Kaloista löytyi suuria pitoisuuksia haitta-aineita entisen paloharjoitusalueen läheltä Pirkkalassa
Pirkanmaan ELY-keskuksen tilaamista Pirkkalan Hahmojärven ahvennäytteistä on löydetty raja-arvot ylittäviä PFAS-pitoisuuksia. Järvi sijaitsee Tampere-Pirkkalan lentoaseman läheisyydessä Puolustusvoimien alueella eikä sinne ole sivullisilla pääsyä. Lisätutkimuksia on tilattu.
Pirkanmaan ELY-keskus tilasi lentoaseman ympäristöluvan valvontaviranomaisena keväällä 2024 selvityksen Hahmojärven ahventen PFAS-pitoisuuksista. Hahmojärven ahvennäytteistä löytyi monia PFAS-yhdisteitä, joista erityisesti PFOS-yhdisteen pitoisuus oli erittäin korkea, 520 µg/kg tuorepainoa kohti. PFOS:n pitoisuus oli yli 50-kertainen sisämaan pintavesien kaloille annettuun ympäristönlaatunormiin nähden ja lähes 15-kertainen EU:n elintarvikelainsäädännön raja-arvoon verrattuna.
Alueelle ei pääsyä ulkopuolisilla
Hahmojärvi sijaitsee Puolustusvoimien aidatulla alueella, eikä ulkopuolisilla ole pääsyä järvelle. Alueen välittömässä läheisyydessä ei ole vakituista asutusta. Finavian ja Puolustusvoimien yhteiskäytössä olleella paloharjoitusalueella PFAS-yhdisteitä sisältävien sammutusvaahtojen käyttö loppui vuonna 2012. Paloharjoitusalueen käyttö loppui vuonna 2018 uuden harjoitusalueen valmistuttua. Vaikka sammutusvaahtojen käyttö on jo loppunut, PFAS-yhdisteet säilyvät pysyvinä yhdisteinä ympäristössä pitkään.
Paloharjoitusalueelta Hahmojärveen laskevan ojaveden PFAS-yhdisteitä on tutkittu vuodesta 2016. Hahmojärven ahventen pitoisuudet selvitettiin, koska yleisesti on tiedossa PFAS-yhdisteiden haitallisuus ympäristölle eikä vesinäytteiden perusteella kuormitus ole osoittanut pienenemistä.
Hahmojärvestä vedet laskevat Toritunojaan ja edelleen Säijokea pitkin noin 10 kilometrin matkan Pyhäjärven Säijänselälle. Matkalla on kaksi pikkujärveä, joista ainakin suuremmassa Säijärvessä saattaa esiintyä kaloja. Suomen ympäristökeskus on ottanut Pyhäjärven Säijänselältä ahvennäytteet tänä kesänä, mutta PFAS-tulokset eivät ole vielä valmistuneet.
Tutkimukset jatkuvat
Alueen omistajana Finavia teettää Pirkanmaan ELY-keskuksen edellyttämänä jatkotutkimuksia alueella. Joulukuun alussa otetaan vesinäytteet PFAS-jatkotutkimuksiin Hahmojärvestä ja sen alapuolisesta vesistöstä sekä sedimenttinäytteet Hahmojärvestä ja näytteet alueelle jo asennetuista pohjaveden tarkkailuputkista. Alueella ei ole vedenottoa, eikä se sijaitse luokitellulla pohjavesialueella.
Uusintanäyte Hahmojärven kalastosta ja kalastonäytteet Säijärvestä ja Säijänselältä haetaan keväällä, kun se on mahdollista. Tutkimusten edetessä Pirkanmaan ELY-keskus tiedottaa tuloksista yhdessä Finavian sekä muiden viranomaisten kanssa. Hahmojärven kalaa ei sen sijainnin vuoksi syödä. Ympäristöterveys Pirteva suosittelee, että Hahmojärven alapuolisten Säijärven ja Urvantajärven kalaa ei toistaiseksi käytettäisi etenkään lasten eikä hedelmällisessä iässä olevien naisten ravinnoksi. Suositus on voimassa toistaiseksi, kunnes jatkotutkimusten tulokset valmistuvat.
Kalasto- ja vesistönäytteiden lisäksi Finavia toteuttaa ELY-keskuksen kanssa sovitusti jo käytöstä poistuneen paloharjoitusalueen maaperätutkimuksen keväällä 2025.
Tietoa PFAS-yhdisteistä
- PFAS = per- ja polyfluoratut alkyyliyhdisteet
- Käytetty laajasti vuosikymmeniä sammutusvaahtojen lisäksi teollisuudessa ja monissa kuluttajatuotteissa niiden vettä, likaa ja rasvaa hylkivien ominaisuuksien vuoksi sekä palonestoaineina joissain sisustustekstiileissä sekä sähkö- ja elektroniikkatuotteissa. Tunnetuimpia PFAS-yhdisteiden käyttökohteita ovat esimerkiksi paistinpannut, vettähylkivät tekniset vaatteet ja suksivoiteet.
- Haitallisimmiksi todettujen PFAS-yhdisteiden käyttöä on rajoitettu maailmanlaajuisesti ja EU-alueella yli kymmenen vuoden ajan.
- Esiintyvät ympäristössä ja eliöstössä kaikkialla.
- Ympäristönlaatunormilla tarkoitetaan sellaista vesiympäristölle vaarallisen ja haitallisen aineen pitoisuutta pintavedessä, sedimentissä tai eliöissä, jota ei saa ihmisen terveyden tai ympäristön suojelemiseksi ylittää.
- Altistumista PFAS-yhdisteille ravinnon, huonepölyn ja hengitysilman kautta on vaikea välttää.
- EU on asettanut raja-arvoja haitallisimmiksi todettujen PFAS-yhdisteiden enimmäispitoisuuksille kalassa ja muissa elintarvikkeissa. Kaupallisten kalastajien ja kalaa myyvien elintarvikealan toimijoiden vastuulla on varmistaa, ettei markkinoille saateta kalaeriä, joissa lainsäädännön asettamat raja-arvot ylittyvät.
- Yleisesti kalan syönnin terveyshyödyt ovat vierasaineiden terveyshaittoja suuremmat. Riskiryhmille eli lapsille, nuorille ja raskaana oleville Ruokavirasto on antanut poikkeuksia yleisiin kalan syöntisuosituksiin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot
Hahmojärven ahventutkimus:
Pirkanmaan ELY-keskus
Anneli Vainonen
ylitarkastaja
p. 0295 036 393
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Terveysvaikutukset:
Ympäristöterveys PIRTEVA
Maria Wahlfors
ympäristöterveyspäällikkö
p. 050 421 1317
etunimi.sukunimi@pirkkala.fi
PFAS-yhdisteet:
Suomen ympäristökeskus
Noora Perkola
p. 0295 252 309
etunimi.sukunimi@syke.fi
Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus
Rahoituksen tietopalvelun ilmastokattavuus laajenee ACE-hankkeen tuella5.12.2024 15:22:42 EET | Tiedote
Motivan ylläpitämää Rahoituksen tietopalvelua on laajennettu Ilmastoratkaisujen vauhdittaja (ACE) -hankkeen puitteissa. Pirkanmaan ELY-keskus on mukana koostamassa rahoitustietoa. Palvelu kattaa nyt energiatehokkuuden ja korjausrakentamisen lisäksi myös muita teemoja, kuten ilmastonmuutoksen hillinnän ja kiertotalouden.
Vesistöt kuntoon Kovesjoella – uusia ratkaisuja ravinnekuormituksen hillitsemiseksi5.12.2024 09:00:00 EET | Tiedote
Parkanon Paimenkivennevalla valmistui syyskuussa harvinaislaatuinen pilotti- ja ennallistamiskohde. Ympäristöministeriön rahoittamassa Kovesjoen valuma-aluepilotissa etsittiin ratkaisuja vesistöjen ravinnekuormituksen vähentämiseen.
Pirkanmaan työlupalinjaus on päivitetty nykyisen työmarkkinatilanteen mukaiseksi3.12.2024 15:25:39 EET | Tiedote
Pirkanmaan linjaus ulkomaisen työvoiman käytöstä on päivitetty vastaamaan maakunnan työmarkkinatilannetta ja lähiajan näkymiä. Seuraavan kerran työlupalinjaus päivitetään puolen vuoden päästä. Linjaus on tehty yhteistyössä TE-toimiston ja maahanmuuttoasiain toimikunnan kanssa.
Pirkanmaan ELY-keskus: Remeon jätteenkäsittelylaitokselle haetaan ympäristöluvan peruuttamista2.12.2024 14:59:30 EET | Tiedote
Pirkanmaan ELY-keskus on tehnyt maanantaina 2. joulukuuta aluehallintovirastolle aloitteen Ruskossa sijaitsevan Remeo Refining Oy:n jätteenkäsittelylaitoksen ympäristöluvan peruuttamiseksi.
Orijärven vanhan kaivoksen riskit selvitettiin – yli 1000-sivuinen raportti julki28.11.2024 08:24:33 EET | Tiedote
Salon Orijärven vanhalta kaivokselta ei löytynyt terveydellisiä riskejä. Kohteessa todettiin kuitenkin kunnostustarve, sillä metallien kulkeutuminen sekä ekologiset riskit vesistölle ylittävät hyväksyttävän tason. Selvitys on osa valtion rahoittamaa KAJAK-hanketta, jota toteuttaa Pirkanmaan ELY-keskus.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme