys tunnetaan, mutta sen käyttö on vähäistä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme