Jyväskylän yliopisto paransi sijoitustaan yliopistojen kestävän kehityksen arvioinnissa
Jyväskylän yliopisto sijoittui kansainvälisessä yliopistojen yhteiskunnallista vaikuttavuutta, kestävyyttä ja vastuullisuutta mittaavassa arvioinnissa sijalle 310. Sijoitus parani merkittävästi viime vuodesta, jolloin se oli 579. Mukana oli kaikkiaan 1 751 yliopistoa yli sadasta maasta. Suomesta mukana oli yksitoista yliopistoa.
![](/data/images/public/69817172/70744401/088eac73-20a7-47ef-b9b8-db084df72c71-w_720.jpg)
QS Sustainability -arvioinnissa mitataan, miten yliopistot vastaavat ympäristöön, yhteiskuntaan ja hallintotapaan liittyviin haasteisiin. Arvioinnissa keskitytään etenkin yliopiston yhteiskunnallisiin vaikutuksiin, eli esimerkiksi tutkimuksen vaikuttavuuteen ja yliopistosta valmistuneiden kestävän kehityksen osaamiseen.
"Parantunut sijoitus johtuu enimmäkseen tarkemmasta raportoinnista tänä vuonna. Nyt sijoitus kertoo viime vuotta täsmällisemmin tekemästämme työstä vastuullisuuden eteen esimerkiksi koulutuksen alalla. Hyvänä esimerkkinä tästä ovat planetaarisen hyvinvoinnin opinnot, jotka ovat Avoimen yliopiston kautta tarjolla JYU:n tutkinto-opiskelijoiden lisäksi ihan kaikille", asiantuntija Ulla Helimo kertoo.
Jyväskylän yliopisto sijoittui parhaiten koulutuksen vaikuttavuuden arvioinnissa, jossa sen sijoitus nousi tänä vuonna sijalle 75 maailmanlaajuisessa vertailussa.
Arvioinnissa otetaan huomioon yliopiston ympäristövaikutukset sekä yhteiskunnallinen vaikuttavuus.
Arviointi mittaa yliopiston yhteiskunnallista vaikuttavuutta viidessä osiossa: työllisyys ja mahdollisuudet, tasa-arvo, elämänlaatu, koulutuksen vaikuttavuus sekä tiedonvaihto. Ympäristövaikutuksien osalta mitataan kolmea osa-aluetta: kestävä koulutus, kestävät instituutiot ja kestävä tutkimus.
Tullakseen huomioiduksi arvioinnissa yliopiston tulee olla sitoutunut ilmastonmuutoksen torjuntaan, yliopistolla tulee olla riittävä määrä julkaisuja YK:n kestävän kehityksen teemoista ja yliopiston tulee olla sijoittunut QS:n yliopistorankingissa.
Arviointi perustuu yliopistoa kuvaaviin numeerisiin perustietoihin, julkaisutietoihin, alumni- ja työnantajakyselyistä saatuihin tietoihin sekä kansallisen tason tilastoihin.
Lisätietoja:
Ulla Helimo, puh. 050 340 4181, ulla.t.helimo@jyu.fi
Yhteyshenkilöt
Liisa Harjulaviestintäpäällikkö
Puh:040 805 4403viestinta@jyu.fiJyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Yliopistot muokkaavat relationaalisia johtajia muuttuvaan maailmaan13.1.2025 12:20:00 EET | Tiedote
MA Bhavani Ramamoorthi tarkastelee väitöstutkimuksessaan johtajuusidentiteetin kehittymistä sekä kollektiivisia johtajuuden muotoja. Tutkimuksessa korostetaan, kuinka kipeästi osallistavia, kollektiivisia ja relationaalisia johtajuuden muotoja tarvitaan – etenkin nopeasti muuttuvassa maailmassa navigoimiseksi.
Kävelykyky ja ympäristö tukevat iäkkäiden liikkumista13.1.2025 08:00:00 EET | Tiedote
TtM Essi-Mari Tuomola tutki väitöskirjassaan yksilöllisten tekijöiden, ympäristön piirteiden ja aktiivisuuden paikkojen yhteyttä iäkkäiden ulkona liikkumiseen. Liikkumista voidaan tukea kiinnittämällä huomiota esimerkiksi katujen kuntoon, lähiliikuntapaikkoihin ja palveluiden saavutettavuuteen.
Läpimurto ydinfysiikassa – kolmen eri muodon rinnakkaiselo mitattu ensimmäistä kertaa13.1.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Ydinfysiikassa on saavutettu uusi merkkipaalu, kun lyijy-190:n (190Pb) atomiytimessä havaittiin samanaikaisesti kolme erilaista deformaatiota. Nämä voidaan liittää pallomaiseen, oblaattiin (tomaatin kaltainen) ja prolaattiin (vesimelonin kaltainen) muotoon. Tieto haastaa nykyiset teoreettiset mallit ja auttaa kehittämään parempia ydinvuorovaikutusmalleja. Tulokset julkaistiin Communications Physics -lehdessä tammikuussa 2025.
Väitöstutkimus ehdottaa uusia menetelmiä ihmisen aivoaktiivisuuden langattomaan mittaamiseen liikunnan aikana10.1.2025 11:28:04 EET | Tiedote
Tutkijatohtori Alessandra Giangrande ehdottaa väitöskirjassaan uusia teknologisia ratkaisuja aivoaktiivisuuden mittaamiseen ja tulkintaan, etenkin liikunnan aikana. Tutkimus tuotti arvokasta tietoa siitä, kuinka aivomittauksia voi suorittaa liikkumisen aikana ja myös laboratorioympäristön ulkopuolella. Tutkimus raivaa tietä innovatiivisille tutkimuslinjoille aivojen ja kehon vuorovaikutuksen mittaamiseksi luonnollisissa tilanteissa: urheilussa, kuntoutuksessa, diagnostiikassa, jne.
Yliopiston tutkimusprofiili vahvistuu – Suomen Akatemialta rahoitusta yli 6 miljoonaa euroa10.1.2025 10:05:00 EET | Tiedote
Suomen Akatemia on myöntänyt yliopistojen profiloitumisrahoitusta Jyväskylän yliopistolle 6 045 000 euroa vuosille 2025-2030 keskeisten tutkimusalojen kehittämiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme