SDP:n yritysverkosto: Pienyrittäjien usko on palautettava – kurjistamiselle on vaihtoehto
"Yrittäjiä kiinnostaa pärjääminen ja kasvaminen", toteavat SDP:n yritysverkoston jäsenet ja vaativat Orpon hallitukselta suunnanmuutosta.
Pienyrittäjien tyytyväisyys hallitusta kohtaan jatkaa laskuaan, eikä suotta. Näkymät ovat heikentyneet hallituksen veromoukarin ja leikkausten tuloksena.
- Yleisen arvonlisäverokannan äkkinopea korotus 24 prosentista 25,5 prosenttiin oli virhe. Korotus astui liian nopeasti voimaan, vain yhden kesän aikana. Puolen prosentin lisä on paitsi turha, myös hallinnollinen painajainen. Yrittäjän tärkein väline on ennakoitavuus ja hallitus aiheutti aivan turhan hintakriisin pienyrittäjille juuri kesälomakaudella, toteaa SDP:n yrittäjäverkoston jäsen Hannele Kerola.
Hallituksen veropolitiikka kurjistaa pienyrittäjiä ennen näkemättömällä tavalla nostamalla tiettyjen tuotteiden ja palveluiden alv-kantaa 10 prosentista 14 prosenttiin. Etenkin luovan alan yrittäjiä kuritetaan jälleen näillä korotuksilla.
SDP esittää kirjojen, lääkkeiden, liikunta- ja kulttuuripalveluiden sekä henkilökuljetusten ja matkailupalveluiden 10 % arvonlisäverokannan pitämistä nykyisellään.
- Viime vuosina yleinen hintataso on noussut, mutta monet pienet yritykset, etenkin syrjäisemmillä seuduilla, eivät ole voineet viedä korotuksia omiin hintoihinsa. Poukkoileva veropolitiikka on kohtuuton pienyrittäjiä kohtaan, sanoo SDP:n Kia Hänninen.
Myös arvonlisäverovelvollisuuden alarajaa on nostettava 20 000 eurosta 30 000 euroon. Alarajan nosto parantaa yksinyrittäjien ja pienempien yritysten kannattavuutta sekä lisää kannusteita päätoimiseen yrittäjyyteen ja yrityksen perustamiseen.
- Tällä toimella kompensoitaisiin myös alarajahuojennuksen poistumisesta aiheutuva verotuksen kiristyminen, joka toteutuessaan vaikeuttaa pienten yritysten toimintaa. Se myös parantaa pienten yritysten kasvun mahdollisuuksia, toteaa SDP:n Roope Lehto.
Erittäin olennaista on myös perua hallituksen päätös kotitalousvähennyksen hoiva- ja hoitotyön leikkauksesta. Se on vakava uhka pienille, naisvaltaisille hoiva-alan yrityksille.
- Kotitalousvähennyksen korotettua vähennysprosenttia kotipalveluiden osalta on jatkettava ja omavastuu pidettävä nykyisellään. Näin parannetaan pieni- ja keskituloisten mahdollisuuksia hyödyntää kotitalous-, hoito- sekä hoivapalveluita, ja luodaan kysyntää näiden alojen yrittäjille, sanoo SDP:n Tiina Räisänen.
Näiden ohella hallituksen ei pitäisi myöskään viivytellä YEL-järjestelmän uudistamisessa, kuten se on tähän asti tehnyt.
- Sen lisäksi, että monet pienyrittäjät joutuvat turvautumaan omaehtoisiin eläkejärjestelyihin, niin nykyinen YEL-järjestelmä myös mahdollistaa eläkemaksujen sotkemisen yrityksen kilpailukykyyn. Esimerkiksi kahdella samaa palvelua tuottavalla yksinyrittäjällä voi olla suuri ero tuntiveloituksessa, jos toinen yrittäjistä maksaa minimi YEL-maksua ja toinen asianmukaisesti tuloihinsa perustuvaa, lisää SDP:n Eemeli Kajula.
– Osinkoverotuksen helpotukset tai työntekijöiden oikeuksien heikennykset eivät ole tärkeimpiä asioita tavallisille pienyrityksille tai itsensätyöllistäjille, vaikka oikeisto näitä ideologisia toimia pontevasti ajaakin, kommentoi SDP:n Sami Kuusela.
- Yrittäjiä kiinnostaa pärjääminen ja kasvaminen, joita historiallisen yrittäjävihamielinen hallitus nyt vaikeuttaa monin toimin, hän jatkaa.
SDP esittää 10 keinon kasvuvoimapakettia pienille yrityksille. Lue kaikki keinot täältä: https://www.sdp.fi/10-keinoa/
Yhteyshenkilöt
SDP:n yritysverkosto, Roope Lehto: roope.lehto@nokiankaupunki.fi
Kuvat
SDP
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SDP
SDP: 15 keinoa hillitä sote-kustannusten kasvua kestävällä tavalla13.1.2025 14:03:31 EET | Tiedote
SDP esittää keinoja nopeamman hoitoon pääsyn turvaamiseksi, terveydenhuollon kustannusten kasvun hillitsemiseksi ja tehokkuuden parantamiseksi.
Kutsu medialle: SDP:n sote-paketin julkistus ma 13.1. klo 148.1.2025 15:09:52 EET | Kutsu
Arvoisa median edustaja, Tervetuloa SDP:n sote-paketin julkistukseen Scandic Grand Centralin Selma-kokoustilaan (Vilhonkatu 13, Helsinki) maanantaina 13.1. kello 14. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu. Tilaisuudessa SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman sekä kansanedustajat Aki Lindén, Helena Marttila ja Ilmari Nurminen esittelevät SDP:n 15 keinoa nopeamman hoitoon pääsyn turvaamiseksi, terveydenhuollon kustannusten kasvun hillitsemiseksi ja tehokkuuden parantamiseksi. Pyydämme ystävällisesti ilmoittautumaan tilaisuuteen ennakkoon tämän lomakkeen kautta perjantaihin 10.1. klo 10 mennessä.
SDP:n Matias Mäkynen: Puoliväliriihestä tulee Orpon hallituksen päätepiste19.12.2024 12:42:43 EET | Tiedote
Valtiovarainministeriö ja Suomen Pankki ovat antaneet kuluvalla viikolla ennusteensa tulevien vuosien taloudesta. Molemmat ennustavat, että Orpon hallitus epäonnistuu kaikissa taloustavoitteissaan. Julkisen talouden velkaantuminen jatkuu ennätystasolla, talouskasvu on heikkoa ja työllisyys jää alemmalle tasolle kuin Orpon hallituksen aloittaessa.
SDP:n varapuheenjohtaja Nasima Razmyar: Hallituksen koulutusleikkaukset hyväksytty – lupaukset petetty18.12.2024 17:05:04 EET | Tiedote
SDP:n varapuheenjohtaja Nasima Razmyar näkee, että hallituksen hyväksytyt koulutusleikkaukset ovat merkittävä takaisku. Oppositio vastusti päätöstä voimakkaasti, mutta hallitus runnoi esityksensä läpi koulutuslupauksesta huolimatta.
SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman osallistuu PES Leaders Meetingiin Brysselissä 18.-19.12.18.12.2024 09:00:00 EET | Tiedote
Lindtman tapaa Euroopan sosialististen puolueiden johtajien tapaamisen yhteydessä muun muassa Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Antonio Costan sekä EU-komission varapuheenjohtajan Teresa Ribera Rodríguezin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme