Lapin jokivesistöjen jäätyminen epävakaista
Talven tulon viivästyminen on hidastanut pysyvien jääkansien muodostumista Lapin jokivesistöissä. Myöhäinen talvi kasvattaa riskiä jää- ja hyydepatojen syntymiseen. Viikonloppuna Matkakosken ja Vuennonkosken välisellä alueella jäät kasautuivat padoksi ja puskeutuivat rannoille aiheuttaen vahinkoja rantarakennuksille. Jäiden kasautumisalueilla jääolosuhteet talven aikana voivat olla tavanomaisesta poikkeavat ja jäillä liikkumisessa on noudatettava erityistä varovaisuutta.
Tornionjoella muodostui jääpato lauantaina Matkakosken ja Vuennonkosken väliselle alueelle. Padon seurauksena vesi nousi korkealle ja jäitä puskeutui rannoille vahingoittaen rantarakennuksia. Tilanne laukesi lauantaina iltapäivään mennessä. Jokien virtaamat ovat Lapin alueen jokivesistöissä olleet lämpimän ja märän syksyn seurauksena tavanomaista suuremmat. Suuri virtaama hidastaa vesistöjen jäätymistä ja aiheuttaa normaalia enemmän suppo- ja hyydejään muodostumista. Lisäksi jo muodostuneet jääkannet saattavat hajota ja lähteä liikkeelle.
Tornionjoella jäitä on kasautunut lisäksi mm. Hellälään ja Turtola-Mämmilä välille. Ounasjoella vastaavia paikkoja on mm. Kaukosen, Helpin, Jääskön, Patokoski-Meltaus välin, Tapionkylän ja Sinetän alueilla sekä Kemijoella Rovaniemen keskustan kohdalla Jätkänkynttilän ja Rautatiesillan välillä ja Olkkakoskella. Näillä muilla alueilla jäiden kasautumisesta ei ole aiheutunut vahinkoja.
Tämän ja huomisen päivän lauhemman sään ei arvioida pahentavan tilannetta, mutta Lapin ELY-keskus seuraa jääolosuhteiden kehittymistä. Keskiviikosta alkaen sää jälleen pakastuu, ja riski jäiden liikkumiseen pienenee.
Suppoa ja hyydettä syntyy yleensä alkutalvella pakkasjaksoilla ennen kuin jokivesiin on ehtinyt muodostua jääkantta. Pakkasella alijäähtyneeseen veteen syntyy jääkiteitä, joiden kasautuessa syntyy suppolauttoja. Suppo voi kasautua jo syntyneen jääkannen alle tai takertua pohjaan, jolloin uoma voi tukkeutua ja vesi nousee muodostuneen padon yläpuolella. Tällöin puhutaan yleensä hyydepadoista ja hyydetulvasta.
Vesistöjen jääkannet ovat vielä heikkoja, joten jäällä liikkumisessa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta. Kasautuneet jäät ja suppo muuttavat virtausolosuhteita, jolloin jääolosuhteet voivat olla tavanomaisesta poikkeavat läpi talven. Jääkannen vahvuus jää teräsjäätä heikommaksi ja alueelle voi muodostua sulia kohtia.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lapin ELY-keskus, johtava vesitalousasiantuntija Niina Karjalainen, puh. 0295 037 354
Lapin ELY-keskus, johtava vesitalousasiantuntija Juha-Petri Kämäräinen, puh 0295 037 406
Linkit
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus
Myönteinen suojelupäätös Kenestuvan postituvasta, entisestä tallista ja niitä ympäröivästä pihapiiristä8.1.2025 08:16:05 EET | Tiedote
Lapin ELY-keskus on suojellut Utsjoen Kenestuvan postituvan, entisen tallin ja pihapiirin. Kenestupa on valtakunnallisesti merkittävä kohde.
Haettavana rahoitusta porotalouden ja luontaiselinkeinojen sekä koltta-alueen kehittämistoimintaa koskevien tutkimusten ja selvitysten tekemiseen7.1.2025 09:21:23 EET | Tiedote
Tutkimushankkeilla edistetään porotaloutta ja luontaiselinkeinoja sekä koltta-alueen kehittämistoimintaa. Hankkeilla voidaan myös tuottaa tietoa päätöksenteon tueksi. Tutkimusrahoitusta voi hakea ajalla 7.1. – 31.3.2025.
Työttömyyden kehityksen epävarmuustekijät lisääntyivät marraskuussa23.12.2024 08:41:29 EET | Tiedote
Työttömyyden kehitys on ollut loppuvuodesta tyypillisestä kausivaihtelusta poikkeavaa. Lapissa oli marraskuun lopussa noin 7 470 työtöntä työnhakijaa, joista lomautettuja 700. Erot työttömyyden kehityksessä ovat lisääntyneet alueiden, iän, sukupuolen, koulutuksen ja ammatin mukaan.
Lapin merkittävät tulvariskialueet nimettiin20.12.2024 09:08:42 EET | Tiedote
Maa- ja metsätalousministeriö hyväksyi Lapin ELY-keskuksen ehdotuksen merkittävistä tulvariskialueista. Rovaniemi, Kittilä, Ivalo, Tornio ja Kemi jatkavat merkittävinä tulvariskialueina. Kemijärvi on jatkossa muu tulvariskialue. Vesistöalueille asetetut tulvaryhmät jatkavat tulvariskien hallintasuunnitelmissa esitettyjen tavoitteiden ja toimenpiteiden edistymisen seurantaa.
ELY-keskus on selvittänyt joulukuun pääkallokelien aikaista tilannetta (1.–2.12.2024 valtatie 4 Vikajärven liikennekatko ja liukkaus 10.–11.12.2024)19.12.2024 13:28:08 EET | Tiedote
Lapin ELY-keskus on tutkinut vallinneita sääolosuhteita ja urakoitsijan toimintaa ajalla 1.–2.12. ja 10.–11.12.2024, jolloin tiestöllä havaittiin poikkeuksellista liukkautta. ELY-keskuksen selvitysten ja ajoneuvojen seurantalaitteiden mukaan urakoitsijat ovat kyseisinä ajankohtina toimineet sopimuksen mukaisesti tehden liukkaudentorjuntaa suolaamalla ja hiekoittamalla mm. Rovaniemen, Sodankylän ja Kemijärvi-Posion maanteiden hoitourakoissa ja käyttäen sopimuksessa vaadittua lisäkalustoa. Keskiviikkona 18.12. 2024 ELY-keskus järjesti alueen sidosryhmille info- ja palautetilaisuuden.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme