SuPerin Inberg: Palvelujen saatavuuden turvaamiseksi on panostettava henkilöstön veto- ja pitovoimaan
SuPer ei kannata hallituksen esitystä, jolla tavoitellaan mittavia säästöjä valtion rahoittamassa julkisessa terveydenhuollossa. Lisäsäästötoimiin liittyen esitetään muun muassa perusterveydenhuollon hoitotakuun palauttamista vuoden 2022 tasolle purkamalla Sanna Marinin hallituksen tekemät tiukennukset. SuPerin puheenjohtajan Päivi Inbergin mukaan hallituksen esitys vaarantaa merkittävästi oikea-aikaisen ja tarpeenmukaisen hoitoon pääsyn kiireettömässä hoidossa.
– Palvelujen saatavuuden turvaamiseksi on olennaista panostaa henkilöstön veto- ja pitovoimaan. Kansalaisten perustuslaillista oikeutta tarpeenmukaiseen hoitoon pääsyyn ja palveluiden saatavuuteen ei saa vaikeuttaa vetoamalla henkilöstöpulaan ja valtiontalouden säästötoimien toteuttamiseen. On perusteltua kohdentaa henkilöstö- ja muut resurssit hyvinvointialueiden meneillään oleviin hankkeisiin ja varmistaa kaikin keinoin nykyisen hoitohenkilöstön pysyvyys, Inberg sanoo.
Hoidon tarpeen oikea-aikainen arviointi, diagnostiikka ja hoito varmistavat oikea-aikaisen hoidon ja siten ennaltaehkäisevät sairauksien pahenemisen ja hoidon viivästymisen. Lisäksi sillä ennaltaehkäistään hyvinvointialueiden yhteispäivystysten ruuhkautumiset. – Päinvastoin kuin esityksessä esitetään, tulee panostusta lisätä perusterveydenhuollon palveluiden kehittämiseen ja sujuvuuteen, Inberg kertoo.
Kustannusten säästämisen näkökulmasta tulisi palvelujärjestelmän painopistettä siirtää kalliista erityistason palveluista kohti kustannusvaikuttavampia peruspalveluita ja ennaltaehkäisevää toimintaa. Hoitoon pääsyn vaikeutuessa perustasolla tulee se lisäämään päivystysten ja erikoissairaanhoidon palveluiden tarvetta ja käyttöä.
SuPer on aikaisemmissa lausunnoissaan ottanut voimakkaasti kantaa työnjakoon terveysasemien lääkäripulan helpottamiseksi. Ehdotukset ovat olleet lääkäri-lähihoitaja-työparimalli, nimikesuojattujen terveydenhuollon ammattihenkilöiden oikeuden palauttaminen hoidon tarpeen arviointiin perusterveydenhuollossa sekä hoitajavastaanotot. – Nämä ovat kaikki ratkaisuja työvoimapulaan, Inberg muistuttaa.
SuPer pitää tärkeänä nimikesuojattujen terveydenhuollon ammattihenkilöiden mahdollisuutta toteuttaa hoidon tarpeen arviointia edelleen perusterveydenhuollossa. Aiemmin lainsäädäntö on tämän mahdollistanut. Nimikesuojattujen terveydenhuollon ammattihenkilöiden oikeus hoidon tarpeen arviointiin tukee oikea-aikaisten perusterveydenhuollon palveluiden saatavuutta ja työvoiman riittävyyttä.
Puheenjohtaja Inberg muistuttaa, että hoidon tarpeen arviointi on oleellinen osa lähihoitajien työtä, ja lähihoitajat ovat sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittaneita ammattihenkilöitä. – Tutkinto tuottaa laaja-alaista osaamista hoidon ja palvelutarpeen arvioinnista hoitotyön eri sektoreille. Suurella osalla lähihoitajista on lisäksi työkokemusta, täydennyskoulutusta sekä alueen paikallista tuntemusta asiakkaista ja palveluista.
Lisätietoja: SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg, p. 040 705 9115
SuPer on Suomen suurin toisen asteen koulutettujen sote-ammattilaisten ja varhaiskasvatuksen hoitajien ammattiliitto.
Lue lisää (liite): SuPerin lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle laeiksi terveydenhuoltolain 51 a ja 51 b §:n ja korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollosta annetun lain 10 a ja 10 b §:n muuttamisesta
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Päivi InbergPuheenjohtaja
Puh:040 705 9115Liitteet
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ry
SuPer on Suomen suurin toisen asteen koulutettujen sote-ammattilaisten ja varhaiskasvatuksen hoitajien ammattiliitto.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
SuPerin Inberg: Hoitoala vaatii lisää tekijöitä, mutta ammatillisesta osaamisesta ja kielitaidosta ei pidä joustaa15.1.2025 13:08:14 EET | Tiedote
– Työperäisen maahanmuuton tarve hoitoalalla ja ammatillisen kielitaidon ehdoton vaatimus eivät ole vastakkaisia ilmiöitä. Tulee rakentaa ratkaisuja, joissa kielitaidon kehittämistä tuetaan aktiivisesti työelämän rinnalla, painottaa SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg.
Avoin kirje hoitajien työperäisestä maahanmuutosta Suomen hallitukselle10.1.2025 10:00:00 EET | Tiedote
Arvoisa pääministeri Orpo ja työministeri Satonen, Haluamme kiinnittää huomionne vieraskielisten hoitajien kielitaitoon ja työperäiseen maahanmuuttoon liittyviin haasteisiin. Pääministeri Orpon hallitusohjelmassa korostetaan työperäisen maahanmuuton merkitystä Suomen työmarkkinoiden osaajapulan ratkaisemisessa. Hallitus on sitoutunut panostamaan kansainväliseen rekrytointiin ja sujuvoittamaan ulkomaisten tutkintojen tunnustamista sekä parantamaan kielikoulutuksen tarjontaa ja laatua.
SuPerin selvitys: Työnantajan vastuulla on varmistaa työntekijöiden kielitaito jo rekrytointivaiheessa8.1.2025 08:37:09 EET | Tiedote
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer on toteuttanut kolmannen kerran laajan jäsenkyselyn hoitajien kokemuksista vieraskielisten työntekijöiden ammatillisesta kielitaidosta ja kotouttamisesta. Kyselystä käy ilmi huoli, joka työpaikoilla vallitsee asiakas- ja potilasturvallisuuden, samoin kuin vieraskielisten hoitajien oikeusturvan, toteutumisesta. Suurin osa kyselyyn vastanneista kokee vieraskielisten työntekijöiden kielitaidon riittämättömänä. Kyselyyn vastasi 3 255 SuPerin jäsentä syyskuussa 2024.
SuPerin selvitys: Työnjakoa on tasoitettava vakituisten ja keikkatyöntekijöiden kesken18.12.2024 09:25:26 EET | Tiedote
Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalat (soteka-alat) ovat viime vuosina kamppailleet työvoiman saatavuushaasteiden kanssa. SuPeriin tulleiden yhteydenottojen perusteella huoli erityisesti vakituisten työntekijöiden kuormittumisesta on ollut suuri. SuPer selvitti jäsenistölle tehdyllä kyselyllä keikkatyötä sekä vakituisen työn veto- ja pitovoimaan vaikuttavia tekijöitä. Kysely toteutettiin yksityisellä ja julkisella sote-alalla sekä varhaiskasvatuksessa. Kyselyyn vastasi noin 6 500 superilaista keväällä 2024. Pääosa vastaajista (noin 70 %) työskentelee sosiaalialalla.
SuPerin edustajisto: Päättäjien on muistettava vastuunsa budjeteissa ja leikkauksissa29.11.2024 12:12:53 EET | Tiedote
SuPerin edustajiston puheenjohtaja Katja Kinnunen haluaa muistuttaa hyvinvointialueiden päättäjiä ja kuntapäättäjiä siitä, että leikkaukset sosiaali- ja terveydenhuoltoon sekä varhaiskasvatuksen ja sivistystoimen kustannuksiin ovat suoria leikkauksia heikommassa asemassa olevilta, lapsilta ja myös tulevaisuudelta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme