Nuorten psykoottistyyppiset oireet kytkeytyvät masennukseen ja itsetuhoisuuteen
Psykoottistyyppiset oireet, kuten epäluuloisuus ja epätavalliset ajatukset, ovat yleisiä nuorilla, jotka lähetetään nuorisopsykiatriseen hoitoon, ja ne liittyvät usein masennukseen ja itsetuhoisuuteen. Tutkijat korostavat niiden systemaattisen arvioinnin tärkeyttä osana nuorten hoitoa.
Psykoottistyyppiset oireet muistuttavat psykoosioireita, mutta ovat lievempiä, harvajaksoisempia ja paljon yleisempiä kuin psykoottiset häiriöt. Vaikka nämä oireet eivät yllä psykoosiksi diagnosoitavan häiriön tasolle, ne voivat silti olla häiritseviä, ahdistavia tai toimintakykyä haittaavia. Psykoottistyyppisiä oireita ovat tyypillisesti havaintovääristymät ja aistiharhat, epäluuloinen, paranoidinen ajattelu, harhaluulot ja oudot, epätavalliset ajatukset.
Helsingin yliopiston ja HUSin nuorisopsykiatrian tutkijoiden tuoreen tutkimuksen mukaan psykoottistyyppisiä oireita on runsaasti hoitoon lähetetyillä nuorilla, mutta ne koetaan suurimmaksi osaksi varsin neutraaleina, ja vain osa nuorista raportoi ne pelottavina, huolettavina tai haittaavina. Kun psykoottistyyppisten oireiden yhteyksiä tutkittiin suhteessa masennusoireiluun, ne korreloivat voimakkaasti. Tätä yhteyttä ei selittänyt yksittäisten psykoottistyyppisten ja masennusoireiden väliset yhteydet, vaan laajemmin paranoidisuutta ja epätavallisia ajatuksia mittaavat tekijät. Masennusoireilun lisäksi paranoidiset ajatukset ja epätavalliset ajatussisällöt liittyivät myös itsetuhoiseen ajatteluun.
Psykoottistyyppisistä oireista kysyminen osaksi hoitoa
Tulokset osoittavat, että psykoottistyyppisiä oireita tulisi kartoittaa systemaattisesti kaikilta nuorilta, jotka hakeutuvat psykiatriseen hoitoon. Samalla tulee arvioida se miten pelottavina, huolettavina tai haittaavina ne koetaan. Erityisesti jos vastauksissa korostuu outo ajattelu ja korostunut epäluuloisuus, on hyvä kiinnittää huomiota myös mielialan ja itsetuhoisen ajattelun arvioimiseen, sillä nämä tekijät voivat jäädä piiloon ilman tarkempaa kyselyä.
– Tuloksemme tarjoavat selkeän suosituksen hoitokäytäntöihin: psykoottistyyppiset oireet kannattaa arvioida osana rutiinitoimenpiteitä, mutta myös se, miten ne koetaan, on tärkeää selvittää. Näitä ilmiöitä ei saada esille, jollei niitä erikseen ja systemaattisesti kysytä, tutkimuksen johtaja, dosentti Niklas Granö sanoo.
Nuorille ja heidän läheisilleen tulisi antaa selkeää tietoa siitä, että nämä oireet ovat yleisiä ja usein hallittavissa. Lisäksi kognitiivisen psykoterapian sovellukset, lyhyetkin interventiot, voivat auttaa nuoria ymmärtämään oireitaan ja lievittämään niiden aiheuttamaa kuormitusta.
– Nuorten mielenterveyden arviointi ja hoito on ollut kauttaaltaan aliresurssoitua, ja nyt kun uudet hyvinvointialueet käynnistävät ja kehittävät toimintaansa, olisi hieno tilaisuus kehittää myös nuorten psykiatrista hoitoa ja huomioida yleiset, mutta monesti systemaattisen arvioinnin ulkopuolelle jäävien oireiden arviointi ja niiden mahdollinen lyhytkin hoito, Granö sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiNiklas GranöDosenttiHelsingin yliopisto
Puh:0503284476Niklas.Grano@hus.fiPia PurraViestinnän asiantuntijaHelsingin yliopisto
Puh:02941 24205Pia.Purra@helsinki.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Yritysten kannattaa ennakoida tulevaisuutta yhdessä kuluttajien kanssa13.1.2025 08:30:00 EET | Tiedote
Nopeasti muuttuvilla markkinoilla kuluttajien tulevaisuuden odotusten ymmärtäminen on yrityksille elintärkeää, ilmenee väitöstutkimuksesta, jossa tarkasteltiin kuluttajien tulevaisuusodotuksia.
Lääkkeille vastustuskykyisten syöpäsolujen nujertamiseen uusia keinoja9.1.2025 10:22:36 EET | Tiedote
Lääkeresistenssi hankaloittaa syöpähoitoja, mutta uusi tutkimus paljastaa sen syntymekanismeja ja tarjoaa keinoja estää syöpäsoluja kehittämästä vastustuskykyä lääkkeille.
Ihmisoikeuskasvatuksen puute on uhka demokratialle ja oikeusvaltiolle – Suomi ei ole mallimaa9.1.2025 08:15:00 EET | Tiedote
Suomalaisesta opettajankoulutuksesta puuttuu systemaattinen ihmisoikeuskasvatus. Tämä puute uhkaa demokratiaa ja oikeusvaltiota, sillä kouluopetuksen puutteiden vuoksi kansalaiset eivät välttämättä saa tarvittavia tietoja ja taitoja, joilla voisi kriittisesti vastuuttaa päättäjiä ihmisoikeuksien toteutumisesta.
Maatalouden ilmastovaikutuksia laajasti selvittävälle tutkimukselle kahden miljoonan rahoitus8.1.2025 09:19:11 EET | Tiedote
Uusi tutkimus etsii kokonaisvaltaista käsitystä ruuantuotannon ja maatalouden ilmastovaikutuksista. Helsingin yliopiston johtamassa tutkimuksessa tarkastellaan suoria kasvihuonekaasupäästöjä sekä ilmastoa viilentäviä aerosolihiukkasia. Business Finlandin ja kumppaniyritysten rahoitus hankkeelle on 2 miljoonaa euroa.
Istukan geenit antavat uutta tietoa hedelmöityshoitojen vaikutuksista lapsiin19.12.2024 12:05:25 EET | Tiedote
Hedelmöityshoidoissa käytettyjen menetelmien vaikutusta lasten kehitykseen selvitettiin ensi kertaa tutkimalla istukan geenejä. Ero pakastetuista alkioista ja tuoresiirrolla alkunsa saaneiden raskauksien välillä näkyi istukoissa selvästi. Lisäksi löytyi muutos lihavuuteen ja kakkostyypin diabetekseen yhdistetyssä geenissä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme