Tupakantumppi on Helsingin yleisin roska – roskatutkimuksessa eniten roskia löytyi asemilta
Helsingin kaupunki teetätti kesällä 2024 tutkimuksen, jossa selvitettiin roskan määrää ja roskatyyppejä. Tutkimuskohteiksi valittiin 10 kohdetta, joihin lukeutui joukkoliikenteen solmukohtia, vilkkaita joukkoliikenteen asemia sekä puistokohteita. Maahan heitetyistä roskista tupakkatuotteet olivat yleisimpiä.
Roskalinjatutkimuksen tavoitteena on tuottaa tietoa roskan lähteistä roskaantumista ehkäisevien toimenpiteiden ja kampanjoiden suunnittelun tueksi. Roskaantumista tutkittiin keräämällä roskat valituista kohteista. Kerätyt roskat lajiteltiin eri kategorioihin ja ne raportoitiin kappalemäärien mukaan.
Roskia kerättiin kymmenestä kohteesta asemilta ja puistoista
Roskalinjatutkimuksella kerättiin niin sanottua nolladataa, johon tulevien vuosien tutkimustuloksia voidaan verrata. Kymmenen kohdetta valittiin kattavasti koko Helsingin alueelta. Kohteet olivat: Helsingin päärautatieasema, Herttoniemen ja Vuosaaren metroasemat, Kannelmäen, Malmin ja Pasilan asemat, sekä neljä puistoa: Alppipuisto, Alakivenpuisto, Kaarelanpuisto sekä Klaukkalanpuisto.
Näytteet kerättiin jokaisesta kohteesta kolmelta 100 metrin mittaiselta linjalta. Maasta poimittiin kaikki yli 2,5 cm kokoiset roskat, sisältäen muun muassa nuuskapussit, tupakantumpit ja tätä suuremmat roskat. Lajitellut roskat raportoitiin kappalemäärän mukaan.
Tupakkatuotteet ylivoimaisesti yleisin roska
Tupakantumppi ei ole vain Helsingin ja Suomen yleisin roska, vaan maailman yleisin roska. Luontoon päätyy pelkästään Suomessa miljardeja tumppeja vuosittain. Lisäksi muut tupakkatuotteet, kuten nuuskapussit, päätyvät luontoon yhä useammin.
Roskista tupakkatuotteita oli yli 80 prosenttia neljässä kohteessa. Myös muissa kohteissa niitä oli yli puolet roskista. Eniten niitä löytyi asemilta, esimerkiksi Herttoniemen metroasemalla tupakkatuotteita oli 89 prosenttia ja Pasilan asemalla 84 prosenttia kaikista roskista.
”Osasimme odottaa, että tupakkatuotteita olisi paljon. Miltei 90 prosentin osuus kuitenkin yllätti. Moni ei vieläkään ajattele tumppia vahingollisena muoviroskana, jotka sadevesikaivojen kautta päätyvät usein mereen ja sisältävät lukuisia eliöille haitallisia aineita. Roskaantumista estäviä toimenpiteitä kuten asenteisiin vaikuttamista tiedottamisen avulla ja puhtaanapidon tehostamista on siis vielä tehtävänä”, tiivistää roskaantumisen hillinnän koordinaattori Laura Kotilainen Helsingin kaupungilta.
Helsingissä puututaan roskaantumiseen monin eri keinoin
Helsingin kaupunki toteuttaa ja valvoo omalta osaltaan jätelain ja ympäristönsuojelulain toteutumista, tukee siivoustalkoiden järjestämistä ja on mukana useissa kansallisissa ja kansainvälisissä ympäristönsuojeluohjelmissa.
Roskalinjatutkimus liittyy Helsingin kaupungin roskaantumista ehkäisevään työhön, jota tehdään muun muassa Itämerihaasteessa, Baltiplastissa ja Roskaantumisen hillinnän
toimenpideohjelmassa. Roskalinjatutkimuksen tavoitteena on tuottaa tietoa roskan lähteistä roskaantumista ehkäisevien toimenpiteiden ja kampanjoiden suunnittelun tueksi.
Helsingin kaupungin tilaaman tutkimuksen teki Ramboll Finland Oy.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Laura Kotilainen
Roskaantumisen hillinnän koordinaattori
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Puh. 09 310 37730
laura.kotilainen@hel.fi
Kuvat
Linkit
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611
http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto
Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 14.1.202514.1.2025 18:38:39 EET | Tiedote
Helsingin kaupunkiympäristölautakunta kokoontui tiistaina 14.1.2025. Kokouksen päätöstiedote on tiedotteen liitteenä. Päätöstiedote tullaan julkaisemaan myös kaupungin verkkosivuilla. Tiedotteen julkistumisessa on valitettavasti nyt teknisistä syistä johtuvaa viivettä. Kaupunkiympäristölautakunta 1/2025 | Päätökset | Helsingin kaupunki Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen.
Helsingfors vill skydda tio procent av sina land- och havsområden före 204010.1.2025 09:44:12 EET | Pressmeddelande
120 platser ska skyddas under åren 2025–2040. Det ambitiösa programmet syftar till att minst tio procent av både land- och havsområdena i Helsingfors ska vara strikt skyddade i slutet av programperioden. Programmet kommer att fördubbla den skyddade arealen på land och tiofaldiga den i marina områden.
Helsinki haluaa suojella kymmenen prosenttia maa- ja meripinta-alastaan vuoteen 2040 mennessä10.1.2025 09:15:13 EET | Tiedote
Helsingin kaupungin neljäs luonnonsuojelualueohjelma on valmistunut. Siinä esitetään yhteensä 120 kohteen rauhoittamista vuosien 2025–2040 aikana. Kunnianhimoisen ohjelman tavoitteena on, että sekä Helsingin maa- että meripinta-alasta vähintään kymmenen prosenttia on tiukan suojelun piirissä ohjelmakauden lopussa. Ohjelman myötä suojeltu pinta-ala maa-alueilla kaksinkertaistuu ja kymmenkertaistuu merialueilla.
Älä kasaa pihalumia kadulle tai puistoihin9.1.2025 12:00:41 EET | Tiedote
Pihojen ja kattojen lumien poisto ja poiskuljetus on kaikkialla Helsingissä kiinteistöjen vastuulla. Pihalumia ei saa kasata kadulle tai puistoihin. Kantakaupungissa kiinteistöt vastaavat myös jalkakäytävien talvikunnossapidosta.
Planen för nybyggnad för statsrådets slott har bearbetats så att den passar in i den historiska miljön9.1.2025 10:47:13 EET | Pressmeddelande
I statsrådets slott påbörjas en omfattande grundläggande renovering där en nybyggnad uppförs på slottets innergård. Den nya byggnaden möjliggör moderna lokaler och säkerhetskrav som statsledningen kräver.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme