Helsingissä pienet oppijat harjoittelevat kestävän tulevaisuuden taitoja kettukaverien kanssa
Helsingissä eka- ja tokaluokkalaiset tutustuvat kestävän tulevaisuuden rakentamiseen päiväkodista tuttujen kettuhahmojen avulla. Kestävien toimintatapojen harjoittelu mahdollistaa kasvun aktiivisiksi kansalaisiksi, joilla on valmiudet pyrkiä yhdessä kohti hyvää tulevaisuutta.
Sympaattiset kettuhahmot kuten Retki-kettu, Kokki-kettu ja Keksijä-kettu ovat johdatelleet pieniä oppijoita kestävän tulevaisuuden pariin jo useamman vuoden Helsingin päiväkodeissa, ja nyt ketut jatkavat työtään kaupungin peruskouluissa.
Koulujen tukena kestävän tulevaisuuden kasvatuksessa on lukuvuoden rytmissä etenevä Kettu-kirja, jonka tehtävät ja tarinat johdattavat tutkimaan ja pohtimaan kestävyyteen liittyviä ilmiöitä sekä omia toimintatapoja ja valintoja.
− Ketut eivät tarjoa valmiita vastauksia, vaan lapset pääsevät itse pohtimaan ja kokeilemaan erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja keksien, tutkien ja leikkien. Samalla mietitään, miten omassa arjessa voi toimia kestävästi, kertoo toinen kirjan kirjoittajista ja kettuhahmojen luojista, Roihuvuoren ala-asteen koulun opettaja Jasmine Gustafsson.
Koulut voivat hyödyntää myös Helsingin kaupungin omaa lisätyn todellisuuden mobiilipeliä, jossa esimerkiksi Sportti-Kettu ohjaa retkelle lähiympäristöön tutkimaan, onko koulun lähellä metsää tai niittyä, tai entäpä kierrätyspistettä – ja toki sporttista hahmoa kiinnostaa myös lähistön liikuntapaikat.
Toiveikkuutta ja tulevaisuuden tekemistä
− Kestävä tulevaisuus tarkoittaa sitä, että kaikki hyvä säilyy hyvänä myös tulevaisuudessa – näin hienosti tiivistivät Paloheinän ala-asteen koulun ekaluokkalaiset Venla, Ellen, Peppi ja Saana sen, mistä kestävässä tulevaisuudessa on kyse.
Jasmine Gustafsson kertoo, että Kettu-kirja ja koko kestävän tulevaisuuden kasvatuksen malli perustuvat toivon pedagogiikkaan. Se muistuttaa siitä, että jokainen meistä on tulevaisuudentekijä.
− Kestävän tulevaisuuden kasvatuksella on valtava potentiaali saada aikaan näkyviä, todellisia vaikutuksia tulevaan. Kokemukset toiminnasta kestävän tulevaisuuden hyväksi mahdollistavat kasvun aktiivisiksi kansalaisiksi, joilla on toiveikkuutta, rohkeutta ja valmiuksia pyrkiä yhdessä kohti parempaa tulevaisuutta, hän jatkaa.
− Toiveikkuuden vahvistaminen on erityisen merkityksellistä ajassa, jossa lapset ja nuoret joutuvat kohtaamaan arjessaan lukuisia tulevaisuuden uhkakuvia. Siksi työ kestävän tulevaisuuden kasvatuksen parissa on ensiarvoisen tärkeää, Gustafsson summaa.
Lisätietoja:
Pedagoginen asiantuntija Sanna Tuokko, sanna.tuokko@hel.fi
Helsingin kaupunki, kasvatus ja koulutus
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Seuraa meitä @HelsinkiOppii, @tyovaenopisto, @Hforsarbis ja @StadinAO
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Päätöstiedote kasvatus- ja koulutuslautakunnan kokouksesta 21.1.202521.1.2025 19:57:49 EET | Tiedote
Lautakunnan tiistaina 21. tammikuuta pidetyn kokouksen päätöstiedote on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Kokouksen esityslista on saatavilla toimialan verkkosivuilta.
Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 21.1.202517.1.2025 14:24:14 EET | Tiedote
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan kevätkauden ensimmäinen kokous pidetään tiistaina 21. tammikuuta klo 16.15. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Esityslistalla on muun muassa seuraavat tilahankkeet: päätös osoitteeseen Kustinpolku 20 sijoittuvien Pohjois-Pasilan koulun ja päiväkodin uudisrakennuksen tarveselvityksestä lausunto Puistolan peruskoulun, päiväkodin, leikkipuiston ja liikuntahallin korvaavan uudisrakennuksen hankesuunnitelmasta lausunto osoitteessa Töölönkatu 41-45 sijaitsevan Töölön ala-asteen koulun hankesuunnitelmasta päätös keskisessä suurpiirissä sijaitsevan perhetalo Sahramin toimintayksikön lakkauttamisesta ja avoimen varhaiskasvatuksen jatkamisesta osana leikkipuistoyksikkö Kallio-Pasila-Vallilaa 1.8.2025 alkaen päätös kaakkoisessa suurpiirissä Laajasalon peruspiirissä sijaitsevan leikkipuisto Puuskakulman toiminnan lakkauttamisesta 1.6.2025 alkaen ja tilojen muuttaminen päiväkoti Puuskakulman käyttöön päätös pohjoi
Nästa hösts förstaklassare anmäler sig till skolan i januari2.1.2025 14:35:00 EET | Pressmeddelande
I höst börjar ungefär 6 000 barn i skolan i Helsingfors. Den första skoldagen för barn födda år 2018 är torsdag 7.8.2025. Anmälan till skolan sker antingen elektroniskt 7–26.1.2025 eller genom att besöka skolan på onsdag 22.1.2025. Vi skickade broschyren Välkommen till skolan till nästa hösts förstaklassare i slutet av november 2024. Broschyren innehåller ingående information om skolstarten. Information om skolstarten finns också på edu.hel.fi/valkommentillskolan.
Tulevan syksyn ekaluokkalaiset ilmoittautuvat kouluun tammikuussa2.1.2025 14:30:00 EET | Tiedote
Syksyllä koulunkäynnin aloittaa Helsingissä noin 6 000 lasta. Vuonna 2018 syntyneiden helsinkiläisten lasten ensimmäinen koulupäivä on torstai 7.8.2025. Kouluun ilmoittaudutaan joko sähköisesti 7.–26.1.2025 tai käymällä koululla keskiviikkona 22.1.2025. Koulun aloittaville ekaluokkalaisille on lähetetty marraskuun 2024 lopussa Tervetuloa kouluun -opas, jossa on kattavasti tietoa koulun aloittamisesta. Koulun aloittamiseen liittyvää tietoa löytyy myös osoitteesta edu.hel.fi/tervetuloakouluun.
Päätöstiedote kasvatus- ja koulutuslautakunnan kokouksesta 17.12.202417.12.2024 19:22:55 EET | Tiedote
Lautakunnan tiistaina 17. joulukuuta pidetyn kokouksen päätöstiedote on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Kokouksen esityslista on saatavilla toimialan verkkosivuilta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme