Lähes 70 prosentille Pohteen asukkaista on nimetty omalääkärit
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde on kehittänyt hoidon jatkuvuusmallia. Mallissa alueen asukkaille määritellään omalääkärit ja heitä tukevat tiimit, jotka koostuvat sosiaali- ja terveydenhuollon eri ammattilaisista. Myös omahoitajia nimetään asukkaille koko Pohteen alueella, erityisesti paljon palveluja tarvitseville ja kansansairauspotilaille.
Hoidon jatkuvuusmallin kehittämistyötä on tehty Pohteella jo keväästä 2022 alkaen. Mallia otetaan käyttöön vaiheittain eri sosiaali- ja terveyskeskuksissa ja käyttöönotto edistyy hyvin. Tällä hetkellä Pohteen hoidon jatkuvuusmalli on käytössä jo 15 yksikössä.
- Tavoitteena on, että koko Pohteen väestö on saatu jaettua kesäkuuhun 2025 mennessä, kertoo ylilääkäri Jussi Piuva.
Hoidon jatkuvuusmallissa sovitetaan yhteen paljon palveluja tarvitsevien asukkaiden hoito ja määritetään Pohteen alueen asukkaille omalääkärit sekä heitä tukevat moniammatilliset tiimit. Omalääkäri on nimetty jo lähes 70 prosentille Pohjois-Pohjanmaan asukkaista. Kun omalääkäri ja omahoitaja nimetään, huomioidaan potilaan kanssa aiemmin työskennelleet ammattilaiset sekä ammattilaisten erityisosaaminen. Erityisesti pitkäaikaissairaita ja kansansairauspotilaita pyritään aluksi ohjaamaan heille nimetyille ammattilaisille. Tavoitteena on kehittää malli yhdenvertaiseksi koko Pohjois-Pohjanmaalla.
Pohteen hoidon jatkuvuusmallissa potilas saa apua monipuolisesti
Osana Pohteen hoidon jatkuvuusmallia potilaalle kootaan hänen tarpeidensa perusteella moniammatillinen tiimi. Tiimin jäseniä voivat olla esimerkiksi lääkäri, sairaanhoitaja, sosiaaliohjaaja, fysioterapeutti sekä mielenterveys- ja päihdesairaanhoitaja. Asukkaille hoidon jatkuvuusmalli näyttäytyykin sosiaali- ja terveyskeskuksissa monen ammattilaisen välisenä yhteistyönä. Näin potilas saa paremmin omaan tilanteeseensa tarvittavaa apua.
Tieteellinen näyttö osoittaa, että potilas-lääkärisuhteen jatkuvuuden myötä hoidon laatu paranee. Tutkimuksissa on myös todistettu, että sairastuvuus ja kuolleisuus vähenevät merkittävästi. Lisäksi terveydenhuollon palvelujen kokonaistarve ja -kustannukset pienenevät.
Myös sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset hyötyvät mallista ja palaute on ollut hyvää. Henkilöstö on kokenut työskentelyn nopeutuneen, helpottuneen ja selkiytyneen aiempaan verrattuna. Työtä helpottaa se, että potilaat ovat usein jo entuudestaan tuttuja. Palautteen mukaan henkilöstö pystyy myös toteuttamaan pitkäjänteisempää ja suunnitelmallisempaa hoitoa potilaille ja työ tuntuu merkityksellisemmältä. Moniammatillinen yhteistyö on tiivistynyt kaikkien sosiaali- ja terveyspalvelujen toimijoiden välillä.
Pohde edelläkävijänä hoidon jatkuvuusmallin kehittämisessä
Sosiaali- ja terveysministeriö ja valtionvarainministeriö ovat marraskuussa käynnistäneet ohjelman, jonka tavoitteena on omalääkärimallien edistäminen. Omalääkäri-nimisen ohjelman toimikausi on 19.11.2024 – 1.4.2027.
Hoidon jatkuvuusmallin kehittämistyötä on tehty Pohteella keväästä 2022 alkaen. Mallin käyttöönotto ja pilotointi on aloitettu Tuiran sosiaali- ja terveyskeskuksessa syksyllä 2022. Tietoa Pohteen hoidon jatkuvuusmallista on levitetty laajasti, ja esimerkiksi professori Juha Auvinen ja apulaisylilääkäri Janne Mäkelä Pohteelta ovat vierailleet monella eri hyvinvointialueella luennoimassa aiheesta.
- Pohteella hoidon jatkuvuuden kehittämistiimi on käynyt useampien hyvinvointialueiden kehittäjien kanssa keskusteluja, joissa on jaettu kokemuksia ja ideoitu yhdessä. Käymme mielellämme keskustelua aiheen parissa ja jaamme kokemuksia. Keskustelujen pohjalta näemme, että kehittämistä haastavat ja toisaalta myös mahdollistavat asiat näyttäytyvät samanlaisina hyvinvointialueesta riippumatta, sanoo projektipäällikkö Essi Järvinen.
Lisätietoja Suomen kestävän kasvun ohjelmasta
Hoidon jatkuvuuden kehittämistyötä tehdään Pohteella osana RRP2-hankekokonaisuutta. Suomen kestävän kasvun ohjelman rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (NextGenerationEU).
Lisää aiheesta:
Hoidon jatkuvuusmalli Pohteella - Pohde
Hoidon jatkuvuusmallin kehitystyö sai tunnustusta - Pohde
Nivalan terveyskeskuksessa kehitetään hoidon jatkuvuutta - Pohde
Pohdelaisen askelissa -podcast: Pohde kehittää hoidon jatkuvuutta - Pohde
Hoidon jatkuvuutta parannetaan Iin terveysasemalla - Pohde
Hoidon jatkuvuusmallin jatkokehittämiselle myönteinen rahoituspäätös - Pohde
Hoidon jatkuvuusmalli Kaakkurin hyvinvointikeskuksessa ja Oulunsalon terveysasemalla - Pohde
Hoidon jatkuvuusmallin kehittäminen Iin terveysasemalla - Pohde
Hallitus käynnistää Omalääkäri-ohjelman - Sosiaali- ja terveysministeriö
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Essi JärvinenProjektipäällikkö / RRP2-hanke
Puh:050 3080720Essi.Jarvinen@pohde.fiJussi PiuvaYlilääkäri, terveyden ja sairaanhoidon palvelualue.Oulun palvelulue / Pohde
Puh:044 7034481jussi.piuva@pohde.fiPäivi HarjuPalvelualuejohtaja, vastaanotto ja infektioiden torjunta, terveyden ja sairaanhoidon palvelut, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue
Puh:044 703 6422paivi.harju@pohde.fiKuvat
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde
Sosiaali- ja terveyskeskusten päihdesairaanhoitajan toimintamalli on parantanut päihdepalvelujen saatavuutta16.1.2025 09:59:53 EET | Tiedote
Sosiaali- ja terveyskeskusten päihdesairaanhoitajan toimintamallin tulokset ja kokemukset ovat olleet positiivisia. Kontinkankaalla 28 % ja Tuirassa 55 % päihdehoitoa koskevista tapauksista on saatu ratkaistua yksittäisellä konsultaatiolla.
Pohteella vahvistetaan muistisairauksien hoitoa uudella toimintamallilla16.1.2025 09:01:00 EET | Tiedote
Pohteella otetaan käyttöön uusi toimintamalli muistisairauksien hoitotyössä. Tavoitteena on tukea sairastuneiden toimintakykyä, kotona asumista ja parantaa heidän elämänlaatuaan.
Terveyspalvelujen laskut voivat tulla asiakkaille viiveellä tammi-helmikuun aikana15.1.2025 10:49:14 EET | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde ottaa vaiheittain käyttöön uuden laskutusjärjestelmän tammi-helmikuun 2025 aikana. Tämän takia laskutus voi viivästyä.
Muutoksia Merijärven ja Ylikiimingin kuntoutuspalveluissa15.1.2025 08:47:54 EET | Tiedote
Merijärven ja Ylikiimingin sosiaali- ja terveysasemilla olleisiin kuntoutuspalveluihin on tulossa muutoksia sosiaali- ja terveysasemien lakkauttamisten takia 1.2.2025.
Pohteelle voi tehdä aloitteita uudessa verkkopalvelussa14.1.2025 09:52:16 EET | Tiedote
Oikeusministeriö ja oikeusrekisterikeskus ovat julkaisseet ensimmäisen versio hyvintointialoite.fi -verkkopalvelusta, jossa voi tehdä aloitteita omalle hyvinvointialueelleen. Myös Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle Pohteelle voi tehdä aloitteita tässä uudessa valtakunnallisessa verkkopalvelussa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme