EU-parlamentti pyytää lisätukea Ukrainalle Venäjän, Kiinan ja Pohjois-Korean yhteistyön vuoksi
Mepit kehottavat kansainvälistä yhteisöä reagoimaan päättäväisesti Venäjän hyökkäyssodan kärjistymiseen Ukrainassa.
- Pohjois-Korean liittyminen sotaan ja ohjustestaukset Ukrainassa ovat ”uusi vaihe sodassa”
- Kiinan tulee lopettaa sotilasapu ja kaksikäyttötuotteisiin liittyvä apu Venäjälle
- Mepit pyytävät lisäpakotteita Venäjän talouden kannalta tärkeille sektoreille
- Ukraina-tuki on EU:n ja Yhdysvaltain yhteinen strateginen etu
Torstaina hyväksymässään päätöslauselmassa Euroopan parlamentti tuomitsee Venäjän ja Pohjois-Korean sotilaallisen yhteistyön ja uusien ballististen ohjusten testauksen Ukrainassa. Parlamentin mukaan nämä tilannetta kärjistävät toimet ovat uusi vaihe sodassa ja uusi riski koko Euroopan turvallisuudelle. Siksi se kehottaa jäsenvaltioita ja Ukrainan muita kumppaneita reagoimaan tilanteeseen asianmukaisesti.
Mepit korostavat, että ”mitään Ukrainaa koskevia neuvotteluja ei voida käydä ilman Ukrainaa”. He kehottavat EU:ta ja jäsenvaltioita rakentamaan mahdollisimman laajaa kansainvälistä tukea Ukrainalle ja etsimään rauhanomaista ratkaisua sotaan. Parlamentin mukaan EU:n tulee tukea Ukrainan rauhansuunnitelman toteuttamista ja edistää toisen rauhanratkaisua käsittelevän huippukokouksen järjestämistä. Mepit myös pitävät ”valitettavana” Saksan liittokanslerin äskettäistä puhelua Vladimir Putinin kanssa.
Pakotteita laajennettava
Parlamentti tuomitsee Iranin, Valko-Venäjän ja Pohjois-Korean sotilaallisen tuen Venäjälle ja kehottavat EU:n jäsenmaita tiukentamaan pakotteita näitä maita vastaan. Mepit korostavat, että Venäjän hyökkäyssota Ukrainaa vastaan sekä Pohjois-Korean osallistuminen sotaan ja sen ydin- sekä ohjusohjelmat ovat vakavia uhkia sääntöpohjaiselle kansainväliselle järjestykselle.
Kiinan tulee käyttää vaikutusvaltaansa
Mepit kehottavat Kiinaa lopettamaan kaiken sotilaallisen tai kaksikäyttötuotteisiin liittyvän avunannon Venäjälle ja sen Ukrainaa vastaan käymälle hyökkäyssodalle. Mepit huomauttavat, että avun jatkaminen voisi vaikuttaa vakavasti EU:n ja Kiinan suhteisiin. Sen sijaan Kiinan tulisi käyttää merkittävää vaikutusvaltaansa Pohjois-Koreaan ja Venäjään jännitteiden vähentämiseksi.
Ukrainan sotilaallisen tuen vahvistaminen
Tekstissä pyydetään neuvostoa laajentamaan Venäjän vastaisia pakotteitaan erityisesti Venäjän talouden kannalta tärkeille aloille, joita ovat mm. metallurgia, ydinala, kemian ala, maatalous ja pankkiala, sekä venäläisille raaka-aineille.
Mepit pyytävät EU:ta ja jäsenmaita vahvistamaan sotilaallista tukea Ukrainalle esimerkiksi tarjoamalla sen käyttöön ilma-aluksia, pitkän kantaman ohjuksia (esim. Taurus-ohjuksia), ilmapuolustusjärjestelmiä (esim. Patriot- ja SAMP/T-järjestelmiä), olkapääohjuksia ja tykistöaseita sekä kouluttamalla ukrainalaisjoukkoja.
Tekstin mukaan kaikkien EU:n jäsenvaltioiden ja Nato-liittolaisten olisi yhdessä ja erikseen sitouduttava tukemaan Ukrainaa sotilaallisesti vuosittain vähintään 0,25 prosentilla BKT:stä. Parlamentti pitää tervetulleena Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin päätöstä sallia Ukrainalle pitkänmatkan ohjusten käyttö sotilaskohteisiin Venäjän maaperällä ja toivovat EU-mailta vastaavia päätöksiä. Mepit kannustavat EU:ta sekä jäsenmaita hakemaan yhteistyötä tulevan Trumpin hallinnon kanssa ”yhteistä strategista etua” painottaen ”kumpaakin osapuolta hyödyttävän transatlanttisen yhteistyön lujittamiseksi”.
Päätöslauselma hyväksyttiin äänin 390 puolesta, 135 vastaan ja 52 tyhjää.
Lisätietoa
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Niina SalorantaLehdistötiedottajaEuroopan parlamentin Suomen-toimisto
Puh:0407205025niina.saloranta@europarl.europa.euRoosa PurhonenLehdistötiedottajaEuroopan parlamentin Suomen-toimisto
Puh:0403510264roosa.purhonen@europarl.europa.euTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Europaparlamentet: Översikt av plenarsammanträdet 20-23 januari i Strasbourg17.1.2025 11:24:38 EET | Pressmeddelande
Sessionsinfo 20-23 januari 2025, plenarsammanträde i Strasbourg.
Euroopan parlamentin täysistunto Strasbourgissa 20.–23.1.2025: istuntokatsaus17.1.2025 11:24:38 EET | Tiedote
Euroopan parlamentin täysistunnossa Strasbourgissa 20.–23.1.2025 mepit käsittelevät mm. Puolan puheenjohtajakauden painopisteitä, digilakien noudattamista ja demokratian suojaamista, EU:n ja Yhdysvaltain suhteita sekä Itämeren kaapelivaurioita.
Toimittajakutsu: Etäpressikahvit suomalaismeppien kanssa perjantaina 17.1. kello 9–1014.1.2025 10:58:13 EET | Kutsu
Tervetuloa etäyhteyksin järjestettävään toimittajatilaisuuteen perjantaina 17.1. klo 9-10 tapaamaan suomalaismeppejä ja kuulemaan ajankohtaisia kuulumisia Brysselistä.
Parlamentet delar ut Sacharovpriset till Edmundo González Urrutia och María Corina Machado17.12.2024 15:59:14 EET | Pressmeddelande
På tisdagen delade talman Roberta Metsola ut Sacharovpriset 2024 till Edmundo González Urrutia och María Corina Machado från Venezuela under en ceremoni i Strasbourg.
Edmundo González Urrutia ja María Corina Machado saivat Saharov-palkinnon17.12.2024 15:59:14 EET | Tiedote
Puhemies Roberta Metsola myönsi tiistaina vuoden 2024 mielipiteenvapauden Saharov-palkinnon venezuelalaisille Edmundo González Urrutialle ja María Corina Machadolle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme