Tuore tutkimus auttaa ymmärtämään, miksi jotkin eturauhassyövän hoidot eivät tehoa toivotusti
Eturauhassyövän immunosuppressio eli immuunijärjestelmän toiminnan heikentyminen liittyy erikoistuneeseen epiteelisolutyyppiin, uusi tutkimus osoittaa.
Tampereen yliopiston tutkijoiden johtamassa tutkimuksessa analysoitiin 120 eturauhassyöpäpotilaan kasvainnäytteitä ja tunnistettiin uusi vuorovaikutus immuunijärjestelmän ja epiteelisolujen välillä. Nämä “nuijasolut” (eng. club-like cells) muistuttavat alkuperältään syöpäsoluja, mutta käyttävät erilaisia signalointireittejä viestiessään ympäristönsä kanssa ja esiintyvät immunosuppressiivisilla kudosalueilla.
Immunosuppressio on mekanismi, joka estää kehon omaa puolustusjärjestelmää tuhoamasta pahanlaatuisia soluja, mikä vaikuttaa hoidon onnistumiseen. Immunosuppressiota aiheuttavat erityisesti myeloidiperäiset solut, jotka tunkeutuvat kasvaimen mikroympäristöön.
– Myeloidisolut ovat olennainen osa normaalisti toimivaa immuunivastetta. Syövässä näiden solujen normaali toiminta häiriintyy, mikä aiheuttaa kroonista tulehdusta ja myeloidisolujen kertymistä kasvaimeen, tutkimuksen pääkirjoittaja Antti Kiviaho sanoo.
Paljon myeloidisoluja sisältävillä kasvaimilla on huono ennuste pitkälle edenneessä, hoitoa vastustavassa eturauhassyövässä. Hoitoresistenssi on suuri haaste eturauhassyövän hoidossa, ja uusien keinojen löytäminen tämän ongelman torjumiseksi tarjoaisi parempia välineitä taudin voittamiseksi.
Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että myeloidisolujen liikkumisen estäminen voi herkistää kasvaimen uudelleen androgeenideprivaatiohoidolle. Androgeenideprivaatio eli kemiallinen kastraatio vähentää kasvaimen kasvua edistävien mieshormonien määrää. Nyt tehdyssä tutkimuksessa nuijasolut osoittautuivat androgeenideprivaatiohoidolle vastustuskykyisiksi.
– Tuloksemme viittaavat nuijasolujen osallisuuteen kastraatioresistenssissä, mutta lisätutkimuksia niiden tarkasta toiminnasta vaaditaan, yliopistotutkija Alfonso Urbanucci sanoo.
Tutkimuksessa hyödynnettiin teknologiaa, joka mahdollistaa solujen tarkastelun niiden alkuperäisessä kudosympäristössä. Menetelmä oli ratkaisevassa asemassa solujen välisen vuorovaikutuksen paljastamisessa.
– Useat aiemmin käytetyt menetelmät hukkaavat solujen paikkatiedon, mikä vaikeuttaa niiden vuorovaikutuksen ymmärtämistä. Nuija- ja myeloidisolujen yhteisen sijainnin löytäminen ei olisi ollut mahdollista ilman tätä tietoa, professori Matti Nykter kommentoi.
Tutkimus toteutettiin yhteistyössä Norjan teknis-luonnontieteellisen yliopiston, Lontoon yliopiston sekä Leuvenin yliopiston tutkijoiden kanssa. Tutkimusta johtivat Matti Nykter, Alfonso Urbanucci sekä Antti Kiviaho Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnasta. Tutkimuksen rahoittivat Suomen Akatemia, Syöpäsäätiö ja Norjan syöpäyhdistys (Kreftforeningen).
Tutkimus julkaistiin Nature Communications -tiedelehdessä 16.11.2024.
Eturauhassyöpä
- Miesten yleisin syöpätauti.
- Noin 5000 uutta diagnoosia Suomessa vuosittain.
- Diagnoosin saaneiden keski-ikä noin 70 vuotta.
- Hoitosuunnitelma riippuu taudin aggressiivisuudesta ja vaihtelee tarkkailusta leikkaukseen, sädehoitoon ja hormonihoitoon.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Antti Kiviaho
0445141297
antti.kiviaho@tuni.fi
Matti Nykter
0503186869
matti.nykter@tuni.fi
Alfonso Urbanucci
0509131576
+4745038687
alfonso.urbanucci@tuni.fi
Kuvat
Linkit
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Työelämäprofessori Teemu Hirvilammi: Rakennetun ympäristön suunnittelua ohjaa nyt kestävyys16.1.2025 15:45:02 EET | Tiedote
Arkkitehtuurin työelämäprofessori Teemu Hirvilammi toimii siltana yliopistotutkimuksen ja käytännön välillä. Hirvilammi aloitti tehtävässään Seinäjoen yliopistokeskuksessa tammikuun alussa.
Mediakritiikin iltapäivässä puntaroidaan tekoälyä ja uutismediaa16.1.2025 09:40:00 EET | Tiedote
Mihin tekoälyä käytetään uutismediassa ja miksi? Mihin kaikkeen sen toivotaan olevan avuksi tulevaisuudessa ja mihin ei milloinkaan? Millaisia medialukutaitoja tekoälyn aika meiltä vaatii? Aiheesta keskustellaan Mediakritiikin iltapäivässä pääkirjasto Metsossa Tampereella 12. helmikuuta 2025.
Keskitiivis kaupunkiasuminen tukee monimuotoista elonkirjoa15.1.2025 13:33:51 EET | Tiedote
Keskitiivis rakentaminen on vaihtoehto viime aikoina valtavirtana olleelle tiiviille kerrostalokaupungille. Tampereen yliopiston hankkeessa arkkitehtuurin tutkijat loivat uusia talo- ja asuntoratkaisuja sekä korttelimalleja tiiviin ja väljän välimaastoon sijoittuvaan rakentamiseen.
Väitös: Uusi menetelmä mittaa työnantajamaksujen vaikutuksia15.1.2025 10:35:14 EET | Tiedote
Suomen kaltaisessa pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa veroja kerätään paljon ja monesta eri asiasta. Onkin tärkeää ymmärtää, millaisia vaikutuksia eri veroilla on. Väitöskirjassaan Sami Jysmä tarkastelee tuloverojen, työnantajamaksujen ja makeisveron vaikutuksia.
Peter Sarlinin perustaman Foundation PS -säätiön lahjoitus vahvistaa tekoälytutkimusta myös Tampereella15.1.2025 10:00:00 EET | Tiedote
Foundation Ps -säätiö perustaa 13 lahjoitusprofessuuria yhteistyössä johtavien yliopistojen kanssa. Yksi lahjoitusprofessuureista sijoittuu Tampereen yliopistoon.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme