Väitös: Pelisuunnittelu kouluissa tukee nuorten oppimista
Väitöstutkimuksessaan filosofian maisteri Riikka Aurava tutki, miten pelien tekeminen sopii oppimismenetelmäksi kouluihin. Tutkimus osoittaa, että pelien tekeminen ja pelisuunnittelu tukee uuden vuosituhannen taitojen, kuten vuorovaikutuksen, ajanhallinnan ja kriittisen, systeemisen ja luovan ajattelun omaksumista. Koulutusjärjestelmän heikkoudet kuitenkin estävät tehokkaiden oppimismenetelmien laajemman käyttöönoton.
Pelit ovat tärkeä osa kulttuurista maisemaamme. Pelikulttuurilta ei voi välttyä vaikkei itse pelaisi mitään, joten on hyvä tietää niistä jotain ja osata analysoida pelien vaikutuksia. Silti pelejä käsitellään esimerkiksi kouluissa vielä hyvin vähän.
Pelijamit ovat tapahtumia, joihin kokoonnutaan tekemään pelejä yhdessä, yleensä tiimeinä. Niissä voidaan tehdä digitaalisia pelejä, mutta myös lautapelejä tai vaikka uusia liikunnallisia pelejä. Pelijamit liittyvät itse tekemisen uuteen nousuun. Niitä siivittää myös se, että teknologian käyttö on helpottunut: pelinteko-ohjelmilla kuka tahansa voi tehdä oman pelin. Riikka Aurava on opettanut äidinkieltä lukiossa yli viisitoista vuotta. Kirjallisuus- ja fantasiaihminen opetteli digitaalisten pelien tekemisen vasta aikuisena, tutkimusprojektin sitä vaatiessa.
Aurava tutki väitöskirjassaan muun muassa opettajia ja lukiolaisia. Pelijameja järjestettiin yhteistyössä opettajien kanssa, ja lukiolaiset suunnittelivat ja toteuttivat hyvin erilaisia pelejä.
Opettajat pitivät pelijameja erittäin hyvänä, pedagogisesti tehokkaana työtapana, joka kehittää opiskelutaitoja. Opiskelijat puolestaan korostivat sitä, että pelit ovat nuorille kulttuurisesti merkittävä ilmiö. Pelijamit auttoivat heitä ymmärtämään ja analysoimaan pelikulttuuria.
Pelijamit tukevat nuorten valmiuksia
Auravan väitöstutkimus paljastaa, että koulumaailmassa moni seikka haittaa oppimista. Opetussuunnitelmat ovat epärealistisia ja pirstaleisia, eivätkä opetussuunnitelmien tavoitteet ja esimerkiksi ylioppilaskirjoitusten mittaama sisältö useinkaan kohtaa. Tiukat aine- ja tuntijaot estävät monien tehokkaiden oppimismenetelmien käyttöönoton. Suurten koulujen tiuhaan vaihtuvissa ryhmissä opettajat ja opiskelijat eivät opi tuntemaan toisiaan, mikä johtaa tehottomuuteen.
Aurava korostaa, että koulutusjärjestelmän tehtävä on edistää tasa-arvoa ja vahvistaa demokratiaa.
– Pelijamit ja muut opiskelijalähtöiset, yhteisölliset työtavat, joissa hyödynnetään teknologiaa, tukevat nuorten valmiuksia ja lisäävät heidän haluaan toimia yhteiskunnan aktiivisina jäseninä. Jo tämän vuoksi kaikkien pitäisi päästä tekemään pelejä kouluissa, Aurava sanoo.
Aurava peräänkuuluttaakin keskustelua sekä konkreettisista oppimiseen vaikuttavista asioista, kuten lukujärjestyksistä ja koulujen koosta, että arvoista ja periaatteista, jotka ohjaavat koko koulutusjärjestelmän suunnittelua.
Väitöstilaisuus tiistaina 17. joulukuuta
Filosofian maisteri Riikka Auravan pelikulttuurien tutkimuksen alaan kuuluva väitöskirja Game Jamming in Schools: Affordances of game jam events in general formal education tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa tiistaina 17.12.2024 kello 12 Pinni B -rakennuksen auditoriossa B1096 (Kanslerinrinne 1, Tampere). Vastaväittäjänä toimii professori Yasmin B. Kafai Pennsylvanian yliopistosta. Kustoksena toimii dosentti, yliopistonlehtori Jaakko Stenros, Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunta, Tampereen yliopisto.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mediapalveluarkisin 10-15
Puh:+358294520800viestinta.tau@tuni.fiKuvat
Linkit
Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto mukana rakentamassa Euroopan Unionin sirutuotannon suunnittelualustaa17.1.2025 08:00:00 EET | Tiedote
KORJAUS klo 17.1.2025: Rahoituksen kokonaismäärä on 25 milj. euroa, aiempi tieto 24 milj. € Tampereen yliopisto on saanut yhdessä 11 muun toimijan kanssa 25 miljoonan euron EU-rahoituksen puolijohdeteollisuuden suunnittelualustan rakentamiseksi.
Työelämäprofessori Teemu Hirvilammi: Rakennetun ympäristön suunnittelua ohjaa nyt kestävyys16.1.2025 15:45:02 EET | Tiedote
Arkkitehtuurin työelämäprofessori Teemu Hirvilammi toimii siltana yliopistotutkimuksen ja käytännön välillä. Hirvilammi aloitti tehtävässään Seinäjoen yliopistokeskuksessa tammikuun alussa.
Mediakritiikin iltapäivässä puntaroidaan tekoälyä ja uutismediaa16.1.2025 09:40:00 EET | Tiedote
Mihin tekoälyä käytetään uutismediassa ja miksi? Mihin kaikkeen sen toivotaan olevan avuksi tulevaisuudessa ja mihin ei milloinkaan? Millaisia medialukutaitoja tekoälyn aika meiltä vaatii? Aiheesta keskustellaan Mediakritiikin iltapäivässä pääkirjasto Metsossa Tampereella 12. helmikuuta 2025.
Keskitiivis kaupunkiasuminen tukee monimuotoista elonkirjoa15.1.2025 13:33:51 EET | Tiedote
Keskitiivis rakentaminen on vaihtoehto viime aikoina valtavirtana olleelle tiiviille kerrostalokaupungille. Tampereen yliopiston hankkeessa arkkitehtuurin tutkijat loivat uusia talo- ja asuntoratkaisuja sekä korttelimalleja tiiviin ja väljän välimaastoon sijoittuvaan rakentamiseen.
Väitös: Uusi menetelmä mittaa työnantajamaksujen vaikutuksia15.1.2025 10:35:14 EET | Tiedote
Suomen kaltaisessa pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa veroja kerätään paljon ja monesta eri asiasta. Onkin tärkeää ymmärtää, millaisia vaikutuksia eri veroilla on. Väitöskirjassaan Sami Jysmä tarkastelee tuloverojen, työnantajamaksujen ja makeisveron vaikutuksia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme