Tampereen seudulla on havaittu poliovirusta jätevedessä – yhtään tautitapausta ei ole todettu, suomalaisten poliorokotuskattavuus on erittäin hyvä
THL:n jätevesiseurannassa on löytynyt rokotteesta peräisin olevaa muuntunutta tyypin 2 poliovirusta. Löydös tehtiin Tampereen seudulta marraskuussa kerätystä jätevedestä. Vastaavia löydöksiä on tehty syksyn aikana myös muissa Euroopan maissa. Yhtään tautitapausta ei ole toistaiseksi todettu. Suomessa väestön rokotussuoja poliota vastaan on erittäin hyvä.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) jätevesiseurannassa on löytynyt poliovirusta Tampereen seudulta. Löydös osoittautui muuntuneeksi tyypin 2 poliovirukseksi (VDPV2).
VDPV2 on muuntunut elävästä, heikennetystä, suun kautta otettavasta poliorokoteviruksesta.
Muuntuneen tyypin 2 polioviruksen löytyminen tarkoittaa sitä, että alueella on ollut näytteenottoaikana yksi tai useampi poliovirusta erittänyt henkilö. Jos täysin tai osittain rokottamaton henkilö kohtaa kyseisen viruksen, hän voi saada tartunnan ja harvinaisissa tapauksissa sairastua oireiseen polioon.
”Löydös on harvinainen, muttei täysin odottamaton. Vastaava muuntuneen polioviruksen jätevesilöydös tehtiin Suomessa noin kymmenen vuotta sitten. Polioepidemian riski Suomessa on pieni. Meillä on yksi Euroopan parhaista polion seurantajärjestelmistä, ja lisäksi rokotuskattavuus poliota vastaan on korkea”, sanoo THL:n ylilääkäri Leif Lakoma.
Poliota seurataan jätevesistä useissa Euroopan maissa. Muuntuneita tyypin 2 polioviruksia on tämän syksyn aikana löytynyt jätevesiseurannassa myös Espanjassa, Puolassa ja Saksassa. Maailman terveysjärjestö WHO:n tutkimuksissa selvisi, että virukset ovat geneettisesti yhteydessä alun perin Nigeriassa havaittuun viruskantaan, joka edelleen kiertää useissa Afrikan maissa. Yhtään poliotapausta ei Euroopassa ole kuitenkaan todettu.
Suomessa ei käytetä elävää poliovirusta sisältäviä rokotteita
Poliorokotukset alkoivat Suomessa vuonna 1957, ja suomalaiset ovat hyvin suojattuja poliota vastaan. Viimeinen poliotapaus todettiin Suomessa vuonna 1985. Samana vuonna koko väestölle tarjottiin polion tehosterokote.
Nykyisin Suomessa käytetään pistettävää poliorokotetta, joka ei sisällä eläviä viruksia, joten siitä ei voi saada poliovirustartuntaa. Rokotteen saa maksutta osana kansallista rokotusohjelmaa.
Lapsilla poliorokotusten kattavuus on yli 98 prosenttia. Rokotetta tarjotaan lapsille kolmen, viiden ja 12 kuukauden iässä, ja suojaa tehostetaan 4-vuotiaana. Aikuisten on huolehdittava siitä, että he ovat saaneet elämänsä aikana yhteensä kolme annosta poliorokotetta.
”Kannattaa varmistaa, että oman lähipiirin rokotussuoja on kunnossa ja tarvittaessa ottaa puuttuvat rokotteet. Erityisesti tämä koskee niitä ulkomailta Suomeen töihin tai opiskelemaan tulleita aikuisia, joiden lapsuuden rokotussuojassa voi olla puutteita”, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.
Lisäksi matkailijoille suositellaan tehosterokotetta, jos oleskelu maassa, jossa on kohonnut riski poliotartunnalle, kestää yli neljä viikkoa ja edellisestä tehosteannoksesta on yli 12 kuukautta.
Polion kitkeminen maailmasta vaatii toimia
WHO on luokitellut polion kansainväliseksi kansanterveysuhaksi vuodesta 2014 lähtien. Suomessa polio on luokiteltu yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi.
Se tarttuu helposti ruoansulatuskanavan kautta joko kosketuksen, saastuneiden pintojen tai elintarvikkeiden, sekä joskus harvemmin hengitysteiden pisaroiden välityksellä. Pienellä osalla tartunnan saaneista virus pääsee leviämään suolistosta keskushermostoon ja aiheuttaa tahdonalaisten lihasten halvauksen sekä myöhemmin surkastumisen.
Kotoperäinen polio hävitettiin Euroopasta yli 20 vuotta sitten. Elävän poliorokotteen viruskantoja löytyy jätevesiseurannassa Suomessa kuitenkin yksittäisiä joka vuosi. Nämä muuntumattomat, suoraan rokotteista peräisin olevat viruskannat eivät aiheuta merkittävää jatkotartuntojen riskiä. Yksittäisiä muuntuneen rokoteviruksen aiheuttamia poliotapauksia on todettu esimerkiksi Ukrainassa vuonna 2021 ja Israelissa vuonna 2023.
Pistettävä poliorokote suojaa tehokkaasti polion aiheuttamilta keskushermostovaurioilta ja niiden seurauksilta. Maailmalla käytetään kuitenkin edelleen myös suun kautta annettavaa poliorokotetta, joka sisältää elävää virusta. Elävästä poliorokotteesta lähtöisin olevat muuntuneet tyypin 2 poliovirukset ovat aiheuttaneet jo useana vuonna maailmalla enemmän poliotapauksia kuin niin sanottu villi poliovirus.
WHO:n Euroopan toimiston mukaan Euroopassa tehdyt poliolöydökset muistuttavat jälleen kerran siitä, kuinka tärkeää ja kiireellistä on hävittää kaikki polioviruksen muodot.
WHO työstää parhaillaan uutta polion hävittämiseen tähtäävää suunnitelmaa. Tavoitteena on luopua elävästä poliorokotteesta, vaikka se tarjoaakin paremman limakalvosuojan polioinfektiota vastaan kuin pistettävä rokote, joka ei sisällä elävää virusta.
Lisätiedot
WHO:n poliosivusto: Poliomyelitis (polio)
Leif Lakoma (polio)
ylilääkäri
THL
puh. 029 524 7898
etunimi.sukunimi@thl.fi
Hanna Nohynek (poliorokotteet)
ylilääkäri
THL
puh. 029 524 8246
etunimi.sukunimi@thl.fi
Soile Blomqvist (polioseuranta)
erikoistutkija
THL
puh. 029 524 8490
etunimi.sukunimi@thl.fi
Avainsanat
Tietoa julkaisijasta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
THL viikolla 4/202516.1.2025 15:22:31 EET | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 16.1. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Verkkouutiset ke 22.1. Liikkuminen työ- ja opiskelumatkoilla Suomessa – autolla, kävellen, julkisilla vai pyörällä. Tuloksia suomalaisten liikkumisen tavoista Terve Suomi -tutkimuksesta 2022-2023. Tuloksia myös aktiivisten työmatkojen yhteydestä sairauspoissaolojen määrään Työterveyslaitoksen toteuttamasta tutkimuksesta. Lisätietoja: johanna.leinonen(at)thl.fi, puh. 029 524 7678 Lisätietoa: Katso myös ajankohtaisia uutisiamme thl.fi Seuraa THL:ää myös sosiaalisessa m
Största delen av familjerna med barn i förskoleåldern mår bra, men i synnerhet familjer med en ensamstående förälder är belastade16.1.2025 00:02:00 EET | Pressmeddelande
Enligt THL:s enkätundersökning är största delen av föräldrarna till barn i förskoleåldern som svarade på enkäten nöjda med sitt liv. Belastning förekommer dock särskilt i familjer med en förälder. Dessutom behöver familjernas övergripande välfärd mer uppmärksamhet.
Suurin osa esikouluikäisten perheistä voi hyvin, mutta etenkin yhden vanhemman perheet ovat kuormittuneita16.1.2025 00:02:00 EET | Tiedote
Valtaosa THL:n kyselytutkimukseen vastanneista esikouluikäisten lasten vanhemmista on tyytyväisiä elämäänsä. Kuormitusta esiintyy kuitenkin erityisesti yhden vanhemman perheissä. Lisäksi perheiden kokonaisvaltainen hyvinvointi kaipaa lisää huomiota.
THL jatkaa suositustaan raskaana olevien hinkuyskärokotuksista – jo puolet raskaana olevista on ottanut rokotteen15.1.2025 13:43:35 EET | Tiedote
THL ohjaa hyvinvointialueita jatkamaan raskaana olevien hinkuyskärokotuksia huhtikuun 2025 loppuun saakka. Tavoitteena on estää vauvojen vakavia hinkuyskätapauksia. Rokote on turvallista ottaa raskaana ollessa ja se suojaa syntyvää lasta tehokkaasti hinkuyskältä.
Inom hemvården går en fjärdedel av chefens arbetstid till rekrytering – reformer av planering och ledarskap är nödvändiga15.1.2025 00:01:00 EET | Pressmeddelande
Cheferna inom hemvården upplever att planeringen av verksamheten delvis är utmanande, och att rekryteringen tar tid till exempel från verksamhets- och kompetensutvecklingen. Hemvården kan i sin nuvarande form inte stödja det ökande antalet klienter i framtiden, så strukturerna för planeringen och ledningen måste förnyas.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme