Apetit Oyj

Kotimaisuus on suomalaisille tärkeä valintakriteeri kasviöljyn valinnassa – yli 40 prosenttia valitsee rypsi- tai rapsiöljyn terveellisyyden vuoksi

Jaa

Apetit selvitti kuluttajakyselyllä* suomalaisten käyttötottumuksia ja valintakriteerejä kasviöljyihin liittyen. Kotimaisuus, monikäyttöisyys ja terveellisyys ovat suomalaisten tärkeimmät syyt valita rypsi- tai rapsiöljy. Yli puolet suomalaisista käyttää rypsi- tai rapsiöljyä vähintään joitain kertoja viikossa. Rypsi- tai rapsiöljyä käytetään enemmän kuin oliiviöljyä.

Lähes puolet suomalaisista pitää kotimaisuutta tärkeimpänä kriteerinä rypsi- ja rapsiöljyn valinnassa.

”Kotimaisuuden arvostus on meille tärkeä asia, sillä Apetit puristaa joka vuosi ison osan Suomen rypsin ja rapsin sadosta. Apetit Kotimainen Rypsi- & rapsiöljy onkin täysin kotimainen tuote: se puristetaan ja pullotetaan kotimaisesta rypsistä ja rapsista Apetitin Kirkkonummen kasviöljypuristamolla”, Apetitin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Miika Kemilä sanoo.

Tärkeimpinä rypsi- tai rapsiöljyn valintaa puoltavina tekijöinä nousivat esiin myös monikäyttöisyys ja terveellisyys. Noin puolet tunnisti pehmeät rasvat rypsi- ja rapsiöljyjen myönteiseksi terveysominaisuudeksi.

”Mieto ja hieno maku tekevät rypsi- ja rapsiöljystä monikäyttöisen tuotteen kotikeittiöön. Se sisältää myös runsaasti terveydelle edullisia pehmeitä rasvoja. Ravitsemussuosituksissa suositellaankin kasviöljyjen nauttimista päivittäin”, tuotepäällikkö Liisi Nyman Apetitilta kertoo.

Yli puolet suomalaisista kertoo käyttävänsä rypsi- tai rapsiöljyä enemmän verrattuna oliiviöljyyn: 57 prosenttia vastaajista käyttää enemmän rypsi- tai rapsiöljyä, kun taas oliiviöljyn käytön runsaammaksi kertoo 23 prosenttia. Eri kasviöljyjen välillä valitessa maku oli 80 prosentille vastaajista vähintään jokseenkin tärkeä kriteeri.

null

Monikäyttöisyys viehättää

Rypsi- ja rapsiöljy sopii niin ruoanlaittoon, leipomiseen kuin esimerkiksi salaatinkastikkeisiin. Monikäyttöisyys onkin yksi suomalaisten tärkeimmistä kriteereistä sen käyttöön. Noin kaksi kolmasosaa suomalaisista käyttää rypsi- tai rapsiöljyä ruoanlaittoon ja paistamiseen.

”Tutkimuksen mukaan suosittuja käyttötapoja ovat myös leivonta, uppopaistaminen ja salaatinkastikkeet, joihin rypsi- tai rapsiöljyä käyttää noin kolmannes suomalaisista”, Nyman sanoo.

Kotimaisella raaka-aineella ja valmistuksella on merkitystä

Kotimaisuus on tunnetusti suomalaisille tärkeä kriteeri ruokavalinnoissa. Myös rypsi- ja rapsiöljyn valinnassa kotimaisuuden merkitys korostuu. Yli 80 prosentille suomalaisista on vähintään melko tärkeää, että tuote on valmistettu kotimaisesta raaka-aineesta ja että tuotteen valmistaa suomalainen yritys. Yli puolet suomalaisista onkin valmiita maksamaa enemmän kotimaisesta rypsi- tai rapsiöljystä ulkomaiseen verrattuna ja 75 % suomalaisista pitääkin tuotetta kotimaisena vain, jos se on valmistettu kotimaisesta raaka-aineesta.

”Kotimaisuuden merkityksestä kertoo myös se, että lähes puolet suomalaisista oli täysin samaa mieltä siitä, että keltaiset rypsi- ja rapsipellot kuuluvat suomalaiseen kansallismaisemaan”, Kemilä toteaa.

Kotimaisuus, terveellisyys ja monikäyttöisyys avainasemassa rypsi-rapsiöljyn valinnassa – näin suomalaiset vastasivat:

  •  55 prosenttia käyttää rypsi- tai rapsiöljyä vähintään joitain kertoja viikossa
  • Kotimaisuus tärkein syy rypsi- tai rapsiöljyn käytölle 46 prosentille, terveellisyys ja monikäyttöisyys 42 prosentille
  • 82 prosentille on vähintään melko tärkeää, että rypsi- ja rapsiöljy on valmistettu kotimaisesta raaka-aineesta
  • Eri kasviöljyjen väliltä valitessa tärkeimpiä asioita ovat maku ja terveellisyys
  • 48 prosenttia on täysin samaa mieltä siitä, että keltaiset rypsi- ja rapsipellot kuuluvat suomalaiseen kansallismaisemaan

*Apetitin teettämän kyselyn tiedunkeruu toteutettiin Kantar Media Finlandin Kanavalla. Kyselyyn vastasi 1 006 henkilöä 17.– 24.5.2024 välisenä aikana. Kyselyn kohderyhmänä olivat Suomessa asuvat ja 18 vuotta täyttänyt väestö (pl. Ahvenanmaan maakunnassa asuvat). Tulosten tilastollinen virhemarginaali on noin + 3,1 prosenttiyksikköä.

Yhteyshenkilöt

Apetit on suomalainen elintarvikeyhtiö, jolla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon. Perustamme toimintamme ainutlaatuiseen ja kestävään arvoketjuun: luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja ja jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä sekä rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Apetit Oyj

Apetitin kyselytutkimus: Makaronilaatikko yhdistää suomalaisia arjessa – Monet arkiruoat kaukana ravitsemussuosituksista28.11.2024 10:30:00 EET | Tiedote

Apetit tutki mittavassa kyselyssä suomalaisten perinne- ja arkiruokasuosikkeja. Apetitin teettämän kyselytutkimuksen* mukaan arjen ykköset ovat samoja ympäri Suomen: makaronilaatikko ja lasagne ovat suomalaisten arkisia suosikkiruokia. Kyselyyn vastasi 2600 suomalaista. Uudet ravitsemussuositukset ja suomalaisten arkiruokasuosikit eivät kohtaa toisiaan.

Ravitsemussuositukset korostavat kasvipohjaista ruokavaliota - kasviproteiini BlackGrainia käytetään parantamaan elintarvikkeiden ominaisuuksia22.11.2024 10:30:00 EET | Tiedote

Kasvipohjaisen ruokavalion merkittävyys korostuu ravitsemussuosituksissa. Kasvisten lisäämistä ruokavaliossa suositellaan sekä terveys- että ympäristösyistä. Kotimaisten kasviproteiinien määrää voisi lisätä huomattavasti. BlackGrain From Yellow Fields® -kasviproteiini vastaa suositeltuun tarpeeseen. BlackGrain on rypsistä ja rapsista jalostettu innovatiivinen elintarvike.

The nutritional recommendations emphasize a plant-based diet – plant protein BlackGrain is used to improve the characteristics of food products22.11.2024 10:30:00 EET | Press release

The significance of plant-based diet is emphasized in nutritional recommendations. Adding vegetables to the diet is recommended for both health and environmental reasons. The amount of Finnish plant proteins could be increased considerably. The BlackGrain From Yellow Fields® plant protein answers to the recommended need. BlackGrain is an innovative food ingredient processed from turnip rape and rapeseed.

Apetit Rypsiöljy on nyt Apetit Kotimainen Rypsi- & rapsiöljy6.11.2024 08:30:00 EET | Tiedote

Apetit rypsiöljyn nimi muuttuu Apetit Kotimainen Rypsi- & rapsiöljyksi. Tuote pysyy ennallaan. Nimenmuutokseen on vaikuttanut Ruokaviraston suositus muuttaa elintarvikkeiden nimet vastaamaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta. Apetit Kotimainen Rypsi- & rapsiöljyssä käytetään raaka-aineena kotimaista rypsiä ja rapsia. Muutoksen yhteydessä tuote tuodaan osaksi Apetit Kotimainen -tuoteperhettä. Apetitin vähittäiskaupassa myytävä rypsi- & rapsiöljy on aiemminkin puristettu 100-prosenttisesti kotimaisesta raaka-aineesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye