Cigarettfimpar är det vanligaste skräpet i Helsingfors – i en skräpundersökning hittades mest skräp på stationer
Sommaren 2024 lät Helsingfors stad göra en undersökning för att utreda mängden och typerna av skräp. Tio platser valdes ut för undersökningen, bland annat parker, knutpunkter för kollektivtrafiken och välbesökta stationer för kollektivtrafiken. Tobaksprodukter var den vanligaste typen av skräp som slängs på marken.
Syftet med undersökningen av skräplinjer är att få information om källor till nedskräpning för att göra det lättare att planera åtgärder och kampanjer för att förebygga nedskräpning. Nedskräpningen undersöktes genom att samla in skräp från utvalda platser. Det insamlade skräpet sorterades i olika kategorier och rapporterades enligt antal.
Skräp samlades in på tio platser, på stationer och i parker
Skräplinjeundersökningen gick ut på att samla in så kallad nolldata, som resultat från kommande år kan jämföras med. De tio platserna valdes heltäckande ut från hela Helsingforsområdet. Platserna var: Helsingfors centralstation, metrostationerna i Hertonäs och Nordsjö, järnvägsstationerna i Gamlas, Malm och Böle, och fyra parker: Alpparken, Understensparken, Kårböleparken och Klasasparken.
På varje plats samlades data in från tre linjer på hundra meter. Allt skräp som var större än 2,5 cm plockades upp från marken, inklusive snuspåsar, cigarettfimpar och större skräp än så. Skräpet sorterades och rapporterades enligt antal.
Tobaksprodukter är det absolut vanligaste skräpet
Cigarettfimpar är inte bara det vanligaste skräpet i Helsingfors och Finland, utan det vanligaste skräpet i världen. Enbart i Finland hamnar miljarder fimpar i naturen varje år. Dessutom hamnar andra tobaksprodukter, till exempel snuspåsar, allt oftare i naturen.
Tobaksprodukter utgjorde mer än 80 procent av skräpet på fyra platser. Också på de andra platserna utgjorde de mer än hälften av skräpen. De flesta av dem hittades på stationerna, till exempel 89 procent av allt skräp vid Hertonäs metrostation och 84 procent vid Böle järnvägsstation var tobaksprodukter.
”Vi förväntade oss att det skulle finnas en hel del tobaksprodukter. Men en andel på nästan 90 procent var överraskande. Många människor tänker fortfarande inte på fimpar som skadligt plastskräp som ofta hamnar i havet via dagvattenbrunnar och innehåller många ämnen som är skadliga för organismer. Så det finns fortfarande mycket att göra för att förebygga nedskräpning, till exempel att påverka attityder genom information och förbättra renhållningen”, sammanfattar Laura Kotilainen, koordinator för minskad nedskräpning vid Helsingfors stad.
Helsingfors tar itu med nedskräpning på många olika sätt
Helsingfors stad följer och övervakar för egen del att avfallslagen och miljöskyddslagen efterlevs, ger stöd för städtalkon och deltar i flera nationella och internationella miljöskyddsprogram.
Skräplinjeundersökningen är en del av Helsingfors stads arbete för att förebygga nedskräpning som ingår i bland annat Östersjöutmaningen, Baltiplast och åtgärdsprogrammet för att minska nedskräpning. Syftet med undersökningen av skräplinjer är att få information om källor till nedskräpning för att göra det lättare att planera åtgärder och kampanjer för att förebygga nedskräpning i staden.
Studien beställdes av Helsingfors stad och utfördes av Ramboll Finland Oy.
Nyckelord
Kontakter
Laura Kotilainen
Koordinator för minskad nedskräpning
Helsingfors stad, stadsmiljösektorn
Tfn 09 310 37730
laura.kotilainen@hel.fi
Bilder
Länkar
Helsingfors stad, Stadsmiljösektorn
PB 58200, 00099 Helsingfors stad
09 310 2611
Bekanta dig med stadsmiljösektorn
Stadsmiljösektorn sköter tjänsterna kring planeringen, byggandet, underhållet och tillsynen av Helsingfors stadsmiljö.
Följ Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingfors vill skydda tio procent av sina land- och havsområden före 204010.1.2025 09:44:12 EET | Pressmeddelande
120 platser ska skyddas under åren 2025–2040. Det ambitiösa programmet syftar till att minst tio procent av både land- och havsområdena i Helsingfors ska vara strikt skyddade i slutet av programperioden. Programmet kommer att fördubbla den skyddade arealen på land och tiofaldiga den i marina områden.
Helsinki haluaa suojella kymmenen prosenttia maa- ja meripinta-alastaan vuoteen 2040 mennessä10.1.2025 09:15:13 EET | Tiedote
Helsingin kaupungin neljäs luonnonsuojelualueohjelma on valmistunut. Siinä esitetään yhteensä 120 kohteen rauhoittamista vuosien 2025–2040 aikana. Kunnianhimoisen ohjelman tavoitteena on, että sekä Helsingin maa- että meripinta-alasta vähintään kymmenen prosenttia on tiukan suojelun piirissä ohjelmakauden lopussa. Ohjelman myötä suojeltu pinta-ala maa-alueilla kaksinkertaistuu ja kymmenkertaistuu merialueilla.
Älä kasaa pihalumia kadulle tai puistoihin9.1.2025 12:00:41 EET | Tiedote
Pihojen ja kattojen lumien poisto ja poiskuljetus on kaikkialla Helsingissä kiinteistöjen vastuulla. Pihalumia ei saa kasata kadulle tai puistoihin. Kantakaupungissa kiinteistöt vastaavat myös jalkakäytävien talvikunnossapidosta.
Planen för nybyggnad för statsrådets slott har bearbetats så att den passar in i den historiska miljön9.1.2025 10:47:13 EET | Pressmeddelande
I statsrådets slott påbörjas en omfattande grundläggande renovering där en nybyggnad uppförs på slottets innergård. Den nya byggnaden möjliggör moderna lokaler och säkerhetskrav som statsledningen kräver.
Valtioneuvoston linnan uudisrakennuksen suunnitelmaa kehitetty historialliseen ympäristöön sopivaksi9.1.2025 10:47:13 EET | Tiedote
Valtioneuvoston linnassa on alkamassa laaja peruskorjaushanke, jonka yhteydessä linnan sisäpihalle rakennetaan uudisrakennus. Uusi rakennus mahdollistaa nykyaikaiset tilat ja valtiojohdon edellyttämät turvallisuusvaatimukset.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum