Positiivinen antigeenitesti antaa luotettavaa tietoa vakavan ylähengitystieinfektion aiheuttajasta
Oulun yliopiston tuoreessa tutkimuksessa vertailtiin ylähengitystieinfektioiden diagnostiikassa käytettyjä menetelmiä. Tutkimuksen mukaan positiivinen antigeenitesti antaa luotettavaa tietoa vakavan ylähengitystieinfektion aiheuttajasta, mutta negatiivisen tuloksen kohdalla kannattaa lisäksi turvautua herkempään PCR-testiin.
Ylähengitystieinfektiot, kuten flunssa ja influenssa, ovat hyvin yleisiä ja leviävät helposti esimerkiksi yskiessä tai aivastaessa. Näiden infektioiden aiheuttajina ovat useimmiten virukset, jotka tulehduttavat hengitysteiden limakalvot aiheuttaen oireita, kuten nuhaa, kurkkukipua ja yskää.
Ylähengitystieinfektioiden nopea ja luotettava diagnosointi on tärkeää ajoissa aloitetun ja oikean hoidon varmistamiseksi sekä tartuntojen hillitsemiseksi. Samalla vältetään turhat antibioottikuurit, jotka eivät tehoa viruksiin ja voivat lisätä antibioottiresistenssiä.
Kliinisissä laboratorioissa ylähengitystieinfektioiden diagnostiikka on kuitenkin haastavaa. Hoitava lääkäri tarvitsee laboratoriovastauksen nopeasti, ja menetelmän tulee olla herkkä, tarkka ja kustannustehokas. Virusinfektioiden diagnostiikassa perinteinen virusviljely on hyvä mutta hidas, vaativa ja kallis menetelmä, minkä vuoksi nykyään suositaan viruksen perimäainesta eli nukleiinihappoja tunnistavaa PCR-testiä tai viruksen proteiinin osia tunnistavaa antigeenitestiä.
Oulun yliopiston, Lapin hyvinvointialueen ja NordLabin tutkijat vertailivat ylähengitystieinfektioiden diagnostiikassa käytettävää kahta antigeenitestiä PCR-menetelmään. Sekä antigeeni- että PCR-testit tunnistavat neljä merkittävää ylähengitystieinfektioita aiheuttavaa virusta: influenssa-A, influenssa-B, RS-virus ja SARS-CoV-2. Tutkimus toteutettiin Lapin keskussairaalan ja Länsi-Pohjan aluesairaalan päivystyspoliklinikoilla vuosina 2023–2024.
Tutkimus vahvisti, että PCR-menetelmä oli selkeästi antigeenitestiä herkempi. Antigeenitesti taas osoittautui varsin tarkaksi, ja positiivinen tulos auttoi infektion aiheuttajan tunnistamisessa. Tutkimuksen mukaan PCR-menetelmän herkkyys voi olla käytännössä myös haitallista, sillä menetelmä voi antaa positiivisen tuloksen myös jonkun aiemmin sairastetun infektion jäljiltä, mikä voi aiheuttaa tulosten tulkintaongelmia.
”Tutkimuksen perusteella vaikuttaa siltä, että voimakkaasti ylähengitystieinfektio-oireisen potilaan antigeenitestin jäädessä negatiiviseksi, on syytä turvautua PCR-tutkimukseen. Sen sijaan, jos antigeenitesti on positiivinen, tulokseen voi melko varmasti luottaa. Tällä on merkitystä erityisesti päivystyspisteiden kuormitushuipuissa”, tutkimusta johtanut Oulun yliopiston kliinisen mikrobiologian professori ja NordLabin kliinisen mikrobiologian ylilääkäri Ilkka Junttila tiivistää.
Tutkimus julkaistiin Microbiology Spectrum -lehdessä 26.11.2024: Savolainen LE, Peltola J, Hilla R, Åman T, Broas M, Junttila IS. 0. Clinical performance of two commercially available rapid antigen tests for influenza, RSV, and SARS-CoV-2 diagnostics. Microbiol Spectr 0:e01630-24. https://doi.org/10.1128/spectrum.01630-24
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Professori, ylilääkäri Ilkka Junttila, Oulun yliopisto ja NordLab hyvinvointiyhtymä, 040 632 7702, ilkka.junttila@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Meri Rova, Oulun yliopisto, 050 464 3361, meri.rova@oulu.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopisto luopuu X:stä – painotus muihin sosiaalisen median kanaviin14.1.2025 13:15:00 EET | Tiedote
Oulun yliopisto lopettaa yliopistotason viestinnän X-palvelussa. Päätös koskee yliopiston päätason tiliä (@UniOulu) ja yliopiston viestinnän tuottamaa sisältöä. Ohjaus X-kanavalle poistuu yliopiston Oulu.fi-verkkosivulta sekä esimerkiksi yliopiston sidosryhmäuutiskirjeistä.
Entä jos pimeys olisikin voimavara? – Art of Darkness -hanke tutkii pimeyden roolia osana Euroopan kulttuuriperintökohteita. Tervetuloa avajaistapahtumaan 15.1. Oulun yliopistolle13.1.2025 12:03:00 EET | Tiedote
Vuoden 2025 alussa käynnistyy Horisontti Eurooppa -rahoitteinen tutkimushanke Art of Darkness as Cultural Heritage of Urban Landscape, jonka tavoitteena on löytää pimeys uudelleen kaupunkimaisemien ja kulttuuriperintökohteiden arvokkaana kulttuurisena, esteettisenä ja ekologisena voimavarana.
Kahdelle 6G-professorille merkittävä IEEE Fellow -arvonimi13.1.2025 06:57:00 EET | Tiedote
Oulun yliopiston professorit Aarno Pärssinen ja Mika Ylianttila ovat saaneet merkittävän kansainvälisen huomionosoituksen. Maailman johtava teknologiaa edistävä ammatillinen järjestö IEEE on myöntänyt heille IEEE Fellow -arvonimen. Se myönnetään henkilöille, joilla on erityisen merkittäviä ansioita teknologian kehittämisessä maailmanlaajuisesti. Sekä Pärssinen että Ylianttila työskentelevät Suomen Akatemian 6G-lippulaivaohjelmassa.
Two Finnish 6G professors awarded prestigious IEEE Fellow honour13.1.2025 06:56:00 EET | Tiedote
Professors Aarno Pärssinen and Mika Ylianttila from the University of Oulu have received significant international recognition. The world's leading professional organization for advancing technology, IEEE, has awarded them the title of IEEE Fellow. It is awarded to individuals who have made particularly significant contributions to the development of technology worldwide. Both Pärssinen and Ylianttila work on the 6G Flagship program.
Oulun yliopistolle 13,3 miljoonaa euroa tutkimuksen profiloimiseen – aiheina turvallisuus, terveys ja luonnon monimuotoisuus10.1.2025 10:00:00 EET | Tiedote
Suomen Akatemia on tehnyt rahoituspäätökset yliopistojen tutkimuksen profiloitumisen vahvistamiseksi vuosille 2025–2030.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme