Varman tutkimus: Työkykyjohtaminen nähdään organisaatioissa strategisesti tärkeänä, mutta suunnitelmallisuutta tarvitaan lisää
Varman tutkimuksessa kartoitettiin työelämän muutosten vaikutuksia työkykyyn ja työkykyjohtamiseen sekä kehityskohteita, joihin panostamalla työkykyjohtaminen on vaikuttavaa myös tulevaisuudessa. Tulosten mukaan työkykyjohtaminen nähdään organisaatioissa strategisesti tärkeänä, mutta suunnitelmallisuutta, tavoitteellisuutta ja toimenpiteiden seurantaa tulisi kehittää.

Tutkimuksemme tarkoituksena oli selvittää, miten toimintaympäristön megatrendit ja muuttuva työelämä heijastuvat työkyvyn tukemisen ja työkykyjohtamisen keinoihin, ja miten niitä pitäisi kehittää.
Tutkimuksen määrällisenä aineistona hyödynsimme Varman digitaaliseen asiointipalveluun sisältyvän työkykyjohtamisen riskikartoituksen vastauksia, joissa arvioidaan esimerkiksi työkykyjohtamisen nykytilaa ja kehittämiskohteita. Tutkimusaineisto kattaa vastaukset 400 organisaatiolta. Laadullisen aineiston keräsimme Varman asiakkaille suunnatuista työpajoista, joihin osallistui 26 henkilöä 12 organisaatiosta.
Yli kolmannes organisaatioista ei pidä työkyvyn johtamista tavoitteellisena ja suunnitelmallisena
– Riskikartoitusten vastausten mukaan työpaikoilla ymmärretään se, että työkykyriskit vaikuttavat organisaation toimintakykyyn ja tuloksellisuuteen. Kehittämistarpeita tunnistettiin työkykyjohtamisen tavoitteellisuudessa ja suunnitelmallisuudessa sekä toimenpiteiden seurannassa, tutkimuspäällikkö Minna Savinainen sanoo.
Noin 67 prosenttia vastanneista organisaatioista oli sitä mieltä, että työkyvyttömyysriskit voivat vaikuttaa organisaation toimintakykyyn ja tuloksellisuuteen. Noin 50 prosenttia arvioi, että henkilöstön työkyky nähdään strategian toteutumisen edellytyksenä. Toisaalta peräti 34 prosenttia vastasi, että työkykyjohtaminen ei omassa organisaatiossa ole tavoitteellista ja suunnitelmallista.
Tutkimuksen mukaan työpaikoilla keskustelua herättävät erityisesti talouteen, digitalisaatioon, teknologiaan sekä toimintaympäristöön liittyvät muutokset. Työn kasvavat vaatimukset ja sen psykososiaalinen ja kognitiivinen kuormittavuus sekä monet toimintaympäristöön, yhteiskuntaan ja yksilöön liittyvät tekijät vaikuttavat työntekijöiden työkykyyn.
– Tutkimuksemme osoittaa, että työkykyjohtamisen on uudistuttava, jotta työntekijät säilyvät työkykyisinä myös tulevaisuudessa. Muutostarpeita tunnistettiin esimerkiksi työkykyjohtamisen toiminta- ja ajattelutavoissa, osaamisessa, arjen työkykyjohtamisessa, työkyvyn tuen toimenpiteissä sekä yhteistyössä, tutkimuspäällikkö Auli Airila kertoo.
Tulevaisuuden työkykyjohtaminen on strategista, ennakoivaa ja osallistavaa
– Tulevaisuuden työkykyjohtamisen tulee olla strategista, ennakoivaa ja osallistavaa sekä arkea läpileikkaavaa päivittäistä työtä. Kun työpaikan johto ymmärtää, että työkykyjohtaminen on organisaation kilpailuetu, on perusta vaikuttavalle työkykyjohtamiselle vahva, painottaa Auli Airila.
Ennakointi on tärkeää, jotta työkyvyn ongelmiin voidaan tarttua riittävän varhain. Hyvä työkykyjohtaminen edellyttää henkilöstön osallistamista sekä sujuvaa yhteistyötä työkyvyn tuen verkostoissa. Työkykyjohtamisen tulee perustua analysoituihin tarpeisiin ja vaikuttaviin toimenpiteisiin. Lisäksi on tärkeää varmistua seurannasta, arvioinnista ja toiminnan jatkuvasta kehittämisestä.
– Tapamme puhua työstä ja työelämästä olisi hyvä olla myönteisempää. Työpaikoilla tarvitaan ymmärrystä esimerkiksi siitä, että me kaikki voimme olla ajoittain osatyökykyisiä, eikä se ole este työnteolle. Myös haastavista työkykyyn liittyvistä asioista on uskallettava puhua, mikä edellyttää pitkäjänteistä luottamuksellisen ja avoimen ilmapiirin rakentamista, Minna Savinainen korostaa.
Työpaikalla on tärkeä säännöllisesti pysähtyä yhdessä pohtimaan tulevaisuutta ja mahdollisia työkykyjohtamisen tulevaisuuskuvia.
– Hyvä lähtökohta on se, että monella työpaikalla on ymmärretty työkykyjohtamisen merkitys työpaikan menestyksessä ja kestävän työelämän edistämisessä. Tutkimuksemme mukaan tulevaisuuden työkykyjohtamisessa nähdään myös useita innostuksen aiheita. Esimerkiksi teknologinen kehitys auttaa tunnistamaan työkyvyn ongelmia varhaisessa vaiheessa ja keventää fyysisesti raskasta työtä, Auli Airila sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Auli AirilaTutkimuspäällikkö
Työkykypalvelut
Minna SavinainenTutkimuspäällikkö
Työkykypalvelut
Hanna LeskeläViestintäpäällikkö
Varman hallinto, eläkepalvelut, työkyvyttömyysriskin hallinta, vastuullisuus
Linkit
Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma on vastuullinen ja vakavarainen eläkevarojen sijoittaja. Yhtiö vastaa yksityisellä sektorilla 981 000 henkilön työeläketurvasta. Vuonna 2023 Varman maksutulo oli 6,5 miljardia euroa, ja yhtiö maksoi eläkkeitä 7,1 miljardia euroa. Varman sijoitusten arvo oli syyskuun 2024 lopussa 63,2 miljardia euroa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Varma
Varman yhtiökokous valitsi hallintoneuvostoon kolme uutta jäsentä11.3.2025 11:32:35 EET | Tiedote
Varman yhtiökokous valitsi 11.3.2025 hallintoneuvostoon kolme uutta jäsentä.
Varman ilmastotavoitteet etenevät - Varman asuntosijoitusten käytönajan sähkö ja lämpö CO2-päästötöntä vuonna 20257.3.2025 08:53:40 EET | Tiedote
Varman asuntosijoituskohteiden käytönajan energia on vuonna 2025 hiilidioksidipäästötöntä. Merkittävä päästövähennys on saatu aikaan kiinteistöihin toteutetuilla energiaremonteilla, kuten maalämpöhankkeilla ja uusiutuvalla kaukolämmöllä.
Varma progresses towards climate targets – the in-use electricity and heat of Varma’s residential real estate investments will be CO2-free in 20257.3.2025 08:53:40 EET | Press release
The in-use energy of Varma’s residential real estate investments will be CO2-free in 2025. The significant emission reduction was achieved through energy renovations carried out at the properties, such as geothermal heating projects and renewably sourced district heating.
Katajanokan Laituri sai kansainvälisen puuarkkitehtuuripalkinnon28.2.2025 09:48:05 EET | Tiedote
Varman rakennuttama puurakenteinen toimitila Katajanokan Laituri on voittanut kansainvälisen lehdistön myöntämän puuarkkitehtuuripalkinnon. Palkinnon tavoitteena on tuoda esille puuarkkitehtuurin huippuosaamista Euroopassa.
Katajanokan Laituri wins international award for wood architecture28.2.2025 09:48:05 EET | Press release
Katajanokan Laituri, the wooden office property developed by Varma, won an award for wood architecture, granted by the international press. The goal of the award is to put the spotlight on Europe’s top expertise in wood architecture.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme