SDP:n Lyly: Palkansaajien ostovoima ja hallituksen vientimalli huolenaiheina
Palkansaajajärjestöt ovat ilmaisseet huolensa ostovoiman heikkenemisestä ja hallituksen toimista, jotka rajoittavat sitä. Inflaation vuoksi ostovoima on alentunut merkittävästi, mikä tekee tänään esitetyt palkankorotukset täysin perustelluiksi.
- SAK:n tänään esittämät palkankorotukset ja pienipalkkaisten aseman huomioiminen tasakorotuksin ovat aitoa huolta ostovoimasta. SAK:n esitys on sitäkin tärkeämpi, kun tiedetään miten voimakkaasti työnantajat koordinoivat palkankorotuksien nousua. Orpon hallitus jarruttaa sitä omalta osaltaan vientimallillaan erityisesti pienipalkkaisten, naisten ja julkisen puolen ammattilaisten osalta. Nämä palkansaajapuolen esitykset osuvat työmarkkinoiden ja palkansaajien ostovoiman ytimeen, toteaa Lyly.
Suomalaiset vastustavat vientimallia
OAJ julkaisi tänään tutkimuksen, jossa kartoitettiin kansalaisten näkemyksiä palkkakuoppalaista. Tutkimuksen mukaan hallituksen ajama vientimallilaki ei saa kansan tukea – vain 26 prosenttia suomalaisista kannattaa lakia. Peräti 72 prosenttia on sitä mieltä, että esimerkiksi opettajien palkkakehitystä ei ole hyväksyttävää heikentää vetoamalla vientialojen kilpailukykyyn ja kansantalouden kestävyyteen.
- Kansalaiset tuomitsevat palkkojen kuoppauksen selvin numeroin. Hallituksen ei tulisi puuttua palkanmuodostukseen näin voimakkaasti, Lyly painottaa ja jatkaa:
- Hallituksen on kuunneltava kansalaisten ja palkansaajajärjestöjen huolia ja ryhdyttävä toimiin, jotka tukevat kaikkien kansalaisten ostovoimaa ja hyvinvointia.
- On selvää, että vientimallilaki ei ratkaise vientialojen kilpailukykyä eikä julkisen talouden haasteita. Oikeat ongelmat liittyvät tuottavuuteen ja heikkoon talouskasvuun. Näihin hallituksen tulisi keskittyä työmarkkinoihin sekaantumisen sijaan, Lyly jatkaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lauri LylyKansanedustaja
Puh:050 385 5744lauri.lyly@eduskunta.fiTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA
SDP:n Kumpula-Natri: Kansanedustajien verkosto EU-keskustelulle perustettu11.12.2024 08:54:58 EET | Tiedote
Miapetra Kumpula-Natrin (sd.) johdolla on tiistaina 10. joulukuuta perustettu uusi kansanedustajien verkosto EU-myönteisille ja EU:sta kiinnostuneille edustajille. Verkoston varapuheenjohtajaksi valittiin edustaja Ville Kaunisto (kok).
Johan Kvarnström och Matias Mäkynen startar svenskspråkig podcast med fokus på rättvis omställning11.12.2024 08:04:00 EET | Pressmeddelande
De socialdemokratiska riksdagsledamöterna Johan Kvarnström och Matias Mäkynen startar den svenskspråkiga politiska podden Hoppet. Det är en podcast om politik med fokus på rättvis omställning. Tanken är att behandla frågor som är viktiga, men som lätt försummas i dagspolitiken.
Johan Kvarnström ja Matias Mäkynen aloittavat ruotsinkielisen podcastin, jossa keskitytään oikeudenmukaiseen siirtymään11.12.2024 08:04:00 EET | Tiedote
SDP:n kansanedustajat Johan Kvarnström ja Matias Mäkynen käynnistävät ruotsinkielisen poliittisen podcastin Hoppet. Hoppet-podcastissa puhutaan oikeudenmukaiseen siirtymään keskittyvästä politiikasta. Podcastiin valitut teemat jäävät tärkeydestään huolimatta usein sivuun päivänpolitiikassa.
SDP:n Perholehto: Hallituksen isot lupaukset vesiensuojelusta ovat yhä täyttämättä10.12.2024 17:38:30 EET | Tiedote
– Orpon hallitus teki ohjelmassaan kaksi konkreettista vesiensuojelulupausta: vesilain uudistaminen ja Palokin koskien vapauttaminen. Näitä odotettuja ja isosti liputettuja lupauksia ei kuitenkaan kuulu. Herää kysymys, aikooko hallitus jarrutella näissäkin toimissa ja lopulta vaikenee ne kuoliaaksi hallitussovun nimissä, sanoo ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Pinja Perholehto (sd).
SDP:n Helena Marttila: Naisiin kohdistuva väkivalta on yksi Suomen vakavimmista ihmisoikeusongelmista10.12.2024 14:47:03 EET | Tiedote
Naisiin kohdistuva väkivalta on syvä ja monitasoinen ongelma, joka uhkaa naisten oikeuksia, turvallisuutta ja elämänlaatua Suomessa. Tilastot ovat karua luettavaa: yli puolet suomalaisista naisista on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa tai väkivallalla uhkailua.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme